De harde kern van Tegendroads, vlnr. Bengt Ponds, Cas Arink, Bas Oosterholt en Frank Adema. Foto: Kyra Broshuis
De harde kern van Tegendroads, vlnr. Bengt Ponds, Cas Arink, Bas Oosterholt en Frank Adema. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Lievelde (bijna) klaar voor
wolcorso

LIEVELDE - Dat de saamhorigheid in Lievelde groot is, is algemeen bekend. Vorige week werd dat weer eens onderstreept door de massale opkomst van de Lieveldenaren in Groenlo om te strijden voor het behoud van de basisschool. Komende zondag staat er iets heel anders op de agenda: het Wolcorso en het bijbehorende volksfeest.

Door Kyra Broshuis

10-jarig bestaan Tegendroads
In de schuren van de familie Ponds aan de Stegge in Lievelde wordt druk gebouwd. Vriendengroep Tegendroads is aan het werk met hun wagen. "Een wagen in de categorie Grote Wagens," zo vertelt Bengt Ponds namens de vriendengroep. "We zijn met zo'n 22 man en al jaren een vaste waarde in het Wolcorso. We zijn destijds begonnen met een wagen uit de middelklasse, daarna hebben een paar jaar meegedaan in de categorie themawagens. Dit wordt nu alweer onze vierde grote wagen."
Van het enorme ijzeren gevaarte in de hal is het moeilijk voor te stellen dat deze over een week af is en zal meerijden in het corso. "Er moet inderdaad nog heel veel gebeuren. De laatste weken werken we altijd onder druk en zijn we soms dag en nacht met de wagen bezig."
Tegendroads heeft bij de themawagens al eens de eerste prijs in de wacht gesleept. De beker voor de grote wagens hopen ze dit jaar binnen te slepen. "Wij zijn de Joop Zoetemelk van het wolcorso, de eeuwige tweede. Maar dat gaat dit jaar veranderen!" aldus de aanwezige vrienden.
De groep werkt komend weekend door tot zondagochtend. "Om 12:00 uur moet het klaar zijn, dat wordt krap an." Over het voortbestaan van het corso zijn de jongens minder optimistisch. "Het wordt steeds moeilijker om de mensen zover te krijgen dat ze meedoen. Zeker voor de jongeren is er zoveel te doen, iedereen heeft zijn eigen dingen en er blijft weinig tijd over. Ook bij ons wordt het elk jaar moeilijker. Heel jammer, maar ook wel begrijpelijk. Het is ontzettend veel werk, we willen elk jaar beter en groter en het werk komt altijd op dezelfde mensen neer."
Voor het komende Wolcorso heeft Tegendroads een prachtige wagen in petto, onder de titel 'Wi'j bouwt vedan!'. "We zijn dit jaar als vriendengroep 10 jaar bij elkaar. Dit motto geeft aan dat we verder gaan en met een hoop paardenkracht de kar trekken. Ja, de wagen komt af. We hebben nog een week …"

De Huurne gaat voor eerste prijs
In een andere schuur bouwt buurtvereniging De Huurne aan hun grote wagen. "Als sinds begin jaren '90 doen wij mee," zo vertelt leider Ferdy te Brake, naast spreekbuis ook de gangmaker van de groep. "Met hoeveel man wij hier bouwen? Als je de echte werkers bedoelt dan met twee!" De groep bestaat uit zo'n 30 tot 35 deelnemers en er zijn zo'n 10 vaste bouwers. "As d'r feest is, bunt d'r völle meer …" De buurtvereniging doet meer dan alleen een wagen bouwen voor het corso. "We hebben natuurlijk de verschillende feesten en organiseren allerlei activiteiten voor de kinderen, zoals schaatsen, bowlen en bezoekjes aan Ekoboerderij Arink. Het is een hele actieve buurt. De jeugd bouwt eigen wagens, die wil niet meer bij de ouderen zitten. Daarom is het ook zo belangrijk dat de school hier blijft bestaan. Als die sluit dan vrezen we dat we de activiteiten in het dorp ook gaan verliezen. Afgelopen week waren we bijna allemaal bij de commissievergadering, daarom liggen we nu achter op schema."
Ook deze groep heeft het moeilijk mensen te vinden voor het bouwen van de wagen. "Veel van onze leden wonen in het buitengebied, daar zijn ze in het voorjaar druk met andere dingen. Ze hebben andere prioriteiten. Maar voorlopig doen we weer mee. Jazeker, ook voor de prijzen. Weet je dat wij de mooiste wagen ooit hebben gebouwd? De foto daarvan komt weer terug in deze wagen. We zijn al vier keer eerste geworden, daar gaan we nu ook weer voor." Na het corso gaat de buurt uiteraard ook kermis vieren. "Dan loopt het wel een beetje door mekaar, maar ach, in Leevelde bu'j mekaar nog neet zo snel kwiet."

Het Wolcorso, altijd op eerste zondag na Pinksteren, is aanstaande zondag 22 mei te zien in Lievelde. De start is 14:30 uur en de twintig grote en kleine wagens zullen begeleid worden door drumband de Schanskloppers uit Lievelde, harmonie St. Willibrord uit Lievelde, Fanfare Drumband Antonius uit Vragender en drumfanfare Euphonia uit Eibergen.


www.wolcorso.nl

Een deel van de bouwers van buurtvereniging De Huurne. Foto: Kyra Broshuis