Longa ’30 en Grol met vlnr: Theo Engelbarts, Ben Meuleman, Pien Reinders, Ingrid Lurvink en Jan Garstenveld. Foto: Theo Huijskes
Longa ’30 en Grol met vlnr: Theo Engelbarts, Ben Meuleman, Pien Reinders, Ingrid Lurvink en Jan Garstenveld. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

G-voetbal van Longa en Grol versterken elkaar

Samen 11 juni op toernooi naar Beek en Donk

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE/GROENLO - Het is op een woensdagavond in de maand april. Op het sportcomplex van S.V. Longa '30 oftewel de multifunctionele accommodatie De Treffer aan de Raadhuisstraat in Lichtenvoorde heerst een gezellige drukte. Dat er sprake is van een ontspannen sfeer heeft volgens een aantal aanwezigen te maken met het feit dat het de trainingsavond is van de afdeling G-voetbal.

"De afdeling G-voetbal van deze club bestaat uit actieve leden, die altijd goed gemutst zijn en met veel liefde en plezier de voetbalsport beoefenen. Daar kunnen diverse spelers uit overige selecties en elftallen nog een voorbeeld aan nemen," aldus een fanatieke Longa '30-aanhanger, die niet met naam in de krant wil. "Zet er maar in dat die groep nog wel eens een ondergeschoven kindje is bij de club en zo nu en dan een stukje extra aandacht verdient."
De aanwezigheid van uw verslaggever op het Lichtenvoordse voetbalcomplex heeft te maken met de goede, constructieve samenwerking tussen de afdelingen G-voetbal van Longa '30 en van Grol. Dat is ook de reden dat van beide clubs enkele vertegenwoordigers op De Treffer aanwezig zijn om de samenwerking toe te lichten en om daaraan tevens een stukje publiciteit te kunnen verbinden.

Samen op toernooi
"Het is eigenlijk aangekaart omdat wij met beide clubs samen, op zaterdag 11 juni aanstaande, op toernooi gaan naar Beek en Donk in Noord-Brabant, waar de plaatselijke voetbalvereniging Sparta '25 jaarlijks een groots opgezet G-voetbaltoernooi organiseert," vertelt Theo Engelbarts, 'The Godfather' van het G-voetbal bij Longa '30. "Het is voor ons de derde keer dat wij aan dit toernooi deelnemen en voor Grol de eerste keer. En omdat zij zo ver van huis de weg niet weten, nemen wij ze maar mee," aldus een lachende Engelbarts, vader van de inmiddels 29-jarige Fabian, die 18 jaar geleden bij de oprichting van het G-voetbal als één van de eersten lid werd en dat nog steeds is. De toon, in dit geval een vriendschappelijke toon, is gezet. Zeker wanneer Jan Garstenveld uit Beltrum, bijna 15 jaar leider van het G-voetbal bij Longa '30, zich in het gesprek mengt. "Ze mogen blij zijn met wat Beltrumse inbreng, anders was het niet zolang goed gegaan," aldus de vader van zoon Mart (23), die al vanaf zijn negende levensjaar bij Longa '30 volop geniet van het voetbalspelletje. "Het toernooi in Beek en Donk is voor onze spelers een absoluut hoogtepunt. De organisatie daar wordt ieder jaar groots aangepakt met onder andere een officiële opening met een vlaggenparade en veel muziek. En dat is voor de teams genieten geblazen," vertellen Theo en Jan. Ook Ingrid Lurvink, woonachtig in Aalten, is blij dat haar zoon Bowy (13) bij Longa '30 kan voetballen. "Daarvoor rijd ik iedere keer met veel plezier vanuit Aalten op en neer. " Het G-voetbal bij Longa '30 telt op dit moment 17 spelers met een trainers/begeleidersteam onder leiding van hoofdtrainer Richard Klein Goldewijk.

Grolse wind
Wanneer Ben Meuleman als vertegenwoordiger van Grol vertelt dat zijn club aansluiting heeft gezocht bij Longa '30, omdat daar de voortgang stagneerde, klinkt er hoongelach en valt de kreet 'Grolse wind!'. Het gebeurt allemaal in een bijzonder gemoedelijke sfeer. "Moet ook," zegt Meuleman, die zelf met enkele vrienden is toegetreden tot het team begeleiders bij Grol. "Want onze spelers juichen ook wanneer Longa '30 scoort en hun spelers doen hetzelfde wanneer wij scoren. Het gaat om het plezier in de sport." Pien Reinders vertelt dat zij het helemaal naar haar zin heeft als begeleidster bij het G-voetbal in Groenlo. "In het dagelijks leven werk ik bij Estinea in Aalten en daarom is dit in mijn vrije tijd een soort verlengstuk van het overdag omgaan met mensen met een beperking. Als Grol zijn wij goed bezig. Wij hebben inmiddels 23 actieve spelers, maar meer leden zijn te allen tijde welkom." Ben Meuleman: "Bij Grol heeft het G-voetbal in het seizoen 2011-2012 een start gemaakt. Nu vijf jaar later, na een aanloopperiode, hebben wij de zaakjes redelijk goed voor elkaar. Zo hebben wij maar liefst acht vrijwilligers die de cursus oefenmeester G-voetbal hebben gevolgd."
Na onderlinge partijtjes voetbal, zowel in de zaal als op het veld en bovendien in trainings- en in wedstrijdverband, gaan Longa '30 en Grol binnenkort dus samen op reis naar Beek en Donk. "We gaan met de bus van Gelderesch Reizen uit Groenlo met achter het stuur een vader van één van de speelsters. Daarnaast gaat er met iedere speler één contactpersoon/begeleider mee. Derhalve hanteren wij de één op één-formule, zodat het de spelers van beide clubs aan niets zal ontbreken," aldus een woordvoerder van het oranje-wit en blauw-wit verbroederende gezelschap uit Lichtenvoorde en Groenlo.


Amnesty actief op Streekproductenmarkt

LIEVELDE - Op 16 mei vindt de 16e editie plaats van de Achterhoekse Streekproducten markt bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde. Ook dit jaar is Amnesty er weer aanwezig. Deze keer met een behendigheidsspel, gebaseerd op het oud-Hollandse kazenspel waarbij bezoekers een 'vluchteling' naar een veilige reddingsboei kunnen brengen.

Amnesty verzamelt handtekeningen onder een petitie aan premier Rutte, waarin hij opgeroepen wordt om in Europa te pleiten voor onvoorwaardelijke, grootschalige hervestiging van kwetsbare vluchtelingen en het aantal hervestigingsplaatsen in Nederland fors uit te breiden.
Amnesty is tussen 10.00 uur en 17.00 uur ergens op het terrein van de kaasboerderij te vinden.


www.oostgelre.amnesty.nl