De jeugdgroep van MVG met een gastoptreden bij Shuffle. Foto: Theo Huijskes
De jeugdgroep van MVG met een gastoptreden bij Shuffle. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Overbruggingssubsidie voor Muziekvereniging Groenlo

GROENLO - Het college van B en W van Oost Gelre heeft in de afgelopen week besloten om aan Muziekvereniging Groenlo een incidentele overbruggingssubsidie toe te kennen van € 5.750,00. De subsidie is met name bedoeld om de jeugdafdeling binnen de vereniging voor de komende drie jaar veilig te stellen. Muziekvereniging Groenlo, in 2013 via een naamswijziging voortgekomen uit de in 1927 opgerichte R.K. Leo Harmonie, heeft de laatste jaren te maken met een enorme aanwas van jeugdleden.

De toename van jeugdleden is met name waar te nemen bij het verenigingsonderdeel slagwerkers. De daarin geïnvesteerde gelden hebben een groot aantal nieuwe jeugdleden opgeleverd. Weliswaar een goede ontwikkeling, maar voor de vereniging is het op termijn niet mogelijk om jaarlijks grote bedragen hiervoor uit te trekken zonder financiële steun van de zijde van de gemeente. Daarom is er een verzoek ingediend bij het gemeentebestuur voor een jaarlijkse aanvullende subsidie om op die manier de onderdelen jeugdorkest en slagwerkopleiding voor de komende jaren in stand te kunnen houden.
Het college van heeft nu besloten om hiervoor nog geen structurele subsidie te verstrekken, maar voorlopig een incidentele bijdrage ter overbrugging.
Volgens portefeuillehouder wethouder Jos Hoenderboom past de aanvraag niet in de huidige subsidieverordening van de gemeente Oost Gelre. "Als college hebben wij wel afgesproken dat wij bereid zijn om de subsidieverordening met ingang van 1 januari 2017 aan te passen. Hierin worden wij met name aangemoedigd vanwege het feit dat Muziekvereniging Groenlo het slachtoffer dreigt te worden van haar eigen succes. Zo is uit een gesprek met het bestuur van de vereniging gebleken dat men alleen al een slagwerkgroep bij de jeugd heeft, die per 1 januari jongstleden uit maar liefst 33 leden bestaat. Dat is bijna de helft van alle jeugdleden binnen de vereniging (70). Door de vereniging nu met een incidentele overbrugging tegemoet te komen, heeft men voorlopig weer lucht."
Hoenderboom zegt goed te beseffen dat het succes van de muziekvereniging, dat zich vertaalt in een aanwas van leden, veel tijd maar ook veel geld kost. "Mede daarom zijn wij voornemens om de subsidieverordening uit te breiden met een vierde categorie, zijnde nieuwe eigentijdse muziekactiviteiten."
Naast Muziekvereniging Groenlo kent de gemeente Oost Gelre nog een negental muziekverenigingen. De subsidieverstrekking aan al deze verenigingen is op dit moment nog gebaseerd op maximaal drie zelfstandige eenheden. Om de aanspraak voor al deze clubs op een nieuwe subsidie-eenheid mogelijk te maken, is het daarom gewenst om met ingang van 2017 nadere regels toe te voegen voor het toegekend krijgen van welzijnssubsidies.
Kim Stammers, voorzitter van Muziekvereniging Groenlo, reageert bijzonder verheugd over de medewerking van de gemeente. "In eerste instantie zijn wij blij met deze overbruggingsoplossing. Dit zeker omdat men voornemens is om de gemeentelijke subsidieverordening in die zin aan te passen dat er straks sprake is van een structurele oplossing."


Congres nuanceert visie over 'bevrijding'

Vervolg van voorpagina

Maar er zijn ook ander invalshoeken. Zo vertelde prof. dr. Judith Pollmann over de inname van Grol vanwege de belangrijke strategische ligging, over de plundertochten die vanuit de stad in het omringende gebied werden gehouden, waar de mensen ontzettend veel last van hadden en waarvoor de term 'boerenverdriet' een goede aanduiding is. Er konden door de inname ook handelsblokkades plaatsvinden. De veste Grol was een 'omstreden stad', zoals Judith Pollman het uitdrukte. Er waren in die tijd steeds wisselende heersers. Voor de inwoners van het gebied maakte dat overigens niets uit; zij hebben de inname van de stad Grol nooit als een echte bevrijding gezien.

Militaire prestatie
Maar de inname van Grol door Frederik Hendrik werd gezien als een militaire prestatie van niveau, het was de eerste zege voor de latere 'stedendwinger' en het was in dat opzicht ook het eerste goede nieuws sinds jaren. Er werd in 1627 niet lang gestreden om de stad, maar qua inzet bij die operatie (totaal 40.000 man) was het voor die tijd indrukwekkend. Ook de aanleg van de circumvallatielinie was imponerend. Je kunt je afvragen of herovering van de stad Grol door de Spanjaarden na 1627 opnieuw mogelijk was geweest. Dat had volgens Judith Pollmann zeker gekund. Maar andere zaken eisten toen de aandacht.

Duitsland
Dr. Hermann Terhalle sprak over de grote (financiële) gevolgen van de Tachtigjarige Oorlog voor het Westmunsterland en prof. dr. Dolly Verhoeven schetste de ontwikkeling van de regionale geschiedenis. Zij noemde het vertrek van de troepen dwars door het moeras richting Ruurlo een ware sprinkhanenplaag die door het landschap trok en een verschrikking voor de bewoners was. Nico Baumgärtel kwam met de vertaling van de historische exercitievoorschriften uit de 17e eeuw naar de praktische aanwijzingen voor het nu zo populaire re-enactment. En er werd zelfs een demonstratie gegeven in de kerk, een boeiend onderdeel en een mooie visualisering van een academische dag. Corinna Endlich sprak over cultuuroverdracht.

Vervolg
Dagvoorzitter was Dr. Anton van der Lem die het geheel in goede banen leidde en op het eind was het Michiel Flooren die een inkijk gaf in de beleving van erfgoed, van collectie naar connectie.
Dit congres zal volgend jaar een vervolg krijgen in Vreden, dan meer toegesneden op de praktische toepassing van kennis in het onderwijs en dergelijke.

De jeugdgroep van MVG met een gastoptreden bij Shuffle. Foto: Theo Huijskes