Het Paardensportcentrum Lichtenvoorde krijgt een buitenpiste. Foto: Theo Huijskes
Het Paardensportcentrum Lichtenvoorde krijgt een buitenpiste. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Buitenpiste voor paardensportcentrum

Raadscommissie: 'Hier is sprake van een zorgvuldige inpassing.'

Door Theo Huijskes

VRAGENDER - De familie Eric Morssinkhof uit Lichtenvoorde hoeft geen tegenwerking te verwachten van het gemeentebestuur van Oost Gelre bij het realiseren van een buitenpiste als uitbreiding bij het Paardensportcentrum aan de Weijenborgerdijk in Vragender. De raadscommissie van Oost Gelre sprak zich afgelopen week lovend uit over het agendapunt, dat weliswaar als debatstuk was ingebracht voor de vergadering. De algemene reactie van de raadscommissie kan het best worden samengevat met de woorden: 'Hier is sprake van een zorgvuldige inpassing.'

Zoals bekend werd de accommodatie in Vragender eind 2012 extra op de kaart gezet toen de familie Eric Morssinkhof er zich over ging ontfermen. Dankzij de inbreng van deze familie kreeg het Paardensportcentrum een geweldige update en is dientengevolge uitgegroeid tot het grootste paardensportcomplex van de Gelderse Achterhoek, het heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen vanwege onder andere het Internationaal Springconcours Jumping Achterhoek.
Dezelfde familie Morssinkhof is inmiddels reeds enige tijd voornemens om het paardensportcentrum uit te breiden met een buitenpiste. Voor de aanleg van een dergelijke voorziening is een omgevingsvergunning nodig, in het kader waarvan een landschappelijk inpassingsplan moest worden opgesteld. De belangrijkste voorwaarde voor een dergelijk inpassingsplan is dat het moet passen in het streekplan van de provincie Gelderland, afgestemd op de kernkwaliteiten van het landschapsschoon regio Winterswijk.

Grootste van de Gelderse Achterhoek

Allerlei aspecten bestudeerd hebbende, waarbij met name werd gekeken naar zaken als archeologische waarde, cultuur-historische waarde, ecologische waarde en natuur-wetenschappelijke waarde, kwam de raadscommissie unaniem tot de conclusie dat de uitbreiding niet alleen in het vigerende bestemmingsplan past, maar zeker ook in het totale ter plekke aanwezige landschap.
Daarom kan volgens alle politieke fracties in Oost Gelre het agendapunt door als hamerstuk voor de raadsvergadering van 26 april aanstaande.

Vragen OOG
Alleen de fractie OOG (Onafhankelijken Oost Gelre) had bij monde van commissielid Paul Wallerbos nog enkele vragen. Wallerbos vroeg zich af in hoeverre de buurt in het kader van goed naoberschap was geïnformeerd, of de buitenpiste een extra verlichting krijgt waarvan omwonenden mogelijk overlast ondervinden en of er als gevolg van de uitbreiding extra parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden.
Wethouder Vincent van Uem kon zijn collega OOG-leden gerust stellen. "De buurt is van meet af aan van alle ontwikkelingen op de hoogte gesteld en ziet geen aanleiding om een bezwaar in te dienen. Verder wordt de nieuwe buitenpiste niet van een verlichting voorzien. Deze wordt alleen bij daglicht gebruikt. Wat de parkeervoorzieningen betreft, deze zijn aanwezig en wanneer deze uitgebreid moeten worden met onder andere voorzieningen voor gehandicapten, is dat geen probleem."