Grollenaar Tjiko Wolberink legt de laatste hand aan de opgeknapte Wilhelminabank. Foto: Theo Huijskes
Grollenaar Tjiko Wolberink legt de laatste hand aan de opgeknapte Wilhelminabank. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Wilhelminabank is weer de trots van Groenlo

GROENLO - De karakteristieke Wilhelminabank aan de voet van het Noorderbastion oftewel de Kanonswal heeft een grote opknapbeurt ondergaan. De aanleiding voor een soort metamorfose was de tijdens de jaarwisseling op en in de directe nabijheid van de Wilhelminabank aangerichte schade. Overigens verkeerde ook daarvoor de bank reeds een aantal jaren in een verwaarloosde staat, hetgeen niet alleen de Grollenaren maar ook de voorbijgangers en toeristen een doorn in het oog was.

Door Theo Huijskes

Afgelopen donderdag was het Tjiko Wolberink die als werknemer van Bouwbedrijf de Betuwe bv Arnhem - Groenlo, met het aanbrengen en afwerken van het zit- en ruggedeelte, de laatste hand legde aan de destijds aan het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina (1898-1948) gewijde en dientengevolge geplaatste bank.
Het reeds acht jaar bestaande, door Rob Luttikholt uit Voor-Beltrum opgerichte, bedrijf heeft de bank in zijn geheel gesponsord. De Betuwe is een modern bedrijf met slechts zes man personeel en een leerjongen in dienst. Tjiko Wolberink, zakelijk contactpersoon voor Groenlo en omgeving, geeft aan dat wanneer een bepaald project wordt uitgevoerd er ter plaatse personeel wordt ingehuurd. "Als bedrijf hanteren wij daarbij het devies dat je het geld moet laten waar je het vandaan haalt," aldus Wolberink, die als geboren en getogen Grollenaar trots is dat hij de 'finishing touch' van de bank mag verzorgen.

Naast het opknappen van de destijds door het Groenlose Bouwbedrijf Jan Schutten ontworpen, gemetselde en ingerichte bank zelf, is er aan de achterzijde door Hacron Groen een driehoekig perk aangelegd met rododendrons en het geheel is afgezet met betonnen palen. Verder zijn de verschillende bakken weer voorzien van nieuwe plantjes, zijn door medewerkers van de gemeente Oost Gelre de muren en de gedenksteen schoon gespoten en is de afvalbak naar een voor iedereen zichtbare plek verplaatst.