Elizabeth Kooistra, Tanja Roekevisch, Marten Jan Kooistra en notaris Kraayenhof bij het tekenen van de akte. Foto: PR
Elizabeth Kooistra, Tanja Roekevisch, Marten Jan Kooistra en notaris Kraayenhof bij het tekenen van de akte. Foto: PR Foto: Foto: PR

Stichting Platform Pleeggezinnen Achterhoek opgericht

Onafhankelijk platform voor alle Achterhoekse pleeggezinnen

REGIO - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek (PPA) is onlangs bij notaris Kraayenhof in Borculo geweest om de oprichtingsakte van Stichting Platform Pleeggezinnen Achterhoek te tekenen. Het PPA is een onafhankelijk platform en toegankelijk voor alle pleeggezinnen in de Achterhoek, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten. Het motto is: samen staan we sterker en weten we meer.

Het PPA is sinds 2014 actief en voert gesprekken met zowel de plaatselijke als landelijke politiek om het onderwerp 'pleegzorg' goed op de kaart te krijgen. Punten als de begeleiding van pleeggezinnen, '18 jaar; volwassen of verlengde pleegzorg?' en vergoedingen van bijzondere kosten zijn reeds de revue gepasseerd. Ook is er sinds een paar maanden nauw contact met de Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen (NVP). Samen met hen gaat het PPA binnenkort weer met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in gesprek.

Veel pleegouders hebben behoefte aan het uitwisselen van ervaringen met andere pleegouders, want wanneer twee pleegouders elkaar ontmoeten, is er gesprek voor drie. In januari dit jaar werd het 'Grote Pleegzorg Gesprekspel' gespeeld en in juni is er een interactieve avond met diverse stellingen over pleegzorg. Daarnaast wordt er een aantal keren per jaar een thema-avond voor deskundigheidsbevordering van pleegouders georganiseerd. Het afgelopen jaar is onder andere gesproken over (pleeg)kinderen en social media, wennen in een pleeggezin en omgaan met getraumatiseerde kinderen. Alle avonden worden goed bezocht en de reacties achteraf zijn zeer positief.

Sinds de transitie van de jeugdzorg van het Rijk naar de Gemeente zijn er veel zaken veranderd. Nieuwe mensen gaan nieuwe taken uitvoeren en het is het PPA ter ore gekomen dat veel mensen die werkzaam zijn in de wijkteams van de gemeentes vaak weinig weten over pleegzorg. Daarom zal het PPA zich de komende tijd inzetten om hen hierover te informeren. Wie zich, als (aspirant) pleegouder, aanmelden bij het Platform Pleeggezinnen Achterhoek, dan kan dat via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl. Meer informatie is te vinden op de geheel nieuwe website van het PPA www.platformpleeggezinnenachterhoek.nl of via 06-82629980.