Directeur Cilia Stortelder van de Watermolenschool in de rijwielstand. Foto: Theo Huijskes
Directeur Cilia Stortelder van de Watermolenschool in de rijwielstand. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Themamaand over 'Verkeer en vervoer' op De Watermolen

Grolse basisschool timmert aan de weg met creatief onderwijs

Door Theo Huijskes

GROENLO - Woensdag 13 april 2016, 17.00 uur. Normaal gesproken een dag en zeker een tijdstip waarop de basisschool De Watermolen in Groenlo leeg en verlaten is. Niet deze keer, want het voltallige personeel heeft alles in gereedheid gebracht voor een bezoek van ouders, oma's en opa's, andere familieleden en bekenden van de circa honderd schoolkinderen. De aanleiding is een kijkavond, in dit geval een rondleiding met bezichtiging van de resultaten van de jaarlijkse themamaand, zijnde een terugkerend schoolproject met deze keer het motto 'Verkeer en vervoer'.

Directeur Cilia Stortelder van de Watermolenschool weet het niet meer precies, maar zegt dat het zeker het twaalfde of dertiende achtereenvolgende schooljaar is waarin de themamand wordt georganiseerd.
"Hebben wij vorig jaar bijvoorbeeld gekozen voor het thema 'Communicatie', hetgeen verbluffende resultaten opleverde, ook deze keer zijn de door alle leerlingengroepen geleverde resultaten ongekend goed. Of het nu de kinderen zijn uit groep 0 tot en met 4 of uit groep 5 tot en met 8, allemaal krijgen ze in deze maand een venster richting de huidige maatschappij voorgeschoteld. Een maand waarin het accent ligt op alle 21-eeuwse vaardigheden. Daar waar in vroegere jaren op een basisschool alles was afgestemd op de vakken lezen, taal en rekenen, wordt heden ten dage bij binnenkomst van de basisschool tot het verlaten van dezelfde school de nodige aandacht geschonken aan bijvoorbeeld zaken als samenwerken, overleggen, verwoorden, creatief (be)denken, sociale vaardigheden en ict-vaardigheden."

"Een venster richting maatschappij"

Het moet gezegd worden, de in de diverse ruimtes tentoongestelde werken, allemaal afgestemd op de items verkeer en vervoer, zijn interessant en met name verrassend. De in de periode 14 maart tot en met 13 april ontworpen werkstukken, zoals de met houtskool getekende fietsen, de zelf bedachte kentekenplaten, de verslagen van de verschillende werkbezoeken, zoals aan het Openbaar Vervoers Museum in Doetinchem, de werkstukjes, gemaakt na een reis met eerst de trein en later de bus, en ga zo maar door. Allemaal mooi, fascinerend en inspirerend bedacht en in elkaar gezet.
Volgens Cilia Stortelder krijgt de school tijdens de themamaand spontane medewerking van tal van bedrijven.
"Denk daarbij onder andere aan Hofstede Tweewielers, Autobedrijf Berentsen in Voor-Beltrum en Pfeifer Heavy Machinery. De kinderen maken op die manier van dichtbij kennis met alle technische, innovatieve en andere aspecten op het gebied van in dit geval verkeer en vervoer. Het thema van dit jaar nam de leerlingen in feite mee via alle vervoersmogelijkheden, zoals over de weg, in de lucht, over en in het water en over het spoor. De kennismaking op alle mogelijke terreinen was breed en dat van het ontwerpen van een vliegtuig tot het inrichten van een wegdek, maar ook van het plakken van een fietsband tot het lezen van een verkeersbord. De meest verrassende situaties dienden zich vooral aan wanneer de eerste vier groepen met de tweede vier groepen door elkaar werden gehutseld. Alles stond in het teken van samen optrekken en samen doen."
De kijkavond op deze woensdag 13 april, waarbij zelfs een wegrestaurant niet ontbrak, werd goed bezocht.