Han Mali met spulletjes die hij zelf aanbiedt op de Vrijmarkt. Foto: Henri Walterbos
Han Mali met spulletjes die hij zelf aanbiedt op de Vrijmarkt. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Vrijmarkt voor muziek-maken-zaken

Han Mali: "Als het maar te maken heeft met het maken van muziek"

Door Henri Walterbos

GROENLO - Muziek is zijn passie. Han Mali, drummer van Boh Foi Toch en Old Ni-js, maar ook 'docent' en eigenaar van Trommeltoko waarin hij met name jongeren de fijne kneepjes van het drum- en percussievak bijbrengt. Het alle dagen bezig zijn met muziek en muziekonderwijs bracht hem op het idee om een Vrijmarkt te gaan organiseren voor iedereen die spullen wil verkopen of ruilen van aan muziek-maken-gerelateerde zaken. "Afgelopen jaar bestond Trommeltoko 20 jaar en wilde ik iets doen, maar kwam het er niet van, maar het bleef in mijn hoofd. Het is echter niet commercieel, geen kofferbakverkoop of een markt voor handelaren," begint hij direct.

Buitenkansje
Het idee is in principe simpel, maar organiseer het maar. "Er zijn vast mensen die ergens nog een muziekinstrument hebben liggen dat niet meer gebruikt wordt dat ze wel willen verkopen of ruilen. Voor hen leuk dat die mogelijkheid nu bestaat en voor iemand die goedkoop een instrument aan wil schaffen om te proberen bijvoorbeeld een buitenkansje." Wat hij precies kan verwachten weet Han zelf niet. "Het is de eerste keer dat ik zoiets doe. Mensen, jong en oud, mogen muziekinstrumenten verkopen of ruilen, maar ook bladmuziek, onderdelen, of wat dan ook. Als het maar te maken heeft met het maken van muziek. Geen cd- of lp-verkoop. Ik zal die dag zelf ook spulletjes te koop aanbieden, zoals onderdelen voor een drumstel, percussie-instrumenten, maar zal me vooral bezig houden met de gang van zaken. Ik verzorg geen demonstraties van leerlingen of anderszins. Ik wil me vooral bezig houden met de organisatie en het verloop."


Niet commercieel
Het karakter van de Vrijmarkt die Han voor ogen heeft is vooral dat het laagdrempelig en gezellig moet zijn en niet commercieel. Wat Han betreft is er meer mogelijk dan alleen verkoop of ruilen. "Als er kinderen zijn die niets te koop hebben maar graag hun kunnen willen laten zien en horen zoals op een vrijmarkt wel vaker te zien is, dan mag dat ook natuurlijk. Hoedje of bakje ervoor waar mensen een kleine bijdrage indoen. Alleen maar mooi en sfeervol."


Aanmelden
De Vrijmarkt vindt plaats op zaterdag 28 mei in de Kevelderstraat in Groenlo, van 10.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet perse nodig. Om verzekerd te zijn van een plekje is vooraf aanmelden aan te bevelen. Aanmelden kan via trommeltoko@kpnmail.nl of 06-30732582. In geval van slecht weer vindt de Vrijmarkt plaats in de Oude Calixtuskerk, Mattelierstraat 5, nabij de Markt. "Als het een succes is en in een behoefte blijkt te voorzien dan wil ik dit jaarlijks gaan doen."