De ingebruikname 30 januari zag er nog rooskleurig uit.  Archieffoto: Henri Walterbos
De ingebruikname 30 januari zag er nog rooskleurig uit. Archieffoto: Henri Walterbos Archieffoto: Henri Walterbos

Gebruik MobielGedeeld achter bij verwachtingen

'Mensen lijken eerst over een drempel heen te moeten'

BELTRUM - Bij de aftrap van de pilot 'MobielGedeeld' op 30 januari enkel blije gezichten. De gloednieuwe VW werd met veel enthousiasme ontvangen en de eerste tien gebruikers waren al snel ingeschreven. Grote kansen voor de mobiliteit in Beltrum, dat was het verhaal.

Eén van de initiatieven in Beltrum uit eigen gelederen, die de leefbaarheid in het dorp ten goede zou moeten komen. Na een voortvarende start loopt het gebruik van de leenauto echter terug. Dit tot teleurstelling van Meldpunt Beltrum en MobielGedeeld.
Angelique Wolterinck, van Meldpunt Beltrum en ambassadrice van 'MobielGedeeld in Beltrum' reageert echter realistisch en nuchter op de constatering dat de vraag en het gebruik terugloopt ten opzichte van de verwachtingen en hoop. "Het is erg jammer dat het aantal ritjes en gereden kilometers afneemt, nadat er in het begin regelmatig gebruik van gemaakt werd. Nog steeds wel, maar alleen een aantal vaste gebruikers eigenlijk. We hebben er binnen Meldpunt Beltrum over gesproken nadat Frits Rasing van MobielGedeeld hierover contact heeft gehad met Meldpunt Beltrum. Zij constateerden een terugloop in het gebruik van de auto. Wij zien vooral dat het sociale aspect, dat mensen samen bijvoorbeeld naar een markt gaan of boodschappen doen, er niet van komt. Mensen vragen wel om informatie, maar daar blijft het vaak bij. Mocht het aanvragen via internet een probleem zijn, mogen ze ons altijd vragen. Dan ondersteunen wij graag." De vinger kan ze echter niet op de zere plek leggen. "Mensen lijken eerst over een drempel heen te moeten.

Aanbod en vraag
Beltrummers die er geen gebruik van hoeven te maken, maar zich wel beschikbaar stellen om te rijden als dit gevraagd wordt, zijn er voldoende. Van de inmiddels 20 gebruikers hebben er 15 aangegeven bereid te zijn om voor iemand anders te chauffeuren. Dus aanbod genoeg, maar er lijkt nog geen vraag te zijn. Zelf heb ik onlangs nog een keer op mijn vrije dag iemand naar het station in Lievelde gebracht. Dat was hartstikke leuk. Het is tevens een prima uitkomst als iemand naar het ziekenhuis toe moet en geen vervoer heeft. Een aanvraag zien we bijna direct na binnenkomst." Een enquête onder de gebruikers leverde enkel positieve geluiden op. "Mensen vinden het erg handig. Er zijn mensen die er wekelijks gebruik van maken."

Gevolgen
Niet alleen in Beltrum loopt MobielGedeeld terug, weet ze. "Ook Bredevoort en Haarlo, die het initiatief in de zelfde periode introduceerden, hebben er mee te kampen. Daar loopt het echter niet zo hard terug als in Beltrum." Angelique hoopt dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van de auto en dat er meer gebruikers komen, zodat het gebruik weer toe zal nemen. "Mocht dat niet zo zijn, dan durf ik niet te voorspellen wat de gevolgen zijn. Daar wil ik echter niet op vooruit lopen. De pilot in Beltrum duurt twee jaar. Het zou geweldig zijn dat het zou slagen, maar als de vraag niet toeneemt dan zou ik me best wel goed voor kunnen stellen dat men de auto liever ergens anders plaatst waar de behoefte er wel is. Dat zou jammer zijn, maar je moet wel zo eerlijk zijn en dat dan onder ogen zien. Dan zij dat zo."

Kosten
De leenauto kan naast particulier gebruik ingezet worden bij vervoersklussen van verenigingen die de auto in kunnen zetten bij uitwedstrijden. Daarnaast biedt het kansen voor jongeren die wel een rijbewijs hebben, maar geen auto, voor gezinnen die geen tweede auto hebben of wel een tweede auto hebben waar minimaal gebruik van wordt gemaakt. De kosten voor het gebruik van de auto hoeven zeer zeker niet de reden van de terugloop te zijn. Het gebruik per uur bedraagt € 1,10, met daar bovenop € 0,20 voor elke gereden kilometer. Deze tarieven zijn all-in en worden bovendien gedeeld door het aantal personen in de auto. Er zijn geen verzekeringskosten, geen inschrijvingskosten, geen abonnementskosten en geen reserveringskosten. MobielGedeeld zorgt voor het onderhoud en de schoonmaak van de auto. Bovendien is in de auto een tankpas aanwezig. Opgeven kan nog steeds.


telefoon 0544-482356 / 06-36539370