Het publiek trekt van het raadhuis naar de kerk. Foto: Kyra Broshuis
Het publiek trekt van het raadhuis naar de kerk. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Kleine kernen massaal in opstand

GROENLO - Een commissievergadering in het stadhuis van Groenlo die, vanwege de enorme publieke belangstelling, moet uitwijken naar de nabijgelegen Oude Calixtus. De kleine kernen laten en masse van zich horen. De plannen van Stichting LIMA om op termijn de basisscholen in de dorpen te sluiten stuiten op weerstand vanuit de bevolking. Tientallen bewoners uit de kerkdorpen hebben zich, voorzien van diverse spandoeken, verzameld in Groenlo om de commissievergadering bij te wonen.

Zoals bekend maakte Arno Lentfert, voorzitter van het college van bestuur van de Stichting LIMA, in zijn masterplan bekend dat Lichtenvoorde en de kerkdorpen van 13 naar 5 scholen zullen gaan. In de praktijk zal dat betekenen dat de scholen in Lievelde en Vragender zullen sluiten en de scholen in Zieuwent, Mariënvelde en Harreveld op een nieuwe plek worden samengevoegd. Maar liefst negen insprekers hebben zich gemeld voor de commissievergadering en spreken namens de belangenverenigingen in Lievelde, Harreveld, Vragender, Mariënvelde en de openbare basisschool Het Hof in Lichtenvoorde.
Lieveldernaar Wijnand Spekschoor trapt af met zijn betoog en meldt dat Lievelde woest, verbijsterd en vol onbegrip is. "Niet alleen over de inhoud van het masterplan en de gemeentelijke visie, maar zeker ook over de lompe wijze waarop ouders en inwoners zijn geïnformeerd." Spekschoor stelt dat het weghalen van de basisschool het begin is van een fatale leegloop in Lievelde wat het dorp zal doen veranderen in een spookdorp. "LIMA geeft in haar visie op onderwijs zelf aan dat de scholen dicht bij de mensen in de omgeving staan. Bovendien is onze Antoniusschool een vitale school die bovengemiddeld scoort en in perfecte staat van onderhoud verkeert." Een daverend applaus valt Spekschoor ten deel waarmee de toon voor de verdere avond is gezet.
Janneke Weenink, ook uit Lievelde, doet er nog een schepje bovenop en vertelt over de vele vriendengroepen in haar dorp die allemaal vanuit de basisschool zijn ontstaan. De reden voor Weenink om zich met vriend in Lievelde te vestigen is juist de aanwezigheid van het basisonderwijs. Zij vraag de commissieleden zich te richten op de mogelijkheden voor jongeren om zich te vestigen in Lievelde. "Wanneer dat wordt aangepakt, hoeven we het helemaal niet over het sluiten van de school te hebben."
De heer Pape van Lievelds Belang zet vraagtekens bij de cijfers over de leerlingenaantallen zoals die in de gemeentelijke visie zijn gepresenteerd. "Ik mis daarin 12 leerlingen, die zijn ook niet opgeteld bij andere scholen in de gemeente. Is er enig besef hoe belangrijk deze 12 leerlingen kunnen zijn voor een dorp als Lievelde. Dit aantal kan het verschil maken tussen continuering en sluiting. Ik vraag dan ook om de basis van de genoemde prognoses opnieuw te onderzoeken."
Namens de oudervereniging van de Antoniusschool vraagt Ben Wopereis aandacht voor de samenwerking van de school met De Timp. "Deze mooie en sociaal wenselijke samenwerking zal ook worden beëindigd. In Lichtenvoorde wil men een Integraal Kind Centrum realiseren, daar is in Lievelde al sprake van door nauwe banden met De Timp." Wopereis vindt ook dat de gemeente de norm van 200-225 leerlingen voor een basisschool niet kan laten gelden voor de kerkdorpen. "De norm van 75 is reëler en rechtvaardiger."
De heer De Mooij van Dorpsbelangen Harreveld vraagt de commissieleden ook te kijken naar de kleinescholentoeslag die het financiële bestaansrecht bewijst. Tevens wijst op de mogelijkheden van het zogenaamde unit-onderwijs. "Zoals de wethouder al zei, staat de kwaliteit van het onderwijs voorop. De missie van de gemeente moet zijn de scholen in de kleine kernen te handhaven."
Namens Vragender Belang geeft de heer Lageschaar aan dat Vragender zich niet zomaar gewonnen geeft. "Kleine kernen moeten boeten voor het prestigeproject van de wethouder en stichting LIMA. De slogan 'geen huisje op de prairie-school' is bij ons verkeerd gevallen. Vragender is al jaren bezig om de leefbaarheid op peil te houden en nu komt er ineens een leefbaarheidsonderzoek? Wij verwachten een eerlijke kans om de school in Vragender te behouden."
De voorzitter van Vragender Belang, de heer Garstenveld, vraagt de commissieleden nog eens goed te kijken naar de voordelen die de kleinere scholen bieden ten opzichte van grote scholen. "De gemeentelijke visie is enkel opgesteld om de plannen van LIMA mogelijk te maken. Wij voelen ons in de steek gelaten."
De leefbaarheid in Mariënvelde moet behouden blijven, zo stelt Femke Dijkman uit het betreffende dorp. "Sorry voor mijn stem, maar we net kermis gehad. U weet dat ook, burgemeester. Ons dorp staat bol van saamhorigheid. Wethouder Hoenderboom, wij doen er alles aan om de leefbaarheid in de kleine kernen te behouden, maar wat doet u?"
Namens de ouders van openbare basisschool/Daltonsschool Het Hof in Lichtenvoorde vraagt Anne Stortelder om behoud van de keuzemogelijkheid. "In de visie staat dat er wel wat te kiezen moet zijn, helaas zien we daar nu niets van terug. Wij zijn bezorgd dat er straks geen openbaar onderwijs meer is. Wij willen de keuzemogelijkheid behouden."
Deze bewogen avond geeft de commissie voldoende stof tot nadenken. Uiteraard houden wij u via deze krant op de hoogte van de ontwikkelingen.
Later in de week geeft wethouder René Hoijtink aan dat de visie van de agenda wordt gehaald. "Wat niet wil zeggen dat het van plan wordt veranderd maar het wordt geparkeerd. Er is geen draagvlak voor. Het verwijderen van de onderwijsvisie agenda betekent dat er voorlopig geen besluit wordt genomen.

Publiek kijkt in de kerk mee naar de commissievergadering. Foto: Kyra Broshuis