Wissink D- en E-toernooi sv Grol. Foto: PR
Wissink D- en E-toernooi sv Grol. Foto: PR Foto: Wissink D- en E-toernooi sv Grol.

KNVB voert wijzigingen door in jeugdvoetbal

Gemengde reacties van Grol, Longa en andere verenigingen in de regio

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - Het amateurvoetbal staat aan de vooravond van een aantal belangrijke veranderingen, kondigde de KNVB afgelopen week aan. Deze passen in het streven van de vaderlandse voetbalbond naar verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het voetbal, spannende competities en het ontzorgen van de wedstrijdsecretaris, vinden ze daar zelf. Al deze elementen zijn terug te vinden in de toekomstige uitwerking van de nieuwe aanduidingen voor de jeugdcompetities. Wat betekent dit voor verenigingen?

Internationaal gebruikelijke aanduidingen
De aanduidingen A- tot en met C-junioren en D- tot en met F-pupillen verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen de internationaal gebruikelijke aanduidingen 'Onder 20 (jaar)' tot en met 'Onder 6 (jaar)'. C-junioren worden dus bijvoorbeeld 'Onder 15'. Dit was altijd al de leeftijdsgrens van de C-junioren. Feitelijk verandert er dus niets. De huidige 'Onder 8-', 'Onder 10-', 'Onder 12-' en 'Onder 14-klassen', die op verschillende plaatsen in het land al worden aangeboden, worden dus ook in het komende seizoen op dezelfde wijze georganiseerd.

'J' staat voor jeugdcompetitie
Nieuw is ook de toevoeging van een 'J' in de aanduidingen voor de jeugd. Niet de 'J' van jongens dus. Jeugdklassen waarin zowel jongens als meiden gezamenlijk in één team of als teams tegen elkaar kunnen uitkomen. Naast deze gemengde jeugdcompetities komt er, net als nu, bij een aantal leeftijdsgroepen ook een specifieke meidencompetitie, die wordt aangeduid met een 'M' in plaats van een 'J'. De opgave van teams gaat op dezelfde manier als de jaren hiervoor. Alleen heet het B1-elftal straks het 'O17-1 elftal' en het D4 team het 'O13-4 team'. Ook de indeling gaat niet anders zijn dan in voorgaande jaren.

Waarom veranderen de
aanduidingen?

Als er verder niets wijzigt, waarom dan toch deze nieuwe aanduidingen? Omdat deze aanduidingen volgens de KNVB nodig zijn om verbeteringen in de toekomst mogelijk te maken. De kwaliteit van het voetbal bijvoorbeeld. Deze aanpassing geeft de KNVB de mogelijkheid om bijvoorbeeld geboortejaarcompetities aan te bieden (O14, O12, etc.). In enkele districten is hier nu al sprake van.

Reacties
Hoe kijken voetbalverenigingen uit de regio tegen de wijzigingen aan? We vroegen enkele vertegenwoordigers van clubs uit de Oost-Achterhoek.

Diana Nijland, voorzitster Jeugdbestuur sv Grol: "Ik denk dat het goed is om deze wijzigingen door te voeren en hiermee aan te sluiten bij geboortejaren. Daarnaast juich ik een gemengde competitie toe."

Bert Grevers, jeugdvoorzitter FC Winterswijk: "Wij als FC Winterswijk vinden het een goede zaak. In deze liep Nederland achter met de rest van Europa waar ze al langer de internationale aanduidingen gebruiken. Het zal even duren voordat eenieder er aan gewend is, maar er verandert niet zoveel meer dan alleen een naamswijziging. Maar Nederland blijft op de een of andere manier toch vrij nostalgisch vasthouden aan het oude. Het is ook goed dat ze nu dus eindelijk eens doorpakken!"

Ben Lodeweges, voorzitter vv Ruurlo: "Ik kan (nog) niet helemaal de consequenties overzien van deze nieuwe leeftijdsaanduidingen. Indien, zoals de KNVB schrijft, dit in de lijn ligt met hetgeen internationaal gebruikelijk is, dan ligt het mijns inziens voor de hand deze aanduidingen voortaan ook in de Nederlandse jeugdcompetities te gebruiken. Ik zie evenwel nog niet direct de kwalitatieve voordelen voor het jeugdvoetbal in het algemeen en voor Ruurlo in het bijzonder. De huidige begrippen 'pupillen' en 'junioren' zijn zo ingeburgerd. Vanzelfsprekend dat deze nieuwe aanduidingen even wennen zullen zijn. Over enkele jaren weten we echter niet anders."

Tonnie Tjoonk, aanspreekpunt voetbaltechnische zaken vv Reünie: "Ik zie hier niet de noodzaak van de verandering. Verder is het wennen en weten we over twee jaar niet anders. Voor grote verenigingen kan het een voordeel zijn, maar ik weet dit niet zeker. De kleine verenigingen zullen altijd schuiven met leeftijdsgenoten om zo tot de samenstelling te komen van hun teams. Ben het niet eens met de KNVB dat dit bijdraagt aan de kwaliteit van voetbal. Hier kan ik wel andere dingen bedenken, zoals bijvoorbeeld aanpassing van de buitenspelregel."

Ad Duyn, jeugdsecretaris Longa '30: "Ik heb er geen problemen mee. Volgens mij verandert er niets dan de benaming."

Gerben Houwers, AZSV: "Het verandert (vooralsnog) niets aan de principes van onze teamindelingen."

Benny Krabbenborg, jeugdvoorzitter Vios B: "VIOS B staat open voor verandering. In deze betreft het vooral een naamswijziging. Een gevolg is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen en jongens en meisjes in gemengde teams, en hier rekening mee wordt gehouden. Dat is een goede zaak. Tenzij er binnen de club bewust wordt gekozen voor een meidenteam. Binnen VIOS B leeft het besef dat, als we als club in de Beltrumse gemeenschap bestaansrecht willen houden en kwalitatief goede voetballers willen afleveren, we vooral met de juiste mensen binnen de club hieraan moeten blijven werken. Als we hierbij de juiste hulp kunnen krijgen van de KNVB zal dat een positieve bijdrage zijn."

Joost Baak, voorzitter jeugdafdeling FC Eibergen: "Zoals het artikel van de KNVB zelf al aangeeft zijn de implicaties van de aangekondigde wijzigingen in de praktijk erg beperkt. Na een periode van wennen zal de nieuwe aanduiding van teams wellicht meer duidelijkheid bieden, vooral aangaande de leeftijd van spelers. Echter, gaf dat in de praktijk nu al veel onduidelijkheid. Het gegeven dat de KNVB mede hierdoor de kwaliteit van het jeugdvoetbal kan helpen verbeteren is ons nog niet geheel duidelijk. Wij zijn van mening dat de aangekondigde wijziging in het begin vooral veel onduidelijkheid met zich mee zal meebrengen. De daadwerkelijke voordelen in de praktijk zullen we dan wellicht later nog mogen ervaren."


www.knvb.nl