Een gedeelte van de BCG op de tribune bij de wedstrijd FC Köln - Darmsatdt. Foto: Theo Huijskes
Een gedeelte van de BCG op de tribune bij de wedstrijd FC Köln - Darmsatdt. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Tweedaags bezoek Business Club s.v. Grol aan Keulen

GROENLO - De Business Club van de s.v. Grol (BCG) heeft in het afgelopen weekend een succesvolle tweedaagse trip gemaakt naar Keulen, met ruim 1 miljoen inwoners de vierde stad van Duitsland. Met circa 60 personen vertrok de BCG zaterdagmorgen vroeg naar de Duitse metropool van de bekende Kölner Dom om vervolgens op de zondag even vóór de competitiewedstrijd van Grol 1 weer terug te keren in Groenlo.

Door Theo Huijskes

Het is zaterdag 23 april, circa één uur vóór de aftrap van de Bundesligawedstrijd FC Köln - Darmstadt. Op het van een prachtige grasmat voorziene voorterrein van het imposante Müngersdorfer Stadion, heden ten dage ook RheinEnergie Stadion genoemd, wordt door de delegatie uit Groenlo in een aangenaam voorjaarszonnetje met volle teugen genoten van het overbekende Kölsch Bier. Het is BCG-penningmeester Peter Scheinck die de goedgemutste Grollenaren één voor één voorziet van een mega plastic beker met het overheerlijke gerstenat. Zijn collega-bestuursleden Matthijs Roorda (voorzitter), Erik Schuurmans (secretaris), Rob Soer en Rob Porskamp (leden) kijken tevreden toe. Dat het bier naar meer smaakt, heeft ongetwijfeld niet te maken met het feit dat het Kölsch als enige biersoort een beschermde status heeft binnen de EU, maar enkel en alleen met de stemming die opperbest is. En die stemming wordt alleen nog maar beter wanneer in het met 50 duizend dolenthousiaste voetbalsupporters uitverkochte stadion de eerste FC Köln in een spectaculaire wedstrijd een 4-1 overwinning behaalt op Darmstadt. Opvallend is de gemoedelijke, inspirerende sfeer in het stadion. Dit komt onder andere tot uiting door de wijze waarop de spelers begroet worden met het ten gehore brengen van het clublied, alsmede de zang en muziek waarmee de doelpunten van de thuisclub worden onthaald.

Karnevalsmuseum
Het bezoek aan Keulen begint overigens 's morgens met een bezoek aan het bekende Karnevalsmuseum van het overkoepelende Kölnse Karneval Festcomité. Daar wordt de groep niet alleen een lunch verstrekt, maar krijgt men ook een tweetal rondleidingen aangeboden, te weten in het museum en in de immens grote hal, waar alle optochtwagens staan opgesteld. Voor het bezoek is Grollenaar en Knunnekeslid Robert Wolterink ingeschakeld, die tevens uitstekende contacten onderhoudt met Karnevalsgesellschaft 'Die Grosse von 1823' in Köln. Der Kölner Karneval geniet grote internationale bekendheid. Alleen Keulen zelf telt al zo'n 200 carnavalsverenigingen. Daarnaast nemen aan de Keulse Rosenmontagoptocht, die 500 duizend euro kost en jaarlijks 1,5 miljoen toeschouwers trekt, circa 12 duizend carnavalisten deel. Om het nog duidelijker te verwoorden, alle carnavalsfestiviteiten in Keulen, met een eervolle vermelding op de Unesco Erfgoedlijst, zorgen jaarlijks voor een economische injectie oftewel omzet van 500 miljoen euro.

Brauhaus Früh am Dom
De zaterdagavond wordt voornamelijk ingevuld met een bourgondisch drink- en eetprogramma, dat plaatsvindt in hartje Keulen, te weten bei Brauhaus Früh am Dom, een wereldse lokaliteit, waar tegelijkertijd 1500 tot 2000 mensen kunnen drinken en eten. Na nog wat bezoekjes aan enkele andere etablissementen wordt er overnacht in Ibis Messe & Budget Hotels, waar op de zondag met een ontbijt afscheid wordt genomen van de Domstad. Ook na een voor velen korte nacht zit de stemming er meteen weer in. Al is het alleen al door de positieve invloeden van stemmingmakers, komende uit Lichtenvoorde, Lievelde en Groenlo.

De Business Club van de s.v. Grol telt op dit moment circa 150 donateurs, praktisch allemaal ondernemers uit met name Oost Gelre. Desalniettemin verwelkomt het vijfhoofdige BCG-bestuur met alle plezier nieuwe donateurs. Aanmelding kan via bcg@svgrol.nl.


Vrijehengelcompetitie GHV is terug

GROENLO - Zondag 24 april is de eerste vrijehengelwedstrijd 2016 weer gevist, het wedstrijdparcours was uitgezet aan de Berkel te Eibergen. Negen liefhebbers hadden zich hiervoor opgegeven. In tegenstelling tot eerdere edities wordt er dit jaar op punten gevist, hierdoor blijft het - hoopt de organiserende GHV - tot de laatste wedstrijd spannend.

De wedstrijdcommissie had de stekken ruim uitgezet, voor en na de nieuwe brug tussen Oude en Nieuwe Maat. Voordeel is dat er nu dus ook een pad langs de Berkel ligt vanaf de Haaksbergseweg tot aan de fietsbrug, dat loopt een stuk makkelijker met volle bepakking. Het late winterweer gooide roet in het eten. Kou en een buiige wind, daar houden vissen niet van. Alleen Rick van Koot wist twee mooie brasems te vangen, wat hem de eerste plek op leverde.

Uitslag 1e Vrijehengelwedstrijd
1 Rick van Koot
2 Theo Wayerdink
3 Bennie Rooks
4 Willie Wayerdink
5 Toon Heinsman
6 Frans Lindner
7 Frank Bomers
8 Remko Stöteler
9 Henk Migchielsen
10 Andre Stokkink
11 René Molenveld

De eerstvolgende GHV-competitiewedstrijd, de 2e wedstrijd van de Grachtencompetitie, wordt gevist op zondag 22 mei. Een week daarna is het de beurt aan de deelnemers van de IJsselCup. Opgeven hiervoor kan nog tot en met 27 mei bij Henk Migchielsen of Frank Bomers. De eerstvolgende vrijehengelwedstrijd zal gevist worden op 5 juni; een week voor de wedstrijd wordt de locatie bekend gemaakt. Zaterdag 14 mei wordt de Open Koppel (ook wel 'de Voorjaarsklassieker van het Oosten') gehouden. Op dit moment staan er 30 koppels op de deelnemerslijst, er kunnen maximaal 40 koppels meedoen. Stuur hiervoor een mail naar openkoppel@visseningroenlo.nl.