Patrick Terbraak (links) en Mathias Plewa voor de ingang van Baufuchs Plewa in Vreden. Foto: Henri Walterbos
Patrick Terbraak (links) en Mathias Plewa voor de ingang van Baufuchs Plewa in Vreden. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

VreWin: grensoverschrijdende samenwerking

WINTERSWIJK/GROENLO/VREDEN - Als eigenaar van 2Best product & innovatie kwam Patrick Terbraak als ingezetene van Meddo in contact met OBW (Ondernemers Buitengebied Winterswijk), en besloot zich er bij aan te sluiten. Ondanks dat hij zijn bedrijf niet meer runt vanuit zijn huis en inmiddels gevestigd is aan de Industrieweg in Groenlo, blijft hij aangesloten bij OBW, dat op haar beurt weer onderdeel uit maakt van een nog veel groter orgaan, het Duits-Nederlands samenwerkingsverband VreWin, opgericht 25 september 2013.

De naam is niet meer en niet minder dan een samenvoeging van de eerste drie letters van Vreden en Winterswijk. De betekenis en omvang echter vele malen groter. Het doel: kennismaking, netwerken, en samenwerking aan beide zijden van de grens naar een hoger plan te trekken, ontgrenzen. Aangesloten zijn in totaal liefst 800(!) ondernemingen, op hun beurt weer verenigd in OWIN, 100% Winterswijk, STW, abh City, en haar Duitse collega's verenigd in Vredener WitschaftsVereinigung, Vredener Industrie Club, Vredener Einzelhandel Club en Vredener Tourismus Club. Ook de gemeente Winterswijk en de Stadtsmarketing Vreden zijn aangesloten. Middelen om de doelen na te streven zijn onder meer bijeenkomsten met onder meer bedrijfsbezichtigingen. Ondernemen in de breedste zin van het woord.

Samenwerken zonder grenzen
Patrick is één van de grote kartrekkers van de Duits-Nederlandse 'samenwerking zonder grenzen', zoals VreWin de samenwerking zelf omschrijft. In Matthias Plewa, eigenaar van Baufuchs Plewa in Vreden, tevens voorzitter van Vredener Wirtschaftsvereinigung, vond hij zijn Duitse geestverwant. Beiden zijn laaiend enthousiast over de samenwerking. Ze vertellen in een mengelmoes van Nederlands, Duits en dialect over de samenwerking, de totstandkoming ervan, en de toekomst, met grootse plannen. "Als je in Winterswijk of Groenlo staat, weet je kijkend in de richting van Lichtenvoorde precies wat er zeven kilometer verderop te beleven is, welke industrie, welke winkels en evenementen. Vreden is net zo ver, de andere kant op, maar daar weet je niets van. Voor de Duitse kant geldt precies het zelfde. De mensen uit Vreden wisten bijvoorbeeld niets van de activiteiten in de Steengroeve. Hebben we ze een keer uitgenodigd voor een rondleiding met aansluitend een bezoek aan de uitvoering van 'The Wall'. Vonden ze prachtig. Het is zo jammer, die 180-gradenblik. We moeten meer naar de 360-gradenblik toe. Het biedt zoveel voordelen, mogelijkheden en kansen, voor ondernemers én consumenten", is Patrick overtuigd. "Wij zijn ook erg tevreden over de samenwerking," vult Mathias aan. "Zo hebben we al een keer een seminar gehouden, met als thema 'Handel über die Grenze,' met voorlichters uit Nederland en Duitsland. Zeer interessant. We kijken niet alleen economisch. Uit dit initiatief ontstonden ook de activiteiten met de gezamenlijke oldtimerclubs, het 'Tuinen kijken in Vreden en Winterswijk,' en een bezoek aan de OBW-bedrijven-kunstroute, waar mensen kunstwerken kunnen bekijken op bedrijfslocaties in het buitengebied. Verder heeft Patrick ons een keer meegenomen naar BS22 in Groenlo, waar ideeën geuit worden en handvatten worden gegeven voor een vervolg. Zelfs onze burgemeester is mee geweest. Hebben we veel aan gehad. Bij ons is daar de 'Ideenfabrik Vreden' uit ontstaan. Een prima initiatief." Zakelijk gezien voer hij er ook wel bij. Jan Bent van Wenninkhof uit Meddo runt sinds een jaar als Gartenmarkt Wenninkhof de plantenverkoop bij Baufuchs Plewa in Vreden. Het is de samenwerking in een notendop.

Dienstencentrum op de grens
Er is inmiddels zoveel enthousiasme aan beide zijden van 'd'n paol' dat er grootse plannen worden ontwikkeld voor een groot dienstencentrum op de grens. "Dat wordt gebouwd op de grens, in zowel Nederland als Duitsland en moet in 2018/2019 al gereed zijn. De gang in het gebouw is letterlijk de grens," vertelt Patrick. "In het gebouw vestigen zich allerlei Nederlandse en Duitse ondernemers en instanties waar ondernemers in het grensgebied terecht kunnen met hun vragen aangaande grensoverschrijdende zaken als het arbeidsrecht, de inzet van werknemers uit het andere land en dat soort zaken." Het succes van VreWin ontgaat ook andere gemeenten niet. Mathias lacht. "De gemeente Berkelland heeft al interesse getoond, en ook met Groenlo zijn wat contacten. Daar staan we zeker voor open, maar we doen het rustig aan. Eerst dit nog beter op de rails hebben."

Beurs 'Aufwind'
Na het grote succes van de derde editie van de Vredener beurs 'Aufwind' voor het Industriegebied Gaxel (D), vindt dit event in 2017 wederom plaats, en wel van 5 tot en met 7 mei. Hier krijgen bedrijven de kans zich te presenteren en te profileren. Patrick: "In 2017 staan er ook Nederlandse bedrijven uit onze regio. Het is tevens een stukje netwerken. Er zijn vanuit VreWin al mooie initiatieven ontstaan tussen bedrijven uit Nederland en Duitsland." Schrijnend vindt Patrick dat niemand in Vreden iets afwist van de doortrekking/aanpassing van de N18. "Toen ik in een bijeenkomst hoorde over de uitvalsroute industrieterrein Gaxel richting Nederland via Zwillbrock, vroeg ik of ze wel op de hoogte waren van de wijzigingen die aanstaande zijn in het traject Varsseveld- Enschede, en dan met name de aansluiting Vredenseweg bij Groenlo. Wist niemand iets vanaf. Toen heb ik ze maar met elkaar in contact gebracht. Dat is toch bijna niet voor te stellen," is Patrick ontsteld.

'Te weinig Duitse les'
Patrick ziet met VreWin, met in de toekomst mogelijk zelfs uitbreiding ervan met de gemeenten Oost Gelre en Berkelland, legio kansen voor zowel de Duitse als de Nederlandse ondernemers. Van groot belang, en voorwaarde, is het goed met elkaar kunnen communiceren. "In onze vergaderingen praat iedereen gewoon zijn eigen taal. Nederlands, Duits, dialect. Waar nodig spreken wij Duits en zij Nederlands, dat werkt prima. Daarvoor is echter ontzettend belangrijk dat we in de Achterhoek meer Duitse les geven. Mij stoort het ontzettend dat er in de Achterhoek steeds minder Duits op het lesrooster staat. Onlangs las ik dat basisscholen in Winterswijk en Aalten vaker Duits gaan geven op de lagere scholen. Oost Gelre doet hier niet aan mee. Volgens mij uit financieel oogpunt. Dat is een gemiste kans. Duits is voor de Achterhoekers zo belangrijk, met name in die 360-gradengedachte. Wij zijn de voordeur van Duitsland, maar dan moet je wel met ze kunnen communiceren."

Voetbalwedstrijd
Om de betrekkingen en banden aan te halen, en onder het motto dat sport verbroedert, zijn er plannen om in Winterswijk en in Vreden, als onderstreping van de goede Euregionale contacten,een voetbalwedstrijd te organiseren tussen teams uit Vreden en Winterswijk. De teams worden gevormd uit medewerkers en bestuurders van beide gemeenten.