Een beeld van het eerste Schaapscheerdersfeest in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van het eerste Schaapscheerdersfeest in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Schaapscheerdersfeest in Groenlo succesvol

GROENLO - Het afgelopen zondag, voor de eerste maal in Groenlo, georganiseerde Schaapscheerdersfeest is een groot succes geworden. Deze conclusie mag worden afgeleid uit de vele belangstellenden die er een kijkje kwamen nemen en bovendien aan het gegeven dat het hier een openluchtevenement betrof, waarvoor zowel jong als oud belangstelling had. Wat daarenboven minstens zo belangrijk is, betreft het feit dat het Stadspark De Grolse Weiden nadrukkelijk een visitekaartje heeft afgegeven en daarmee heeft aangetoond voor meer activiteiten en evenementen geschikt te zijn.

Door Theo Huijskes

Natuurlijk ging veruit de meeste aandacht uit naar de honderden schapen, die vanaf 10.00 uur 's morgens werden ontdaan van hun warme vacht. Een mooi gezicht om aan de ene zijde van de tent de schapen van herder Roelof Kuipers te zien, die nog volop in de wol zaten, en aan de andere zijde de door professionele vaklieden kaalgeschoren schapen.
Eigenlijk begon het festijn reeds op de zaterdag. De Stichting Landschapskudde Oost-Achterhoek had namelijk in het kader van het schaapscheerdersfeest het 'Slapen bij de schapen' geïntroduceerd. Hiervoor waren de kinderen van groep 7 van de basisschool De Ni-je Veste, locatie Buitenschans, uitgeloot om van die mogelijkheid gebruik te maken. Zij sliepen op het eiland van De Halve Maan en mochten op de zondagmorgen van een gezamenlijk ontbijt genieten. Op dat moment was ook burgemeester Annette Bronsvoort gearriveerd om samen met stichtingsvoorzitter Henk Berenschot iedereen in het stadspark welkom te heten.
Rond de schaapscheerderstent was een kleurrijke streekmarkt met kraampjes en demonstraties ingericht. Verder waren er vele activiteiten en natuurlijk aandacht voor een natje en een droogje, die bij een dergelijke dag horen. Kortom, een gezellige familiedag.

Roelof Kuipers
Annette Bronsvoort sprak van een mooie vorm van samenwerking. "Als je ziet wat er hier allemaal in eendrachtige samenwerking gebeurt, dan word je daar echt vrolijk van. Iedereen van jong tot oud werkt mee en geniet er vervolgens van. Het spreekwoord 'Wanneer er één schaap over de dam is, volgen er meer', is hierop helemaal van toepassing," aldus de burgemeester, die een speciaal dankwoord richtte aan het adres van herder Roelof Kuipers en voor hem een extra applaus vroeg vanwege zijn liefde en passie voor het werk, waarmee hij veel mensen bijzonder blij maakt.
Naast het bedanken van alle vrijwilligers plaatste ook Henk Berenschot herder Kuipers in de spotlights. "Dankzij zijn inzet en betrokkenheid is de landschapskudde in Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk verweven met de gehele gemeenschap."
Desgevraagd deelde herder Kuipers mee dat er wat de landschapskudde betreft nog veel meer mogelijkheden zijn met vooral het natuurgebied Korenburgerveen binnen de driehoek Groenlo, Lichtenvoorde, Winterswijk. "Daarbinnen moet het mogelijk zijn om de diverse fietsroutes nog meer en beter met elkaar te verbinden. Eén van de vele mogelijkheden waar ik op mee kan liften en tevens een unieke kans om nog meer draagvlak te krijgen voor de landschapskudde."
Kuipers is in 1996 gestart met een uit 250 schapen bestaande kudde. "Ik werkte voordien in de bouw en werd vanwege een zwakke rug afgekeurd. Vanwege mijn grote liefde voor de natuur en de dieren heb ik vervolgens mijn zinnen op het herderschap van schapen gezet. In het begin ging dat met vallen en opstaan en was het financieel gezien geen vetpot. Armoede is mij derhalve niet vreemd." Kuipers heeft thans over twee groepen verdeeld 750 tot 1.000 schapen, waarbij het streven is gericht op 600 tot 750 moederdieren. Daarnaast wordt hij terzijde gestaan door een viertal honden. "Twee jonge en twee inmiddels gepensioneerde honden." En wat wanneer er een hond wegloopt? "Gewoon laten gaan. Dat betekent immers dat hij geen liefde heeft voor zijn baas en de schapen. Ook voor de honden geldt betrokkenheid en passie voor het werk!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding