Foto: Karin Stronks
Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Op pad met de steenuilenwerkgroep

OOST-ACHTERHOEK – In het begin van het broedseizoen gaat de steenuilenwerkgroep op pad om de broedsels van steenuiltjes te registreren. Voorzien van diverse ladders en spullen om de broedgegevens op te slaan trekken de drie leden van de steenuilenwerkgroep Zuidoost Achterhoek er op uit voor een ronde langs de nesten en nestkasten. Karin Stronks, correspondent van Aaltens Nieuws, mocht met de steenuilenwerkgroep mee.

Door Karin Stronks

Een boerderij aan het Pöppinkpad in Dale wordt als eerste bezocht. Vrij laag in een boom is de nestkast geplaatst. Zodra Ronald van Harxen, Pascal Stroeken en Hugo van Wamelen met hun spullen het erf op lopen, komen de bewoners er al aan. Ronald rolt de ladder uit en klimt naar boven. Hij propt een doek in het gat om te voorkomen dat het vrouwtje wegvliegt maar bij deze nestkast blijkt dat niet nodig te zijn. Pascal pakt een boek waarin hij de gegevens kan opschrijven. "Vijf eieren tel ik, ze zijn koud en liggen verspreid in de kast. Geen vrouwtje", meldt Ronald. De bewoners van de boerderij reageren teleurgesteld. De werkgroepleden besluiten om de eieren terug te leggen nadat ze zijn gewogen en spreken af om binnenkort terug te komen. "Als het vrouwtje zich dan nog niet heeft laten zien nemen we de eieren mee, misschien proberen de uilen het nog wel een keer", geeft Pascal aan.

Lege nestkast
We rijden naar de Giezenbosweg om de tweede nestkast te inspecteren. Hier is de werkgroep snel klaar, geen broedsel. De eigenaar van de woning is erg teleurgesteld. Pascal zegt: "Het kan soms wel een paar jaar duren voordat er steenuilen gaan nestelen, deze kast hangt er nog maar net!" We gaan verder naar de Bijnenweg. Onderweg legt Ronald uit: "Je merkt wel dat overal waar nestkasten geplaatst zijn, de bewoners erg enthousiast zijn. Mensen komen meteen kijken als ze thuis zijn en maken vaak foto's. Daarom is het zo jammer dat de eerste twee adressen enigszins teleurstellend zijn. Voor die koude eieren hebben we geen verklaring. Het kan zijn dat het vrouwtje verongelukt is maar dat is speculeren. Bij de tweede nestkast, pech, misschien komen er volgend jaar wel uiltjes nestelen."

Bewoners zijn enthousiast over uilskuikens

Vier jongen
Aangekomen bij de woning aan de Bijnenweg lopen we door de tuin en ploeteren door struikgewas voordat de ladder tegen de boom wordt geplaatst. Dit keer is het raak, er zitten vier jongen in de nestkast. Voorzichtig legt Ronald ze in een plastic box op een zacht doek. Het zijn piepkleine witte donzige uilskuikens. "We gaan ze nu niet wegen, het is gewoon te koud. We brengen alleen de gewervelde prooien in kaart, dat doen we sinds 1998. Hier liggen vijf veldmuizen in de kast", vertelt Pascal terwijl hij notities maakt. Als de uilskuikens, die volgens de onderzoekers pas twee dagen oud zijn, weer teruggeplaatst zijn in de kast komen ook hier de bewoners aanlopen. Ze zijn erg enthousiast over de vier jonge uiltjes. Ronald: "Over een week of twee, drie komen we terug om ze te ringen, te meten en wegen."

Onderzoek
In de jaren '80 van de vorige eeuw zijn Pascal en Ronald met het onderzoek naar de steenuil gestart. Later sloot Hugo zich aan bij de groep. Aanvankelijk was de werkgroep vooral geïnteresseerd in waar steenuilen voorkwamen en in welke aantallen. In 1986 werd al gericht naar nesten gezocht. Vanaf eind jaren '90 bezochten Pascal en Ronald vier keer per seizoen de nesten, waarbij de jongen worden gewogen en gemeten. Vanaf 2007 werkt de groep mee aan 'Beleef de Lente'. Inmiddels hebben Ronald en Pascal een boek geschreven getiteld 'De Steenuil' en zij ontwikkelden samen met Hugo een 'marterbestendige' nestkast. Kort geleden werd de werkgroep opgenomen in de World Owl Hall of Fame vanwege de verdiensten voor het steenuilenwerk in Nederland. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse International Festival of Owls in Houston Minnesota, VS.


www.steenuilenrondwinterswijk.nl

Foto: Karin Stronks