Mary Holweg-Schulte (1855-1908) werd op haar 35e voor de derde keer weduwe. Foto: PR
Mary Holweg-Schulte (1855-1908) werd op haar 35e voor de derde keer weduwe. Foto: PR Foto: PR

Zoektocht van Amerikanen naar Achterhoekse verwanten

"Trots op Nederlanders in stamboom"

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE – Deze zomer komen er op donderdag 14 juli een twintigtal Amerikanen naar Beusink in Lievelde. Zij gaan daar lunchen en hopen dan verre familieleden te ontmoeten. Onder deze uit Leopold afkomstige groep bevinden zich namelijk de nazaten van een groep Achterhoekers die 170 jaar geleden naar Amerika is geëmigreerd. Bennie Schilderink is gevraagd een zoektocht uit te zetten in Oost Gelre om zo het contact tussen de verwanten mogelijk te maken.

"Mijn interesse in emigranten is begonnen toen ik er met stamboomonderzoek achter kwam dat in 1847 Berend Hendrik Schilderink, verre familie van mij, met 5 kinderen naar Amerika was geëmigreerd. Ik startte met dit onderzoek in de tijd dat er nog geen internet was. Dat was toen best lastig. Met de komst van internet werd alles veel makkelijker en kwam ik via genealogieforums en message boards in contact met nazaten van Berend Hendrik die in de omgeving van Leopold in de staat Missouri woonden. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de materie en heb ik onderzoek gedaan naar de emigranten uit Lichtenvoorde, Groenlo en Eibergen," vertelt Bennie.

Namen van emigranten
"Amerikanen hebben over het algemeen veel belangstelling voor hun roots en zoeken daarom vaak contact met hun voorouders," vervolgt Bennie, "Ze zijn er altijd erg trots op als er Nederlanders in hun stamboom zitten. De groep uit Leopold komt van 11 juli tot 22 juli naar Nederland en heeft een bomvol programma. Ze gaan toeristische plaatsen bekijken, maar zoeken ook contact met hun voorouders in de Achterhoek, Twente, Brabant en Duitsland."
Van 1845 – 1855 was er sprake van een emigratiegolf in Nederland. Een belangrijke rol speelde daarbij de aardappelziekte in 1845 en de twee jaar later mislukte rogge-oogst. Vanwege armoede en om geloofsredenen zijn er mensen naar Amerika gegaan. Veel katholieken uit deze streek sloten zich aan bij de Duitse gemeenschap in Cincinnatti in de staat Ohio. In 1856 is een groep van 12 gezinnen van daaruit naar Leopold vertrokken. Daarbij zaten onder andere Sonderen en Scharenborg en twee broers van Holweg. Rond 1880 zijn twee broers van Hulshof en de familie Stoverink ook naar Leopold vertrokken.

Bennie hoopt dat er mensen zijn die zich herkennen in de volgende namen van de emigranten:
Jacob en Jan Derk Holweg uit Lichtenvoorde, zoons van Fredericus Holweg en Joanna ten Bosch. Jacob trouwt in Amerika met Aleida Schilderink.
Johannes Eeftink uit Lievelde, zoon van Wander Eeftink en Hendrina te Roller. Eeftink is in Amerika verbasterd tot Eftink.
Grada Geertruid Garstenveld uit Lievelde, dochter van Henricus Garstenveld en Henrica Goossens.Grada trouwt in Amerika met Johannes Eeftink.
Het echtpaar Antonie Stoverinck en Antonetta Engelhulst met 4 kinderen.
De broers Aloysius en Jan Hendrik Hulshof uit Harreveld, zoons van Harmen Hulshof en Hendrika Wieggers.
Familie Derk ten Holder (Tenholder) en Christina ten Have.

Bijzonder verhaal
"De emigrantengeschiedenis kent veel bijzondere verhalen," glimlacht Bennie als hij een imposant fotoboek toont, "Zo ook het verhaal van Mary Holweg-Schulte. Zij leefde van 1855 tot 1908 en trouwde als weduwe in 1877 met John Frederik Holweg. Na diens dood stapte ze in 1887 in het huwelijksbootje met haar zwager Bernard Holweg. Hij stierf in 1890. Zo was ze op 35-jarige leeftijd voor de derde keer weduwe. Nadien is ze niet meer getrouwd. Beide mannen waren overigens zoons van Aleida Schilderink en Jacob Holweg."

Geneaologie is een echte passie van Bennie: "De boerderijnaam Schilderink wordt al voor de eerste keer genoemd in 1260 in een document van een Duits klooster. Dat is bijzonder." Zelf is hij de 10e geneneratie Schilderink in Vragender. Iets waar hij trots op is.


Contact: depenbrook@gmail.com

Facebookpagina: History/Geneaology of Leopold, Bollinger County, MO


Aanvragen Coöperatiefonds

ACHTERHOEK - Vanaf 1 april tot en met 8 mei kunnen verenigingen en stichtingen een aanvraag indienen voor een bijdrage uit het Coöperatiefonds. Met dit fonds steunt Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek projecten die het welzijn en de leefbaarheid in de regio verbeteren. Zo investeert de Rabobank dit jaar € 539.400,- via het fonds in de lokale samenleving.

Verenigingen en stichtingen kunnen tot en met 8 mei via www.stemophetcooperatiefonds.nl een aanvraag indienen voor een project op het gebied van de categorieën: sport, scholing-onderwijs, cultuur, zorg-wonen en stimulering werkgelegenheid. Alle projecten die aan de voorwaarden voldoen, worden vanaf 16 mei op deze website getoond. Leden van de bank stemmen vervolgens van 16 mei tot en met 13 juni op hun favoriete projecten. De projecten met de meeste stemmen in iedere categorie ontvangen dan een bijdrage uit het Coöperatiefonds. De 'nummers twee' krijgen vervolgens de kans om tijdens een bijeenkomst hun idee te presenteren, om ook nog in aanmerking te komen voor een bijdrage.


www.stemophetcooperatiefonds.nl