Foto: PR
Foto: PR

Een Achterhoekse zomer
boordevol cultuur en erfgoed

REGIO - Tien Achterhoekse gemeenten hebben de handen ineengeslagen om de eigenheid van de streek op het gebied van cultuur en erfgoed zowel bij de Achterhoeker als bij de toerist verder onder de aandacht te brengen. Het resultaat van de inspanningen wordt zichtbaar tijdens de Cultuurzomer Achterhoek 2016.

In Cultuurzomer Achterhoek 2016 worden afzonderlijke, bestaande cultuur-toeristische evenementen in de zomer met elkaar samengebracht, verbonden en gepromoot. Zo wordt de regio beter geprofileerd en een breder publiek bereikt. Dit jaar is er speciale aandacht voor evenementen die in het teken staan van het 'Achterhoeks Boerenland'. Er is een nieuwe, frisse website gemaakt, alsook een magazine dat huis aan huis bij bijna 200.000 huishoudens in de Achterhoek verspreid wordt. Het magazine is ook verkrijgbaar bij de VVV-kantoren en ondernemers in de Achterhoek. Gedurende het seizoen zullen er regelmatig berichten op Facebook gepost worden. Cultuurzomer Achterhoek valt onder de activiteiten van het Cultuur- en Erfgoedpact en is dit jaar uitgevoerd door Achterhoek Toerisme in samenwerking met Achterhoek Nieuws en Studio Nieuwe Weide.


www.cultuurzomerachterhoek.nl

www.facebook.com/cultuurzomer


Mannenavond in MegaStore Obbink

LICHTENVOORDE - Voor de derde keer houdt Obbink in haar MegaStore in Lichtenvoorde een Mannenavond. Ook dit keer valt de avond gelijk met de LadiesNight in het centrum van Lichtenvoorde. Beide evenementen zijn op woensdag 18 mei. De LadiesNight begint om 16.00 uur; de winkels zijn open tot 22.00 uur. De Obbink MegaStore blijft woensdag tot ongeveer 22.00 uur doorlopend open, maar de Mannenavond komt meestal rond 19.00 uur op gang. Naast allerlei demonstraties is er ook veel ruimte voor de mannen om op een gezellige manier te netwerken en bij te praten.

Bij een mannenavond horen ook sigaren. Ria Bos geeft een demonstratie sigaren maken op ambachtelijke wijze, en de liefhebbers kunnen er ook eentje roken. Er is buiten live muziek en er staan biertafels waar de mannen onder het genot van een biertje kunnen genieten van allerlei hapjes van de bbq.

De Obbink MegaStore heeft de afgelopen weken een grote verbouwing ondergaan. Er is meer ruimte gekomen voor inbouwapparatuur en espressoapparaten. Ook de computershop is uitgebreid en er is een hele nieuwe demowand van LG en Sony. Een echte primeur is de Philips Ambilight demoruimte. Dat is in Europa de enige, waar de beleving van licht en geluid door consumenten zelf ervaren kan worden.

Iedereen die op de hoogte wil blijven van de nieuwste ontwikkelingen is van harte welkom.


Excursie Vereniging Oudheidkunde

LICHTENVOORDE - Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de excursie op zaterdag 21 mei naar Billerbeck en het Baumberger Sandsteinmuseum Havixbeck. De Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde en de Oudheidkundige Vereniging Zuwent organiseren deze excursie per touringcar voor leden en andere belangstellenden.

In Billerbeck ontspringt de Berkel en de R.K Parochie Sint Ludger dankt haar naam aan Sint Ludger, die er is gestorven op 26 maart 809. Begonnen wordt met een rondleiding onder leiding van een gids langs historische plekken in het centrum van Billerbeck, waaronder de imposante Ludgerdom. Het gaat naar het park de Ludgerusbrunnen waar de levensloop van Ludger wordt uitgebeeld en na de lunch bekijkt de groep onder leiding van een gids het Baumberger zandsteenmuseum in Havixbeck.

Reisschema en programma
9:15 uur vertrek vanaf het kerkplein in Zieuwent
9:30 uur vertrek vanaf busstation Richterslaan Lichtenvoorde
10.30 uur aankomst in Billerbeck bij Domcafé Frede
13:30 tot 14:30 uur lunch met soep, broodjes met beleg, koffie/thee in restaurant Mertens
14:30 uur vertrek naar Baumberger-Sandstein-Museum
16:30 uur terug naar huis
17:45 uur terugkomst in Lichtenvoorde
18:00 uur terugkomst in Zieuwent

De prijs van de excursie is € 42,50 per persoon. Samengevat omvat dit: de busreis naar Billerbeck en Havixbeck, koffie met gebak, rondleiding met gids, een lunch, een rondleiding met gids door het zandsteenmuseum, en natuurlijk de busreis naar huis terug.
De voorbereidingscommissies van beide verenigingen hebben hun best gedaan om de deelnemers een dag aan te bieden met geschiedenis, bouwcultuur en historie. Het aantal nog beschikbare plaatsen is beperkt. Een aanmelding is geldig nadat het verschuldigde bedrag is bijgeschreven op rekening NL54 RABO 0336 1639 32 t.n.v. Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde. Bij afmelding wordt het inschrijfgeld niet teruggestort. Wel kan in dat geval een vervanger aan de excursie deelnemen. Die dient bij voorkeur wel vooraf aangemeld te worden bij de excursiecommissie. Aanmelden kan bij Frits van Lochem, telefoon 374723 of op e-mailadres v.o.l.excursie@outlook.com.