Een deel van de cast vlnr Roy Berentsen, Reni Geurink, Henry van den Berg, Anneke Rave, Ylse Poelhuis, Francis Baack, Gijs van Dongeren en Kjell Vogel. Foto: Kyra Broshuis
Een deel van de cast vlnr Roy Berentsen, Reni Geurink, Henry van den Berg, Anneke Rave, Ylse Poelhuis, Francis Baack, Gijs van Dongeren en Kjell Vogel. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

DITO trekt volle zalen

GROENLO - Met maar liefst drie voorstellingen op rij trok de bekende Groenlose toneelvereniging DITO de afgelopen dagen volle zalen bij Cultureel Centrum De Bron in Groenlo.

Door Kyra Broshuis

Voorafgaand aan de derde voorstelling, op zondagmiddag, vertelt Inge Reijrink van Dito over de twee vorige voorstellingen. "Beide avonden was het ontzettend leuk. De mensen hebben veel gelachen, daar leent dit stuk zich uitstekend voor. We hebben bewust gekozen om onze voorstelling ook op een middag te geven; zo kunnen de mensen die 's avonds liever niet meer op pad gaan, bijvoorbeeld ouderen en kinderen, ook genieten van toneel."
Ook deze zondagmiddag zit de zaal goed vol en genieten de aanwezigen van de voorstelling 'Alles uit behalve het licht'. Een hilarisch stuk over een exclusieve kledingzaak waar Hilbert Bodega en Arnold Krab de leiding hebben. Beide personages nemen het niet al te nauw met de huwelijkse trouw en dat leidt tot chaotische taferelen in de winkel waar meerdere dames het oog laten vallen op een dure nertsmantel.

Debutanten voor het voetlicht
"Voor dit stuk maken drie debutanten hun opwachting," zo vertelt Inge Reijrink. "Elly Berendsen en Roy Berentsen zijn nieuwe leden die deze week voor het eerst de bühne opgaan. Ylse Poelhuis heeft al wel rollen gespeeld in onze kindervoorstellingen maar dit is haar eerste optreden in een volwassenenstuk."
Het gaat de nieuwkomers bijzonder goed af. Het is een vermakelijk stuk dat, zoals dat al jaren gaat, wordt onderbroken door lotenverkoop. DITO (Door Inspanning Tot Ontspanning) is al meer dan 80 jaar een begrip in Groenlo en dat is te merken. Een professioneel decor, mooie kostuums, goede verlichting en dito (!) geluid maken de voorstelling af. Uitblinker is Kjell Vogel die in zijn rol van Arnold Krab bijzonder grappig is. Vogel staat samen met Gijs van Dongeren als Hilbert Bodega praktisch het hele stuk op het toneel. Grote rollen die door Vogel en Van Dongeren schijnbaar moeiteloos worden neergezet.

Vereniging om te koesteren
DITO is een bijzonder actieve toneelvereniging met momenteel ruim 25 leden. Elk jaar geven zij een voorstelling voor de liefhebbers maar zij doen meer. Zo verlenen de leden van DITO graag hun medewerking aan andere verenigingen en organisaties. De afgelopen jaren hebben zij al het toneel verzorgd bij de Slag om Grolle, de Kindervakantieweek, de Ontmoetingsdag Scouting en de Midwinterhoorntocht. DITO is een vereniging om te koesteren, en dat gebeurt ook. Drie maal volle bak is een passend compliment voor toneelspelers. De spelers én het publiek hebben genoten van de uitvoering van 'Alles uit behalve het licht'. De spelers van dit stuk waren Gijs van Dongeren, Francis Baack, Kjell Vogel, Ylse Poelhuis, Anneke Rave, Henry van den Berg, Reni Geurink, Roy Berentsen, Geraldine Milius, Theo Klein Gebbink en Elly Berendsen. De regie was in handen van Ine van Lith.