'Dorus' luistert het feestje op. Foto: Kyra Broshuis
'Dorus' luistert het feestje op. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

De Molenberg viert 10 jaar groepswonen

GROENLO - Een feestelijke ochtend voor de cliënten van het groepswonen in De Molenberg in Groenlo. Koffie en taart en als klap op de vuurpijl een optreden van een imitatie-Dorus. Het groepswonen in De Molenberg bestaat 10 jaar en dat is reden voor een feestje voor de cliënten en daarmee ook voor het personeel.

Door Kyra Broshuis

De huiskamer als centrum
"In 2006 zijn we gestart met deze vorm van wonen, speciaal bedoeld voor de dementerende oudere," zo vertelt woonbegeleidster Elly Prins. Op de tweede verdieping van De Molenberg zijn twee groepswoningen gerealiseerd met elk zes cliënten. De groepswoningen beschikken over een ruime huiskamer die als centrum van het huis fungeert. "Hier gebeurt eigenlijk alles. We ontbijten hier gezamenlijk, drinken koffie, gebruiken de lunch en starten aan het eind van de middag met de voorbereidingen voor het avondeten. We koken elke avond vers en doen dat samen met de cliënten, zo creëren we een vaste en huiselijke structuur. We willen ze graag een thuisgevoel bieden. Daarom vragen we ook altijd naar de gewoonten van thuis bij een nieuwe cliënt. Die huiselijke en gastvrije sfeer heeft een hele positieve werking op onze cliënten."

Eigen appartementen
De cliënten van het groepswonen hebben allemaal een eigen appartement. Ruime kamers met een persoonlijke inrichting en een grote badkamer. "Onze cliënten mogen hun eigen meubels meenemen hiernaartoe, dat is alleen maar bevorderlijk voor het thuisgevoel. We passen ons aan aan de individuele wensen van de cliënt. Zo bepalen ze hier bijvoorbeeld zelf hun bedtijden, erg belangrijk omdat dat een vertrouwd gevoel geeft."

Wonen en welzijn
Elke groepswoning heeft één evv'er (eerste verantwoordelijke verzorger) die de zorg draagt voor het hele gebeuren. Daarnaast heeft elke verzorgende zijn of haar specifieke taken. De cliënten kunnen gebruik maken van alle voorzieningen van de Molenberg. "Het accent ligt altijd op wonen en welzijn. De groepswoningen zijn complete woningen met een eigen voordeur. We hebben geen kantoor maar doen ons administratieve werk in de woonkamer. Uiteraard mogen de cliënten te allen tijde in hun eigen appartement vertoeven. Zo houden ze hun privacy."

We staan dicht bij de mensen
In de afgelopen tien jaar heeft het personeel veel complimenten ontvangen over het groepswonen. "De families van onze cliënten ervaren het als een zeer huiselijke en gastvrije woonvoorziening. De mensen blijven hier vaak jarenlang, er is geen snelle doorstroom en we hebben nog steeds te maken met een wachtlijst. Het geeft een goed gevoel om te horen dat onze cliënten en de familie zo tevreden zijn. Omdat we zo dicht bij de mensen staan, merken we het ook snel wanneer cliënten zich niet goed voelen; we kunnen daar direct op anticiperen. Familieleden zijn hier ook altijd welkom, we kennen geen bezoekuren. We hebben gelukkig een grote groep vrijwilligers waardoor het mogelijk is om veel activiteiten te organiseren voor onze cliënten. Maar ook hierbij geldt, dat mensen zelf mogen kiezen of ze meedoen of niet. Eén keer in de drie maand komen de peuters van Pindakaas hier in de groepswoningen. Het contact tussen onze cliënten en de peuters is zo puur, beide partijen genieten daar enorm van. En dat is precies wat we graag willen."
Meer informatie over het groepswonen bij de Molenberg is te vinden op www.szmk.nl.