Jos Oostendorp (rechts) en Bert Muller in de Grote Kerk van Den Haag. Foto: Alain Schepers
Jos Oostendorp (rechts) en Bert Muller in de Grote Kerk van Den Haag. Foto: Alain Schepers Alain Schepers

Oud-Grollenaar Jos Oostendorp scoort met bier

Yellow Moon Bier uit Enschede bekroond met zilveren medaille

ENSCHEDE - Yellow Moon Exclusive Blond Bier is tijdens de openingsavond van de Week van het Nederlands Bier in Den Haag als enige brouwerij uit Overijssel in de prijzen gevallen tijdens de Dutch Beer Challenge. Jos Oostendorp - afkomstig uit Groenlo - en Bert Muller van Yellow Moon ontvingen op donderdagavond 19 mei in de Grote Kerk in Den Haag de zilveren medaille in de categorie Innovatieve Speciaalbieren.

In totaal werden er door 72 brouwerijen 239 verschillende bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Yellow Moon Exclusive Blond Bier, met een alcoholgehalte van 6,1% en een vleugje citroengras kreeg van de jury een positieve waardering. Een knappe prestatie. Andere winnaars in de diverse categorieën zijn onder andere Jopen, La Trappe, Hertog Jan, Gulpener, Brouwerij Maallust en Brouwerij 't Uiltje. Tot het beste bier van Nederland 2016 is uitgeroepen het zwaar blond bier Gajes van brouwerij Bruut uit Amsterdam. Zij volgen Jopen Mooie Nel IPA op, dat het beste bier was van 2015.

Yellow Moon Exclusive Blond is een ongefilterd blond/amberkleurig bier, waaraan naast twee soorten mout, twee soorten hop, gist en water, als bijzonder ingrediënt vers gesneden citroengras tijdens het koken wordt toegevoegd. Yellow Moon brouwt haar bieren in samenwerking met de brouwers van Othmar van de Ootmarsumse Bierbrouwerij Heupink en Co. Het citroengras geeft het bier een bijzonder unieke frisse smaak en afdronk. Het bier is op de markt sinds eind 2014 en het gehele jaar door te verkrijgen in diverse slijterijen en horecagelegenheden in Enschede, Groenlo en omstreken. Deze prestigieuze prijs gaat volgens de makers zeker helpen om meer bierliefhebbers in Nederland te laten genieten van de bieren.

Yellow Moon brouwt uitsluitend bieren met als extra toevoeging tijdens het brouwproces verse ingrediënten die het bier onderscheidend maken van alle andere op de markt zijnde bieren. Naast citroengras voor de Yellow Moon Excusive Blond is er ook de Yellow Moon Premium Dark, een donker ongefilterd bier gebrouwen met drie soorten mout, twee soorten hop, gist, water en verse gesneden rode rawit peper en zoethout.

Jos Oostendorp is geboren in Groenlo (nu woonachtig in Glanerbrug) en het etiket van Yellow Moon wordt gekenmerkt door de contouren van de Grolsche gracht. Het is ook in Groenlo en omgeving te verkrijgen (bijvoorbeeld bij Antonius, Den Elshof, De Brouwerij, en bij Overkamp en Fox in Vragender).

Eastgreen
Yellow Moon Bier is onderdeel van Eastgreen Craft Beer Brewery uit Enschede, opgericht door Jos Oostendorp. De brouwerij is sinds 2015 lid van het Klein Brouwerij Collectief (KBC). Yellow Moon Bier wordt gebrouwen in de Othmar brouwerij in Ootmarsum. Noem het een uit de hand gelopen hobby, of noem het een passie voor bier. Maar met Yellow Moon werd een droom werkelijkheid. Met trots presenteren Jos en Bert dan ook hun twee bieren uit de craft beer collection.


www.yellow-moon.nl

www.dutchbeerchallenge.nl

www.weekvanhetnederlandsebier.nl