Foto: PR
Foto: PR Foto: Verona Westera

Ultra Survival Run 2016

BELTRUM - Alsof de survivalsport nog niet zwaar genoeg is, organiseert de Stichting Ultra Survival Run van 8-10 juli in het kader van het 25-jarig bestaan van de Survival Bond Nederland een loodzware survivalrun die wel wat weg heeft van een estafettemarathon. Het is een run van 10 etappes over drie dagen verdeeld die loopt van Leeuwarden naar het Berkellandse Beltrum. Het mag geen verwondering wekken dat Beltrum het eindpunt is, het kerkdorp is immers de bakermat van de survivalsport.

Door Rob Weeber

In de zeventiger en tachtiger jaren ontstond de sport vanuit de activiteiten die de Beltrumse vriendenclub 'de Losse Flodders' organiseerden, waaronder kamelenraces en zeskampen. In 1987 werd de eerste hindernistocht rondom het zeskampterrein door onder andere Stef Beunk en Eddy te Woerd ontworpen. Daarnaast trokken Stef Beunk en Jan Maarse het 15 km lange hondenspoor door de bossen voor de slipjacht die daar werd gehouden. Met de bouw van enkele natuurlijke hindernissen in het parcours werd de basis gelegd voor de survivalsport zoals we die nu kennen. Toen ook bleek dat Neede, Gendringen en Zelhem actief werden met deze buitensport, werd bij de notaris op 26 april 1991 de Survival Bond Nederland opgericht met Eddy te Woerd als eerste voorzitter. Inmiddels heeft de sport een enorme groei doorgemaakt, met name dankzij de crisis in de 21e eeuw. Dit noopte menigeen tot een ommezwaai van binnen- naar buitensport. De bond telt heden ten dage zo'n 7000 leden.

De ultra survivalrace is geen nieuw fenomeen, maar wel lang van het toneel geweest. De vorige dateert uit 2007 en werd door de SVB in samenwerking met TV-Oost georganiseerd. Toen deden er 7 teams aan mee. Aan de komende zomereditie doen maar liefst 40 teams mee uit Nederland en Belgiƫ, waarbij in elk team verplicht twee vrouwen zitten.
Patrick Ros is samen met Eddy Te Woerd een van de organisatoren van de Ultra Survival Run 2016. "We wilden met de term ultra de deelnemers niet afschrikken", aldus Te Woerd. "Het is dus absoluut niet zo dat het 10 keer zo zwaar is als bijvoorbeeld de survivalrun in Neede. We denken dat de zwaarte overeenkomt met een mix van het Basis Survival Circuit (BSC) en het Run Up Circuit (RUC). Bovendien hebben we meerdere spelelementen ingebouwd, zoals kanovaren en fietsen, zodat we meer diversiteit in de etappes kunnen bieden. Iedere etappe wordt door een lokale survivalverenigingen georganiseerd waarbij alleen obstakels gebruikt mogen worden die door de Survival Bond Nederland zijn toegelaten. De maandag voor de start gaan we iedereen langs en bekijken het parcours nog eens kritisch. Verder regelen we als organisatie enkele overkoepelende zaken als EHBO, overnachting en kanovaren."

Naar eigen zeggen heeft de organisatie geen enkele moeite gehad om voldoende teams aan de start te krijgen straks. Daaruit blijkt wel dat de sport mateloos populair is bij hollend Nederland. De spelregels zijn ook duidelijk. Ieder team loopt drie etappes per dag die elk op zo'n 2,5 uur ingeschaald zijn. Daartussen zit steeds een pauze van een uur. Overschrijding van de tijd kost strafpunten, maar heeft bovendien als mogelijk gevolg dat je de start van de volgende etappe mist, wat einde oefening betekent. Tijdens elke etappe moeten steeds 4 leden van een team in touw zijn, waaronder 1 vrouw. De leden van elke team moeten bovendien uit die survivalvereniging komen waar ze trainen. Er mag geen team samengesteld worden uit leden van meerdere verenigingen. Zo voorkomt de organisatie dat zich bijvoorbeeld een team van louter toppers uit het Top Survival Circuit vormt.

Als de deelnemers op 10 juli in Beltrum arriveren, dan herleven als het ware oude tijden. Op die dag is het feest in Beltrum er wordt de 'Boerendag 2016' gevierd, met trekkerstrekwedstrijden, oude ambachten en moddergevechten. Het lijkt op de begintijd, toen de sport ook uit andere activiteiten ontsproot.

Voor meer informatie over het evenement kan men terecht op www.ultra-survivalrun.nl of op de Facebookpagina Ultrasurvivalsport. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, het maximale aantal teams is bereikt.