De Slag om  Grolle in Lievelde. Foto: Ferry Broshuis
De Slag om Grolle in Lievelde. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Wolcorso Lievelde jongleert met ideeën

LIEVELDE - Het is knap om als klein kerkdorp toch elk jaar een flinke en aansprekende optocht op straat te brengen. Ook dit jaar is Lievelde daarin geslaagd; er waren pessimisten die zondag de buien letterlijk al boven het knusse kerkdorp zagen hangen, maar de 'zondvloed' ging op een enkele druppel na aan het corso voorbij.

Door Ferry Broshuis

En wat de afgelopen weken is uitgedacht en gebouwd is echt mooi te noemen. Het was opvallend dat er zondag veel kleine wagentjes meededen. Dat betekent dat de jeugd van Lievelde toch ook wordt grootgebracht met het wagen bouwen. Je moet een goed voorstellingsvermogen hebben om voor je te zien dat je na weken 'sappelen' en ploeteren met een mooie wagen op straat komt die aanslaat. Er ontstaat dan een sfeer die je zonder corso niet krijgt; de sfeer voor de kermis die flink wordt gevierd door de Lieveldenaren.

Wol
Karakteristiek voor het corso in Lievelde is het gebruik van wol als materiaal; dat systeem is in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstaan. Het is veel werk maar er zijn prachtige kleurschakeringen mee te maken en dat was dit jaar goed te zien. Mooie Achterhoekse onderwerpen waren gekozen, zoals de Zwarte Cross, De Slag om Grolle en Boerengolf. Ook waren er enkele mammoetwagens, zoals van de Vriendengroep Tegendroads die met indrukwekkend uitgebeelde paarden de 'toekomst ingingen met het verleden als wapen'. Dat sprak tot de verbeelding. Maar zoals gezegd ook veel kleine wagentjes met moto's als 'loat ons moar schoeven' ,en dat deden ze dan ook, en er waren uitbeeldingen als 'de jeugd van tegenwoordig' met de moderne communicatiemiddelen als onderwerp.

Muziek
Mooi in de optocht is altijd de muziek. Het begon met drumband de Schanskloppers, de Majorettes en de harmonie St. Willibrord van Lievelde en voorts fanfare & drumband Antonius uit Vragender en drumfanfare Antonius uit Eibergen. Zij zorgden voor zeer gewaardeerde opluistering van het Wolcorso. En je ziet het corso twee keer: "Dit is de enige plaats waar je de optocht van twee kanten kunt bekijken' aldus een gevatte reactie vanuit het publiek. Lievelde heeft naast de optocht ook een echte kermis die zaterdag al begon en die maandag nog voortduurde met als bijzonder hoogtepunt het vogelschieten.

Uitslagen grote wagens
1 Um de Mölle met Air Race
2 Tegendroads met Wi'j Bouwt Vedan
3 De Huurne met Trektocht
4 Knudde met Wereldwijd

Themawagens:
De Achterhoek

1 D'n Esch
2 De Stegge
3 Woll4all
4 Amici '14

Uitslagen jeugdklasse
1 Fu Min Kruip, Elvy Tanck,Roos van Ooijen met Onthaasten in de Achterhoek.
2 Melissa Froeling, Milan Froeling met All you need is ... minions.
3 Noa Holkenborg, Sofie Reinders, Anouk te Brake, Vera Woperies, Beau te Brake met Huiswerk.
4 Moura Elferink, Eline Spekschoor, Lot te Woerd, Nina Eeftrink, Niké Mensink met Cat Walk.
5 Sem te Woerd, Koen Bleumink, Guus te Brake, Job Buesink met Niet omdat het moet maar omdat het kan.
In totaal namen 15 jeugdteams deel aan het Wolcorso.

Koningspaar
Maandag werd het nieuwe koningspaar vogelschieten van het Volksfeest bekend: Wilfried Adema en Antoinette Bleumink.

Het verse Lieveldse koningspaar. Foto: PR