Frits Maters in de ruimte die weer dienst gaat doen als muzieklokaal. Foto: Henri Walterbos
Frits Maters in de ruimte die weer dienst gaat doen als muzieklokaal. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Kapel Marianum straks wederom muziektempel

ACHTERHOEK - Tom Holkenborg (Junky XL), Ernesto Oosthuizen (De Gracht, Winnaar Grote prijs van Nederland Beste Singer Songwriter 2001), Tom Broshuis (Mister and Mississippi). Zomaar drie leerlingen die Frits Maters (63) onder zijn hoede had tijdens de muzieklessen op het Marianum in Groenlo. Hij heeft oog voor muzikaal talent, stimuleert z'n leerlingen, doceert ze, kneedt ze. Decennialang al staat hij in de regio bekend om zijn passie voor muziek. Vooral in de combinatie jongeren en muziek. Enthousiasme dat aanstekelijk werkt en enthousiasme opwekt.

Rijpen
Heel bijzonder was dat de kapel van de school jarenlang, naast het feit dat het dienst deed als ruimte voor eucharistievieringen, het muzieklokaal was waar al het muzikale talent kon rijpen. Of het de aard van de plek was, of iets anders, maar het muziekonderwijs op het Marianum leverde vele ruwe diamantjes af. Vanaf de bouw van de school in de jaren '50 stond de kapel los van de school en is na diverse uitbreidingen en verbouwingen al jaren helemaal ingesloten in het grote geheel. De kapel deed de laatste 15 jaren dienst als mediatheek en het muziekonderwijs werd daarom op diverse andere plekken in de school gegeven. De laatste vijf jaar deed het voormalige tekenlokaal dienst als muzieklokaal. Dat deel van de school wordt nu echter afgebroken. Daar komt de nieuwe bezoekersingang. "Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat de kapel weer dienst doen als muzieklokaal," vertelt Frits verheugd. "De cirkel is hiermee rond," lacht hij. "Het wordt een prachtige ruimte met alle toebehoren die nodig zijn. Daarnaast komt nog een muzieklokaal voor de onderbouw."

Open podium
In de week van 30, 31 maart en 1 april 2017 wordt de 'nieuwe' school geopend met onder meer een editie van Marianum LIVE op vrijdag 31 maart en een Open Podium op zaterdag 1 april. "Hiervoor hebben we muziekverenigingen en koren aangeschreven om op te treden, maar ook bands die verder geen binding hebben met de school zijn van harte welkom." Aangezien de kapel zoveel muziekhistorie kent, hoopt Frits op veel muzikanten uit het verleden van het Marianum. "Ik heb al diverse oud-leerlingen gepolst en er waren al mensen die enthousiast reageerden. Iedereen die ooit op het Marianum aan schoolconcerten meewerkte mag zich melden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, lijkt me helemaal te gek."

Marianum LIVE 2017
Ondanks dat het nog ver weg lijkt, heeft 'de meester' al volop ideeën over Marianum LIVE 2017 en is hij zelfs al aan het repeteren met een koor voor iets heel speciaals van Adele, verklapt hij. "We zijn vanwege ruimtegebrek op school tien jaar uitgeweken naar Cultureel Centrum De Bron. Prachtige avonden waren dat, maar die concerten gaan we allemaal weer in de kapel doen. Er kunnen straks tweehonderdvijftig personen in. Misschien doen we een concert dan wel twee keer." Marianum LIVE concerten zijn steeds weer bijzonder. Avonden waar gemusiceerd en gezongen wordt door leerlingen, met een zeer hoog kippenvel- en 'brokindestrotgehalte'. "Het nummer Hotel California uit Marianum LIVE 2012 is op YouTube al ruim één miljoen keer bekeken, we krijgen positieve reacties vanuit de hele wereld. Echt schitterend."

In 2014 vond de laatste editie plaats. Wederom een editie die volgens menigeen als 'verpletterend' de boeken in ging. Op het YouTube kanaal 'marianumlivegroenlo' zijn vele nummers terug te beluisteren.