De restanten van de voormalige Beltrummerpoort. Foto: Theo Huijskes
De restanten van de voormalige Beltrummerpoort. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Zit gemeente met restanten stadspoort in de maag?

Oplossing gezocht voor drassige plekken aan de oevers van de stadsgracht

Door Theo Huijskes

GROENLO - Tijdens de, in de afgelopen week slechts 25 minuten durende, raadsvergadering van de gemeente Oost Gelre, was het CDA-raadslid Yvonne Winkel die met een uit twee onderdelen bestaande vraag aandacht vroeg voor de situatie rondom de Nieuwe Lievelderpoort nabij de Winterswijkseweg.

Met Yvonne Winkel storen vele Grollenaren, toeristen en anderen zich aan de drassige oevers langs de stadsgracht ter plekke. "Deze oevers staan doorlopend onder water en dat doet in onze ogen afbreuk aan dit mooie stukje Groenlo. Ik weet niet wat de oorzaak hiervan is, maar er moet toch een mogelijkheid zijn om dit op te lossen?", aldus het CDA-raadslid.
Wethouder Marieke Frank antwoordde dat de inderdaad niet oogstrelende situatie reeds de nodige aandacht heeft van de gemeente. "Het heeft te maken met overtollig grondwater, dat vanuit de grondwal naar boven komt. Daarnaast doet de bekritiseerde situatie zich vooral voor wanneer er extreem veel regenwater naar beneden is gekomen. Voor beide oplossingen hopen wij, met medewerking van de deskundigen op dat terrein, op korte termijn een oplossing te hebben gevonden."

Restanten Beltrummerpoort
Het tweede onderdeel van de vraag betrof de situatie van de in het plantsoen De Dael aanwezige restanten van de oude Grolse stadsmuur. "Wij vragen ons af wanneer er op korte termijn eindelijk eens iets gaat gebeuren aan de uitstraling van de restanten van de oude stadsmuur. Het is thans een hopeloze situatie, waar niemand op zit te wachten," aldus Yvonne Winkel.
Ook in dit geval werd er door wethouder Marieke Frank een toezegging gedaan, inhoudende dat er nog vóór de winter van dit jaar voor een oplossing wordt gezorgd, waarbij er in ieder geval een nieuwe overkapping zal worden aangebracht. "Daarnaast wordt er nog vóór aanvang van het nieuwe toeristische seizoen een informatiepaneel geplaatst, zodat voorbijkomende toeristen en andere belangstellenden kennis kunnen nemen van de achtergrond van deze restanten."
Het is inmiddels al 6,5 jaar geleden dat het bestuur van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG) het voortouw nam om het gemeentebestuur van Oost Gelre bij brief suggesties aan te reiken voor de definitieve plaatsing van de restanten van de Beltrummerpoort. De in het plantsoen De Dael aanwezige restanten zijn namelijk afkomstig van het in mei 2004 bovengronds gehaalde stuk stadsmuur van de voormalige Beltrummerpoort nabij de huidige brug in de Ruurloseweg. Deze activiteit heeft toentertijd een relatief forse investering gevergd van ettelijke tienduizenden euro's. Besloten werd destijds tot een voorlopige plaatsing op De Dael. Vervolgens werd er door het gemeentebestuur geen of in ieder geval weinig aandacht besteed aan de in de periode van mei 2004 tot medio 2009 door de Oudheidkundige Vereniging Groenlo aangereikte suggesties.

Nieuwe initiatieven
De Grolse Oudheidkundige Vereniging heeft zich als gevolg daarvan per brief van 22 augustus 2009 opnieuw tot het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gewend. In die brief werd in uitvoerige zin betreurd dat er met de restanten van de Beltrummerpoort nog niets was ondernomen. "Wij beschouwen deze restanten als een uniek stuk van het Groenlose vestingstadverleden dat, in het verlengde van de door het Groenlose college destijds gedane uitspraken, een prominentere rol zou moeten kunnen krijgen in het kader van het vestingstadbeleid," aldus de brief. Omdat er destijds ook hierop geen reactie kwam, heeft de OVG op 15 november 2009 andermaal een brief gericht aan college en raad. In dat schrijven werd nog eens benadrukt om op een dergelijke wijze met de kostbare restanten om te gaan, dat de inwoner van Groenlo, de bezoeker of de toerist, bijvoorbeeld bij het binnenkomen van Groenlo, ook daadwerkelijk de beleving van een vestingstad kan ervaren.
Deze oproep had tot gevolg dat de OVG het verzoek kreeg om een definitief plan uit te werken. Die handschoen werd direct opgepakt met het ondernemen van een aantal activiteiten, die moesten leiden tot een definitieve inspanningsverplichting van de zijde van de gemeente. Daarvoor kregen college en raad een aantal uitgewerkte voorstellen en daarbij tevens een voorkeursvoorstel voorgelegd. Het voorstel werd naast de Oudheidkundige Vereniging Groenlo zelf ondersteund door de Gemeentelijke Monumentencommissie, de Klankbordgroep Recreatie en Toerisme en de Archeologische Werkgroep.

En nu?
Vervolgens werd het stil en werden er, volgens bronnen zo goed als zeker vanwege het te kostbare financiële plaatje, geen verdere acties meer ondernomen. Het gevolg hiervan is onder andere dat de restanten inmiddels in de ogen van verschillende mensen in een achterstallige, verwaarloosde situatie verkeren en dientengevolge volgens velen weinig uitstraling meer hebben. En dit laatste heeft weer gezorgd voor verdeeldheid onder de Grollenaren. Zo zijn er burgers die voor handhaving van de restanten pleiten, maar zijn er ook die een voorstander zijn van een definitieve opruiming.