Samen met kleinzoon Guus opent Fons Sprenkelder zijn zaak. Foto: Theo Huijskes
Samen met kleinzoon Guus opent Fons Sprenkelder zijn zaak. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Fons Sprenkelder Tweewielers feestelijk geopend

LICHTENVOORDE - Afgelopen vrijdagmorgen is de nieuwe zaak van Fons Sprenkelder Tweewielers aan de Mozartstraat in Lichtenvoorde feestelijk geopend. Het was om precies 10.30 uur dat Guus, de kleinzoon van Fons en Anke Sprenkelder, met het wegtrekken van het rode lint de totaal gemoderniseerde en kleurrijke zaak opende en daarmee tevens het startsein gaf voor een tweetal open dagen.

Door Theo Huijskes

Terwijl opa Fons zijn kleinzoon assisteert, glundert oma Anke op korte afstand van oor tot oor. "Een prachtig moment, hier doe je het allemaal voor," aldus het sympathieke ondernemerspaar, dat met gepaste trots de eerste aanwezige belangstellenden uitnodigt om een kijkje te nemen in de nieuwe, uitgebreide showroom met daarin een brede selectie aan fietsen, bromfietsen en scooters. "We zijn gelukkig met twee kinderen (Ralph en Sanne), hebben verder twee kleinkinderen (Guus en Toon) en daarnaast is de derde op komst. En dat je dan met deze familiesamenstelling deze feestelijke opening mag beleven van iets, waaraan wij lang en intensief gewerkt hebben, geeft een voldaan gevoel en is tevens een extra motivatie om er met z'n allen lekker tegenaan te gaan."
Ook medewerker Tom Krabbenborg uit Zieuwent is helemaal in zijn nopjes met de nieuwe uitbreiding en modernisering. "Ik voel mij hier als een vis in het water. Vanaf mijn 15e levensjaar werk ik al hier. Het begon allemaal met een snuffelstage, wat geleidelijk overging in een dienstverband, dat mij uitstekend bevalt," aldus de nu 23-jarige Krabbenborg. "Ondanks dat ik in Arnhem een specifieke opleiding heb gevolgd op het gebied van bromfietstechniek, sta ik ook met de reparatie van fietsen en scooters mijn mannetje. Ik werk het liefst met de handen, dan ben ik in mijn element. Zij moeten mij daarom niet belasten met administratieve of boekhoudkundige werkzaamheden."
Leermeester Fons Sprenkelder vult aan met de opmerking dat hij het vakmanschap van Tom bewondert. "Naast alle overige merken ben ik zelf nog steeds gespecialiseerd in de voormalige, overal in dit land in trek zijnde Kreidlers en Zündapps. Maar de interesse van Tom gaat zover, dat ook hij bij die motoren van wanten weet."
Fons Sprenkelder en Tom Krabbenborg beseffen dat ook in hun vak de automatisering langzamerhand de overhand krijgt. "Maar door het volgen van cursussen en daarnaast je overal oriënteren, blijven wij ook op dat terrein bij de les."
De open dagen bij Sprenkelder Tweewielers vonden afgelopen vrijdag en zaterdag plaats. Verder lopen er voor klanten en andere belangstellenden nog acties tot 31 mei.


Nieuwe acts Mañana Mañana

HUMMELO - De diverse programmering reikt van rock tot reggae, van bluegrass tot boogie, van punk tot pop, van wereldmuziek tot workshops en meer! Een voormalig profvoetballer speelt luisterliedjes en een gepensioneerde boerenrockster zingt de kukident-blues. Voor wie durft is er een workshop body percussion. Deze en nog veel meer acts komen naar het meest relaxte festival van Nederland op 17, 18, 19 juni op Landgoed Enghuizen in Hummelo.

Allez Soldaat is de band van voormalig profvoetballer Björn van der Doelen. De bal aan zijn voeten is al een aantal jaren vervangen door een gitaar om zijn schouders, maar hij is een publiekslieveling gebleven. Zijn warme, nostalgische gitaarliedjes passen perfect op Mañana Mañana. Bennie Jolink maakt zijn rentree op de bühne na zijn grootse afscheidsconcert van Normaal in het Geldredome. Samen met bevriende krasse knarren in de Pensionado's speelt hij AOW-folk en kukident-blues. En we zien bekende gezichten in de bezetting van de spacefunkgroep Baskar: het is het zijproject van twee leden van Birth Of Joy, de orgelrockband die dit moment bezig is met een zegetocht langs de binnen- en buitenlandse podia.
Percussionist en geluidskunstenaar Rob Verheul daagt bezoekers uit om mee te doen aan zijn workshop bodypercussie. En voor wie het nietsdoen tot kunst wil verheffen is er de cursus 'Psychedelisch hangen voor hoger opgeleiden'. De creatieve workshops van Gemaakt Met Trots zijn voorbereid door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: pimp je tent of bouw een canjo, een éénsnarig gitaar. In de Sociale Werkplaats, met de mensen van The Green Circle, kun je keihard ijzer smeden, woest houtbewerken en smerig hard beeldhouwen.

De nieuwe acts
De Pensionado's (AOW-folk), Allez Soldaat (Americana), Rob Verheul (workshop body percussion, psychedelisch hangen voor hoger opgeleiden), Baskar (instrumentale spacefunk), Maison du Malheur (footstompin' roots), The Upsessions (reggae), Scrappy Tapes (blues/alternative), Fake Billy & The False Prophets (garage/trash/glam), The Fat Four (roots/blues), Them Lewis Boys (rock 'n roll), Timon Massop (rhythm&blues), Jeroen Zweers (boogiewoogie), Matthijs Stronks (ragtime), de Sociale Werkplaats door The Green Circle (buitenatelier voor ambacht en kunst), Gemaakt met Trots (creatieve workshops).

Pinguin Radio
Vanavond van 20:00 van tot 21:00 uur wordt muziek van alle nieuw geboekte acts gedraaid op de alternative internetradiozender Pinguin Radio. De radiozender is partner van het meest relaxte festival van Nederland. Op 17, 18 en 19 juni gaan de digitale disc jockeys in Hummelo aan het werk. Dat belooft een feestje te worden.


www.mananamanana.eu