De aankomst van de delegatie van Special Olympics bij Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes
De aankomst van de delegatie van Special Olympics bij Marveld Recreatie. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Achterhoek in race voor Special Olympics

Marveld mogelijk Olympisch Dorp

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De Gelderse Achterhoek is samen met Den Haag nog in de race voor de organisatie van de Special Olympics Nationale Spelen in 2018. De beslissing hieromtrent wordt eind mei verwacht. In de aanloop richting het definitieve uitsluitsel werd afgelopen vrijdag door een landelijke delegatie een bezoek gebracht aan de Achterhoek, waarbij diverse belangenbehartigers uit deze regio van de partij waren. Onder hen wethouder Peter Drenth van Doetinchem en burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder sportzaken Jos Hoenderboom van Oost Gelre.

De Special Olympics behelst het grootste multi-sportevenement voor landgenoten met een verstandelijke beperking. Mocht het evenement aan de Achterhoek worden toegewezen, dan komen er in juni 2018 tweeduizend sporters en duizend begeleiders deze kant op. Indien de keuze in het voordeel van de Gelderse regio uitvalt, zal het vakantiepark Marveld Recreatie worden aangewezen als het Olympisch Dorp. Het Grolse familiebedrijf heeft alles in huis om tegelijkertijd drieduizend personen onder te brengen en daarbij te voldoen aan alle belangrijke wensen, zoals goede verblijfs- en overnachtingsmogelijkheden, sport-, recreatieve en andere faciliteiten.

Bidbook
Het bidbook voor en door de Achterhoek werd op 9 januari van dit jaar aangeboden door Clémence Ross-Van Dorp - onder andere voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - aan een afvaardiging van de Special Olympics Nederland. Het bidbook wordt gedragen door een stuurgroep onder aanvoering van voorzitter René van Gils. Verder hebben in deze stuurgroep personen zitting als Henk Bloemers, Petra Teunis, Peter Drenth en Corine Berkel. Daarnaast liegt het comité van aanbeveling er niet om, met daarin Achterhoekse toppers als Klaas-Jan Huntelaar, Guus Hiddink en Mart de Kruijf. Het aangeboden bidbook is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de acht Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland en andere toonaangevende organisaties.

Twaalf locaties
Voor de tijdens de Special Olympics te beoefenen 18 sporten worden in de Achterhoek 12 verschillende sportlocaties aangeboden. De afgelopen week aanwezige delegatie had de volgende locaties uitgezocht voor een bezoek: in Doetinchem de Topsporthal, het atletiekcomplex van ARGO en het overdekte zwembad Rozengaarde, het Paardensportcentrum Lichtenvoorde en Marveld Recreatie in Groenlo. Directeur Edwin Bomers verzorgde zelf de rondleiding in en bij diverse voorzieningen, zoals het tenniscomplex en golfaccommodatie de Blanckenborg, het subtropisch zwembad, de overdekte tennishal, en hotel Havezate. Bomers merkte daarbij op dat zijn park is afgestemd op en ingericht voor vierduizend gasten en dat men op sportief gebied reeds jaren achtereen ervaring heeft met het onderdak bieden bij grote sportevenementen, zoals het jaarlijkse internationale politietoernooi, waarvoor 30 landen ruim 2.500 sporters afvaardigen.

Evenementengemeente
Burgemeester Annette Bronsvoort ging in haar welkomstwoord richting de delegatie van de Special Olympics uitvoerig in op Oost Gelre als evenementengemeente. "Dit maken wij helemaal waar met evenementen als de Zwarte Cross, de Slag om Grolle in Groenlo en het bloemencorso in Lichtenvoorde. Ik ben hier nog maar korte tijd burgemeester, maar mijn bewondering voor met name het bolwerk vrijwilligerswerk, dat deze gemeente kent, is bijzonder groot. Daarnaast staat niet alleen Oost Gelre, maar de gehele Gelderse Achterhoek bekend om haar grote mate van saamhorigheid, gastvrijheid en naoberschap. De mensen hier werken op een voorbeeldige wijze samen en komen dientengevolge tot extreem goede prestaties, waaraan de gehele gemeenschap veel plezier beleeft. Alleen al daarom zou het voor de Achterhoek in het algemeen en voor Oost Gelre in het bijzonder mooi zijn dat de Special Olympics in 2018 in deze regio staan te gebeuren."