Edwin Bleumink te midden van zijn voorgangers, Harry Geverink (links) en Bennie te Veluwe. Foto: Henri Walterbos
Edwin Bleumink te midden van zijn voorgangers, Harry Geverink (links) en Bennie te Veluwe. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Wisselingen van de wacht bij Stichting Volksfeest Beltrum

Bennie te Veluwe en Harry Geverink uit bestuur, Edwin Bleumink nieuwe voorzitter

Door Henri Walterbos

BELTRUM - De kermis in Beltrum, oftewel Volksfeest Beltrum, is het feest van het jaar bij uitstek in het levendige dorp. Iedereen heeft er wel iets mee en er een mening over. Niet altijd de mening van de bestuurders van Stichting Volksfeest Beltrum (SVB), leert het verleden. Ondanks verzet en commentaar hakten bestuurders dikke knopen door die op hun beurt voor knopen in magen en slokdarmen zorgden van dezelfde bestuurders, vanwege stevige weerstand uit sommige hoeken. Bij hun naderende afscheid als voorzitter, Harry Geverink, en vice-voorzitter, Bennie te Veluwe, kijken beiden met gemengde gevoelens maar ook trots en voldaan op terug op hun periode aan het roer van SVB. Aan tafel gezeten thuis bij de aankomende voorzitter, Edwin Bleumink. "Toen we twintig jaar geleden besloten de kermis vanuit de dorpskern naar buiten Beltrum te verplaatsen naar de Avesterweg kregen we daar heel veel negatieve reacties op, maar we konden echt niet anders," roept Bennie te Veluwe met opgeheven handen. Harry Geverink bevestigt de lezing van Bennie. "Het was een moeilijke maar logische beslissing. Verkeerstechnisch en om veiligheidsredenen moest het gewoon." Is de één zeer bevlogen en de ander de rust zelve, samen stonden ze garant voor een stevige organisatie die met succes aan de weg timmerde en moeilijke beslissingen niet uit de weg ging. Alles in het belang van hun eigen Beltrum en haar inwoners. "Harry en Bennie waren een ideale combinatie," vindt Edwin. "Zij waren verantwoordelijk voor de geheel nieuwe denkwijze die nodig was om de kermis en het bloemencorso weer naar een hoger plan te tillen. Het waren absoluut de twee beste leiders van SVB. Ze waren het zeker niet altijd met elkaar eens, maar het leverde altijd het beste resultaat op," complimenteert Edwin zijn voorgangers. "Je hebt mensen nodig die hun hoofd boven het maaiveld uit durven steken, maar ook mensen die 'hohoho' roepen. Dat was met Bennie en Harry ook zo."

Kampvorming
"Toen ik ooit begon 25 jaar geleden, voelde ik kampvorming. Er moest verandering komen op alle fronten. Zowel op muziekgebied, wagenbouw als locatie; maar ik durf te zeggen dat iedereen in Beltrum zich nu kan vinden in de opzet die we nu hanteren," stelt Bennie. "Als we een paar jaar geleden de keuze voor Festunique ook niet gemaakt hadden, dan had het bloemencorso niet meer bestaan," scherpt Edwin het nog eens aan. "Toen we toen vlak voor het corso hoorden dat er drie groepen waren die wilden stoppen met wagenbouw, zijn we naar hen toe gegaan en hebben we hen dringend verzocht toch deel te nemen, en hen de toezegging gedaan drie weken na het corso opnieuw met ze in gesprek te gaan. Daar gingen ze op in. Dat overleg was zeer constructief. In plaats van dat er drie stopten kregen we er twee groepen bij," is Bennie Trots. Het typeert de werkwijze van de bestuurders. Met vereende krachten kan veel bereikt worden. Harry: "We moesten zaken grondig wijzigen. We vonden dat we het over een totaal andere boeg moesten gooien. We moesten de mensen meer bieden, gezinnen vermaken. Anders bindt je ze niet."

Normaal in Beltrum
Ter gelegenheid van enkele mijlpalen voor het SVB werd even zo vaak Normaal naar Beltrum gehaald. Drie keer een megasucces, zowel commercieel als organisatorisch. Het gevolg van een superstrakke organisatie en de juiste aanpak. "Ik heb er wel eens slapeloze nachten van gehad," bekent Bennie. "Dan moest ik voor een ton tekenen terwijl we nog geen rooie cent binnen hadden. Maar het succes was ongekend, mede door 160 vrijwilligers."

Slapeloze nachten
Als Harry en Bennie in een notendop vertellen waar ze zoal tegen aangelopen zijn, met diverse keren ook slapeloze nachten, blijft Edwin enthousiast over zijn aanstaande benoeming. Edwin is uit hetzelfde hardhout gesneden als zijn voorgangers met wie hij al een tijdje meeliep. "Organiseren vind ik leuk om te doen. Ik kan er op een andere manier naar kijken, met een helikopterview. Dat is af en toe nodig. In het verleden had het dagelijks bestuur wel eens te veel macht, konden zij zaken wijzigen die eigenlijk al anders waren besloten door commissies. De muziekcommissie bepaalt bijvoorbeeld de muziekkeuze tijdens het volksfeest. Dat gaan wij dan niet meer wijzigen," noemt Edwin een wijziging van werkwijze. "Maar," wil Harry nog kwijt, "het was soms ook nodig om zaken te wijzigen." Ideeën heeft Edwin volop, in de lijn van zijn voorgangers. "Veel mensen krijgen weinig van het straattheater mee. Daar gaan we iets meer mee doen op het Dorpsplein en het Mariaplein."

Hebben de ervaren 'rotten' nog tips voor de nieuwe voorzitter? Bennie: "Ik denk dat wij een goed team achterlaten, maar zorg dat je de goede mensen om je heen hebt en houdt, en doe niet zo impulsief als ik," roept Bennie impulsief maar lachend. "Je moet gewoon alles doen in dienst van," vult Harry op zijn rustige kenmerkende wijze aan. SVB sluit een prachthoofdstuk af met twee bepalende kartrekkers. De bladzijde wordt 10 mei omgeslagen naar een nieuw hoofdstuk, wanneer Edwin het stokje overneemt.