Daniël Dekkers.
Daniël Dekkers. Foto: Theo Huijskes

Sportverkiezingen 2015 met kleurrijke winnaars

LICHTENVOORDE - Het zou gaan regenen, hagelen en zelfs sneeuwen en de temperatuur buiten zou niet uitnodigen om een kijkje te gaan nemen bij de apotheose van de Sportverkiezingen 2015 in de gemeente Oost Gelre. Daar waar andere programmaonderdelen op Koningsdag wel hinder ondervonden van het slechte en koude weer, was het bij de bekendmaking van de beste gemeentelijke sporters van het jaar 2015 - ingebed in het programma van het C.O.L. - droog en zorgde de zon voor een sfeervol en gemoedelijk onderonsje.

Door Theo Huijskes

Het gemeentebestuur had de gelegenheid aangegrepen om deze keer met twee collegeleden van de partij te zijn, te weten naast wethouder sportzaken Jos Hoenderboom tevens burgemeester Annette Bronsvoort. Was het Hoenderboom, die vooraf bij de samenkomst in Restaurant De Leeuw memoreerde dat Oost Gelre op alle manieren bol staat van de sport, buiten vanaf het podium Achterhoek Nieuws/Elna deelde burgemeester Bronsvoort haar trotse gevoelens over alle sportieve activiteiten in Oost Gelre met de aanwezigen. "Wij zijn niet alleen een evenementen-, maar zeker ook een sportgemeente. Het is geen toeval dat ik zo al in de personen van Hidde Jurjus, Lynn Knippenborg, Vivian Sevenich en Jelle van Gorkom een viertal in deze gemeente bekende topsporters kan noemen. De sport wordt hier breed gedragen en dat niet alleen door de doelgroep zelf, maar ook door belangrijke maatschappelijke partners als vrijwilligers, sponsoren en anderen." Annette Bronsvoort en Jos Hoenderboom reikten vervolgens de prijzen en de bloemen uit.
De gemeentelijke Sportverkiezingsraad, met daarin leden afkomstig uit alle kernen van Oost Gelre, had de zaakjes onder aanvoering van voorzitter Henk Heinst weer perfect geregeld. Naast muziek en zang van Mart Hillen en Loraine Heutinck, zorgde een groep vrouwelijke sporters van Kei-Fit uit Lichtenvoorde voor enkele demo-acts. Het totaal werd ook deze keer weer aan elkaar gepraat door Bjorn Koldeweij uit Groenlo. Hij stak van wal met de bekendmaking van het sporttalent van 2015. Van het drietal Lode Hulshof (tafeltennissport), Julia Doppen (paardensport) en Mick Wopereis (motorsport), werd de jeugdige Lode Hulshof uitgeroepen tot hét sporttalent van 2015.
Vervolgens kwam één van de hoofdonderdelen aan de orde, de uitverkiezing van de sportman van het jaar. Omdat er geen dames waren genomineerd, beperkte deze eretitel zich ditmaal tot het mannelijke geslacht. Genomineerd waren Dave Holweg (zwemsport), Daniël Dekkers (paardensport) en Manuel Kuijk (zaalvoetbalsport). Onder luid gejuich kwam Daniël Dekkers uit de bus als grote winnaar. Dekkers werd onder andere in augustus 2015 Nederlands Kampioen tweespan.
Erg spannend was het bij de uitverkiezing sportploeg van het jaar. Hier ook drie genomineerden: Dames 1 van Klootschietvereniging Zwolle, Team 2 van Voltige Vereniging Lichtenvoorde en het G-team van de voetbalvereniging s.v. Grol. Omdat de dames van de Zwolse Klootschietvereniging met de hoogste eer gingen strijken, was de teleurstelling bij begeleiders en sympathisanten van het G-team van Grol bijzonder groot. Deze teleurstelling was echter van korte duur, omdat het G-team even later aan de haal ging met de altijd favoriete publieksprijs. Een geweldige stunt, die groots werd gevierd.
Daarnaast werden er nog twee liefhebbers uit Groenlo gehuldigd vanwege de toekenning van de titel 'Vrijwilliger van de gemeente Oost Gelre'. Deze eer ging naar Mirian te Molder van de Groenlose Zwemvereniging en Hans Rouwmaat van de Handbalvereniging Grol. Beide hartstochtelijke vrijwilligers kregen een mooie trofee uitgereikt.
Een drietal prijzen, beschikbaar gesteld voor de inzenders van een stem, gingen naar respectievelijk Henk Weijers (prijs 3), Sander Hoog Antink (prijs 2) en Bart Klein Gebbink (prijs 1).

Lode Hulshof.
Dames 1 Klootschietvereniging Zwolle en G-team s.v. Grol.
Mirian te Molder en Hans Rouwmaat. Foto's: Theo Huijskes