Willem Wekking zingt niet meer bij De Grolse Hofzangers. Foto: Theo Huijskes
Willem Wekking zingt niet meer bij De Grolse Hofzangers. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Spätschoppen met De Grolse Hofzangers op 30 april

GROENLO - Op zaterdag 30 april aanstaande vormt de concertzaal van City Lido in Groenlo weer het decor voor het avondvullend programma Spätschoppen van De Grolse Hofzangers. Naast de uit veertien leden bestaande zanggroep verleent de formatie De Hilgeländer Musikanten uit Meddo muzikale medewerking. De vrolijke ontspanningsavond, die om 20.00 uur begint, is voor eenieder gratis toegankelijk.

Door Theo Huijskes

Ondanks dat het aantal optredens door de jaren heen minder is geworden, timmeren De Grolse Hofzangers nog steeds aan de weg. Dit onder andere met het Spätschoppen, de opvolger van het destijds populaire Frühschoppen. De kracht van deze zangactiviteiten is telkenmale, dat iedereen gratis toegang heeft; men wordt ook niet met lidmaatschaps- of donateursverplichtingen opgezadeld.
De groep De Grolse Hofzangers is opgericht in 1982 en heeft in de afgelopen 34 jaar op allerlei manieren van zich laten horen. Te denken valt daarbij aan optredens in binnen- en buitenland, de jaarlijkse oliebollenverkoop en de optredens in de carnavalsperiodes, waarbij tegelijkertijd spetterende carnavalsschlagers werden gepresenteerd. De sympathie oftewel support voor het koor heeft in de afgelopen drie decennia bovendien geleid tot het op de markt brengen van maar liefst acht cd's.
Al met al redenen genoeg om die zaterdagavond naar City Lido in Groenlo te gaan.

Willem Wekking
Iemand die een kwart eeuw lang, beter gezegd 27 jaar, achtereen zijn sporen heeft verdiend bij De Grolse Hofzangers, is de in juli 73 jaar wordende, in Lichtenvoorde geboren en sedert 1969 in Groenlo woonachtige Willem Wekking. De echtgenoot van Leny Schovers, vader van Anouk en de trotse opa van Dide (10) en Daan (7), had zich altijd al voorgenomen om de 25 jaar vol te maken.
"Dat het uiteindelijk 27 jaar zijn geworden, is het gevolg van een samenloop van omstandigheden", zegt de echte zangliefhebber, die in 1988 werd gevraagd door wijlen Bertus Broens, vele jaren achtereen voorzitter van De Grolse Hofzangers en die dagen collega van Willem Wekking bij de Grolsch Bierbrouwerij. Saillant detail is dat Wekking de 25 jaar vol maakte in de periode dat Broens kwam te overlijden.
"Ik heb een prachtige tijd gehad bij de Hofzangers met tal van hoogtepunten. Een absoluut hoogtepunt, niet alleen voor mij maar voor de gehele groep, was een optreden in de uitverkochte zaal van De Doelen in Rotterdam, en dat in het voorprogramma van een concert van het Groot Rotterdams Koor, destijds onder leiding van oud-Grollenaar Fred Huijskes. Een onvergetelijke dag, zoals die niet alleen door ons als zangers maar ook door onze meegereisde partners werd beleefd."
Willem Wekking is niet helemaal gestopt met zingen. Zo blijft hij lid van het kerkkoor van de RK Calixtusbasiliek. "Het destijds erg geliefde Jongerenkoor in de kerk (tegenwoordig Vocales, ThH) meegerekend, zing ik toch ook al weer zo'n slordige 30 jaar in de kerk. Dat wil ik nog wel een tijdje blijven doen. Zingen in groepsverband is en blijft mooi en bovendien een leuke activiteit om de sociale contacten te blijven onderhouden."