Foto: PR
Foto: PR Foto: PR

Vernieuwd Bernard Vos Clubhuus heropend

LIEVELDE - Onder grote belangstelling is vrijdag 13 mei het vernieuwde Bernard Vos Clubhuus in Lievelde feestelijk heropend. Gedeputeerde Bea Schouten en wethouder Jos Hoenderboom waren naar Lievelde gekomen om de opening te verrichten. Door het wegtrekken van een doek hebben zij het nieuwe logo onthuld en daarmee de verbouwde pand officieel geopend. Hiermee is het Bernard Vos Clubhuus klaar voor de toekomst.

Vrijdag de dertiende, meerdere sprekers refereerden in hun toespraak aan deze ongeluksdag. Maar zoals voorzitter Jos Hulshof treffend zei: "Vake bu'j te bange". En dat bleek, want onder een stralende zon en grote belangstelling is het gebouw officieel heropend. Met bijdragen van de provincie Gelderland (€ 80.000), de gemeente Oost Gelre (€ 20.000), het Oranje Fonds (€ 20.000) en de benodigde eigen middelen is het Clubhuus beter toegankelijk gemaakt voor ouderen en minder-validen. Er is meer ruimte gekomen voor nieuwe activiteiten van bijvoorbeeld de lokale KBO en de Zonnebloem. Denk aan dagbesteding, biljarten, inloopochtenden en middagen, samen eten of jeu de boules. Verder is het gebouw meer ingepast in de vernieuwde omgeving (na de sloop van het slachthuis) en is het duurzamer gemaakt om het ook in de toekomst rendabel te kunnen exploiteren.

Geschiedenis
In de jaren '50 van de vorige eeuw was het Clubhuus een houten gebouw, waarin de kleuterschool was gevestigd. Met de komst van de jeugdclubs, waar kinderen buiten school vermaakt werden met sport, spel en handvaardigheden, ontstond de naam Clubhuus. In 1992 is het houten gebouw vervangen door een compleet nieuw stenen gebouw. Met een gulle schenking van de familie Vos, eigenaar van de aanpalende exportslachterij, en gemeentelijke subsidie werd de nieuwbouw gerealiseerd. Als dank voor het gebaar werd de naam van het gebouw omgedoopt tot Bernard Vos Clubhuus. Zo'n tien jaar later was het tijd voor een eerste rigoureuze aanpassing van het gebouw om onder andere peuter- en kleuteropvang mogelijk te maken. Na weer ruim tien jaar van vele veranderingen in het dorp, werd het tijd voor een volgende verbouwing. Door de verdere vergrijzing en ander beleid van de gemeente vroegen organisaties als KBO en Zonnebloem om een aanpassing van het gebouw. Het resultaat was vrijdag te aanschouwen.

Onthulling nieuw logo
Nadat voorzitter Jos Hulshof iedereen welkom had geheten en de geschiedenis van het gebouw had geschetst, nodigde hij iedereen uit om mee naar buiten te gaan. Aan de achterzijde van het gebouw vond de onthulling van het nieuwe logo plaats. De kale muur die tevoorschijn was gekomen na de sloop van het slachthuis, heeft plaatsgemaakt voor een mooie witte muur waarop het nieuwe logo prijkt. De naam Vos is als het dier vos in het logo opgenomen, een ontwerp van Lisette Hissink en Kelly Witteveen. Met een muzikale hulde van harmonie Sint Willibrord en drumband De Schanskloppers en het samen zingen van het Lievelds volkslied werd de onthulling luister bijgezet.