De kinderen kijken gefascineerd toe. Foto: Henri Walterbos
De kinderen kijken gefascineerd toe. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Politiehondendemonstratie in Timmerdorp

BELTRUM - Ze vinden het vooral leuk, en niet eng. De demonstratie van het demoteam van de KNPV (Koninklijke Nederlandse Poltiehond Vereniging) Gelderland, op het terrein waar 65 Beltrumse kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar twee dagen vertoeven in het kader van Timmerdorp. Een jaarlijkse activiteit van Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB), op het voormalige ABCTA-terrein. "Het is niet gevaarlijk hoor jongens en meisjes. De honden zijn getraind op de pakken die de mannen dragen. Gewone burgers hoeven niets te vrezen," vertelt Henk van Otterlo, coördinator van het demoteam deze middag, voorafgaand aan de demonstratie. "We doen deze demonstraties vaker, vaak voor scholen. Erg leuk om te doen." Als de honden diverse keren hun kunnen hebben vertoond, en het slachtoffer in het pak nat bezweet is, wordt de kinderen de mogelijkheid geboden naar de honden toe te komen, om ze van dichtbij te zien en om ze te aaien. Voor wie wil, en durft.

Door Henri Walterbos

Van Otterlo antwoord op alle vragen die de kinderen stellen. "Als die hond de opleiding niet haalt, wordt ie dan afgeslacht?," vraagt Bram Lankveld (12) bezorgd. "Dan heeft ie pech gehad, en krijgt ie geen diploma," antwoordt van Otterlo. Anderen stellen hem gerust dat de hond dan niets overkomt. De honden doen niets dan drinken en hijgen, en trekken zich niets aan van de kinderen om ze heen. Ze kwispelen als schoothondjes. "Toch luisteren honden niet altijd," denkt Nick Heutinck (11) te weten. "Deze wel, deze worden goed getraind." "Ik wil ook wel graag een hond, maar mag niet van mijn moeder. Ze is bang dat zij hem uit moet laten," laat Reno Berentsen (9) zich ontvallen. "Het liefst zou ik graag een labrador willen hebben." Hij is niet de enige die geen hond mag. "Ik mag ook geen hond, want wij hebben een insectenbedrijf," vertelt Eline Wolterinck (10).
Marco Wildenborg kijkt tevreden terug op de demonstratie als onderdeel van twee dagen 'bateren en houwen', in het Timmerdorp, dat afgesloten werd met een ouderavond, waarop de ouders de gelegenheid kregen de bouwwerken te bewonderen. "Die vijfenzestig kinderen die deelnemen betekent 75% van de Beltrumse kinderen in die leeftijd. Op de scholen worden de aantallen steeds minder, bij Timmerdorp ieder jaar meer," lacht Marco. "Het belangrijkste is altijd dat het veilig gaat. Een klein incidentje hou je altijd, dat een kind zich het hoofd stoot bijvoorbeeld. Bij elk team dat bouwt hebben we een volwassen begeleider. Afgelopen jaren konden we ook altijd een beroep doen op middelbare school leerlingen die in het kader van een stuk maatschappelijke stage ondersteunden, maar Borculo doet dat niet meer. Wel hebben we vier Beltrumse leerlingen van het Marianum in Groenlo die ondersteunen. Dat zijn jongeren die vroeger zelf ook meededen aan Timmerdorp. Het zijn zelf al bijna volwaardige timmerlieden, met soms zelfs al veiligheidsschoenen aan."
Het SJB prijst zich gelukkig met omliggende (bouw)bedrijven die materialen sponsoren. "Voor ieder kind rekenen we ongeveer één kilo spijkers deze dagen. Per bouwbedrijf kregen we tien kilo. Van bedrijven als Rouwmaat en Dusseldorp krijgen we pallets en hout, en kunnen we het afval weer kwijt." "Van Stichting Jantje Beton hebben we een geldelijke bijdrage gehad, die we ook goed hebben besteed," vult Richard Stortleder aan. Dan komt een meisje aangelopen. "De jongens zitten met spijkers te smijten," vertelt ze. "Wacht moar effen," roept Rob Klein Tuente, die er bij is komen staan. "Ik zal d'r wal effen een paar opknappen."Glimlachend loopt hij mee met het meisje.