Niek Koops (rechts) en Sabine Hubert, de initiatiefnemers van de hondendagopvang. Foto: Theo Huijskes
Niek Koops (rechts) en Sabine Hubert, de initiatiefnemers van de hondendagopvang. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Dagopvang voor honden in Zieuwent

Gemeente Oost Gelre verleent medewerking

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - Het college van B en W van de gemeente Oost Gelre heeft besloten om principemedewerking te verlenen voor de realisatie van een dagopvang voor honden aan de Grobbenweg in Zieuwent. Door burgemeester en wethouders is daarbij wel het voorbehoud gemaakt dat er straks sprake is van een minimale aantasting van het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de hondenopvang.

Het zijn de dames Niek Koops en Sabine Hubert, die het initiatief hebben genomen en als gevolg daarvan een aanvraag bij de gemeente hebben ingediend. Beide dames willen op het perceel Grobbenweg 5 een bestaande schuur als binnenverblijf voor de honden inrichten en daarnaast tevens een kantoorruimte realiseren. Daarnaast is men voornemens om op het buitenterrein een aantal buitenverblijven te realiseren.
Wethouder Vincent van Uem meldt dat er vanwege de ligging in de directe nabijheid van woningen van derden een akoestisch onderzoek is uitgevoerd. "Uit dit onderzoek komt naar voren dat het langtijdgemiddelde geluidsniveau voldoet aan de streefwaarde en geen aantasting vormt voor het woon- en leefklimaat. Het maximale geluidniveau blijft voor enkele dichtstbijzijnde woningen, alsmede voor de minicamping op het adres Grobbenweg 3 onder de aangegeven grenswaarde, maar wel boven de voorkeursgrenswaarde. Omdat juist daardoor het woon- en leefklimaat niet helemaal is gewaarborgd, hebben wij een bestuurlijke afweging moeten maken."
Volgens Van Uem had deze afweging weinig of geen voeten in de aarde, omdat de omwonenden hebben aangegeven akkoord te gaan met de dagopvang. "Het zijn de initiatiefnemers c.q. verzoekers zelf geweest, die contact hebben gezocht met de naastgelegen omwonenden en hen daarbij schriftelijk hebben gevraagd of zij akkoord kunnen gaan met de vestiging van de dagopvang voor honden. Alle aan- of omwonenden hebben vervolgens schriftelijk aangegeven geen problemen te hebben met de dagopvang en daarbij ook nog eens geaccepteerd dat er straks enige geluidsoverlast kan worden verwacht."

Intakegesprek
Desgevraagd geven Niek Koops en Sabine Hubert aan veel zin te hebben in deze nieuwe uitdaging. Beide dames, al tien jaar samen, zijn vorig jaar mei vanuit Zutphen verhuisd naar de aan de Grobbenweg in Zieuwent aangekochte, idyllisch gelegen boerderij. "Wij wachten vanzelfsprekend eerst de officiële vergunning af om vervolgens zo spoedig mogelijk de verbouwing van de schoppe ter hand te nemen. De opening laat dus nog even op zich wachten. Voor alle duidelijkheid: wij willen absoluut geen pension, maar alleen een dagverblijf voor honden. Zie het als een kindercrèche, waar 's morgens de kinderen worden gebracht en 's avonds weer worden opgehaald," zegt Niek. Aangevuld door Sabine met de woorden: "Wanneer ouders op vakantie gaan, nemen ze toch ook hun kinderen mee."
Niek en Sabine zijn echte hondenliefhebbers. "Wij hebben er zelf twee. Het motto dat wij daarbij hanteren is dat een hond te allen tijde een hond moet en mag zijn. Een uitgangspunt dat straks ook van toepassing is op alle honden, die hier dagopvang zullen gaan genieten. Onze dagopvang voor honden krijgt de naam 'De Ranch van Tante Til'."
Wordt de opvang, waarbij maximaal twintig honden per dag worden toegelaten, door beide dames gerund, het is Niek die zich dagelijks voornamelijk over de honden zal ontfermen terwijl Sabine werkzaam is bij de uitzendorganisatie Adecco.
Niek wil hierbij niet onvermeld laten dat niet iedere hond welkom is. "Op agressieve honden zit ik niet te wachten, alsmede op de gehele dag blaffende honden. Daarom vindt er ook eerst een intakegesprek plaats. Wij willen maar één ding en dat is een kwalitatief goede opvang, waar de honden zich helemaal thuis voelen en waar de bezitters van de honden hun huisdieren met plezier heenbrengen en 's avonds weer ophalen."