Een deel van de Twente-aanhang Oost Gelre
Een deel van de Twente-aanhang Oost Gelre Foto: PR

Achterhoekse FC Twente-supporters aangeslagen na degradatievonnis

Supporters uit Groenlo, Lichtenvoorde, Beltrum, Eibergen en Winterswijk blijven achter hun Enschedese club staan

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - Afgelopen week kwam het hoge woord er uit bij de Licentiecommissie. Viel er een onzekerheid weg, talrijke anderen kwamen er voor in de plaats. De commissie trok de licentie van FC Twente in, om via een omweg weer een nieuwe af te geven, voor de Jupiler League wel te verstaan. Verplichte degradatie dus. Een hevige schok in Twente, maar ook in de Achterhoek, dat naast vele Graafschapsupporters ook een grote groep FC Twente-aanhangers telt. Ze verenigden zich zelfs in officiële supportersverenigingen, met instemming van de club om onder hun vlag te mogen opereren. Zo hebben onder meer Winterswijk, Eibergen en Oost Gelre elk hun eigen vereniging. Allen reageren vol ongeloof, maar zijn 'blij' dat hun club in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

Winterswijk
Bij Maarten van der Veer, voorzitter van de supportersvereniging FC Twente Winterswijk sloeg het nieuws in als een bom. "Iedereen is woedend. Vol ongeloof wordt er gereageerd: 'Hoe is dit toch mogelijk?' Ook een dag later is nog nauwelijks te bevatten wat er gebeurd is. Teruggezet naar de Jupiler League terwijl iedereen juist dacht dat we op de goede weg waren. Er is toch een nieuw bestuur? Er is toch een crediteurenakkoord bereikt? Er is toch een garantstelling vanuit de gemeente en het bedrijfsleven? Iedereen had er het volste vertrouwen in. Dit scenario hebben we absoluut niet zien aankomen. Na een onrustig en sportief mager seizoen, met na de winterstop elke thuiswedstrijd 25.000 hondstrouwe toeschouwers, trok het animo voor de thuiswedstrijden weer flink aan. Het voetbal werd beter. We hebben meermaals de buscapaciteit moeten vergroten om aan de vraag te kunnen voldoen. We dachten dat we het diepste dal wel hadden gehad en dat de weg omhoog weer was ingeslagen. Naar aanleiding van het onafhankelijke onderzoeksrapport van de heer Knüppe werden bestuurlijk ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Iedereen had het gevoel dat hiermee werd voldaan aan de doelstellingen in het plan van aanpak dat met de KNVB was afgesproken, maar niets blijkt minder waar. Jupiler League, het blijft werkelijk ongelooflijk." Ook vanuit Winterswijk kan de club rekenen op steun als men een stap lager dient uit te komen. "We hebben een trouwe achterban en dat blijkt zeker nu, juist na dit vreselijke nieuws. De leden hebben direct actie ondernemen om de seizoenskaart te verlengen. En uiteindelijk is dat ook waar FC Twente het meest bij gebaat is. Volgend seizoen, ook op vrijdagavond in de Jupiler League, gewoon een volle Grolsch Veste. En hopelijk zijn we dan over een jaar weer terug waar we horen."

'Ik heb een paar uur na de uitspraak mijn seizoenskaart nog verlengd'

Oost Gelre
Henk Plass uit Lichtenvoorde van Supportersvereniging FC Twente Oost Gelre geeft in een reactie weer, eveneens zeer onaangenaam verrast te zijn door het onheilspellende bericht. "Het is schandalig wat er is gebeurd. Krom ook. FC Twente heeft aan alle voorwaarden voldaan en dan blijkt het ineens nog niet genoeg te zijn geweest. Komt er ineens iets nieuws uit de hoge hoed. We hopen dat juristen er iets mee kunnen, want wat ons als gezamenlijke supportersverenigingen betreft is het echt 'alles of niets'. We zijn ons ook nog aan het beraden of we nog actie moeten gaan voeren. Mocht het zo zijn dat ze volgend jaar alsnog in de Jupiler League moeten spelen verandert daar voor ons als supportersvereniging niets aan. We zijn en blijven gewoon supporters. Dat had iedereen trouwens vooraf al aangegeven."

Eibergen
Namens Supportersvereniging FC Twente Eibergen wil voorzitter Martijn Temmink niet al te veel kwijt. "Onze club is volop in het nieuws en dagelijks zijn er veranderingen. Dit dient door deskundigen zorgvuldig te worden bestudeerd en laten we deze mensen daartoe alsjeblieft de ruimte geven. We onthouden ons verder van een reactie en steunen onze club onvoorwaardelijke en overal." Wilfried Hoijtink uit Beltrum, lid van de verenigde Eibergse Twente Supporters, is reeds decennialang fanatiek en hartstochtelijk FC Twente-supporter en is in die hoedanigheid aangesloten bij twee 'supportersverenigingen' meer, te weten 'Vak P' en 'Vriendenkring FC Twente.' Ook hij is aangeslagen door het nieuws. "Ik ben zeer teleurgesteld in de licentiecommissie, maar nog meer in de heren Munsterman en van der Laan, die er een grote puinhoop van hebben gemaakt." De liefde voor zijn club is echter onvoorwaardelijk. Ook als deze aankomend seizoen in de Jupiler League uit dient te komen. "Ik heb een paar uur na de uitspraak mijn seizoenskaart nog verlengd." Hij maakte de degradatie van het Enschedese voetbalbolwerk in 1983 en het daaropvolgende seizoen 1983/1984 in de Eerste Divisie ook al mee. "Dat was een prachtig jaar en ben ik ook alle uitwedstrijden mee geweest. We keerden na één seizoen al terug naar de Eredivisie. Niet omdat we kampioen werden maar omdat we als 4e eindigden." Ook nu denkt de Beltrummer dat zijn club dit huzarenstukje zal herhalen aankomend seizoen. "Zeker weten keren we binnen een jaar terug," is hij overtuigd. "Of ze nu in de eredivisie spelen of in de Jupiler League, mijn gevoel voor de club verandert niet."


www.fctwenteoostgelre.nl