Bij de Dorps- en Stadskamer is er altijd tijd voor een kopje koffie. Foto: Barbara Pavinati
Bij de Dorps- en Stadskamer is er altijd tijd voor een kopje koffie. Foto: Barbara Pavinati Foto: Barbara Pavinati

Dorps- en Stadskamer zetten mensen in hun kracht

'Als iets niet lukt, sta je op en dan ga je gewoon weer verder'

Door Barbara Pavinati

OOST GELRE - Vol trots staat hij achter de bar en schenkt hij de koffie in. Johan Funke, cliënt van het eerste uur, komt met veel plezier bij de Dorpskamer. "Ik bepaal mijn eigen tempo," vertelt hij waarderend. Ook de andere cliënten zijn te spreken over de vrije inloop waar alles mogelijk is en gezelligheid hoog in het vaandel staat. Sommigen gaan ook naar de Stadskamer en vice versa. Simone Pastoors - coördinator - is tevreden met wat ze ongeveer een half jaar na de start heeft bereikt en maakt volop plannen voor de toekomst.

"De Dorps- en Stadskamer willen een verbinding leggen tussen de wensen van de mensen en dat waar ze naar toe willen. Gericht op dagbesteding en in sommige gevallen op het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt. De vraag die hier centraal staat is 'wat vind ik leuk?'. In de reguliere dagbesteding wordt die vraag nogal eens vergeten," legt Pastoors uit, "We willen preventief bezig zijn met de geestelijke gezondheid van mensen en leggen nadruk op de zelfredzaamheid van de cliënt. We worden ook wel eens de organisatie van de blauwe plekken genoemd. Als iets niet lukt, sta je op en dan ga je gewoon weer verder."

Eigen kracht
De Kamers zijn bedoeld voor verschillende groepen: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een kwetsbaarheid, maar ook startende ondernemers zijn welkom. Pastoors: "Een mix van deze groep mensen is leuk, ze kunnen elkaar inspireren. Als de kwetsbare mensen zien dat ondernemers ook weleens twijfelen, leren ze om zelf stappen te ondernemen."
Pastoors streeft ernaar om mensen in hun eigen kracht te zetten. Het levende bewijs dat dit zeker lukt, is Angelique Kleton. Zij heeft al haar onzekerheden overwonnen en geeft nu zelfs succesvol bloemschikcursussen aan andere cliënten van de Dorpskamer "Je leert hier laten zien wat je kan. Dat heb ik gedaan," aldus een opgetogen Kleton.

Meer open
Het beleid van de Kamers is erop gericht om verder te kijken dan hun neus lang is. Ze beperken zich niet alleen tot zorg binnen de openingstijden. Er wordt maatwerk geleverd, met aandacht voor dat wat de bezoeker echt nodig heeft. Zo heeft Pastoors voor een cliënt vrijwilligerswerk geregeld waar naartoe kan worden gegaan als de Dorpskamer dicht is. Op deze manier krijgt de persoon in kwestie meer structuur en regelmaat in het leven. "Er is van alles mogelijk als mensen zelf maar willen," verklaart Pastoors.
Een droom van Pastoors is dat cliënten hun zorg niet meer bij de dagbesteding zoeken, maar in de maatschappij zelf. Bij deze stap kunnen de Kamers uitstekend helpen en om dit te realiseren zouden ze veel meer open moeten. Pastoors: "We willen van vier naar negen dagdelen, verdeeld over zes dagen. Een verzoek hiervoor is bij de gemeente ingediend."
In Lichtenvoorde en Groenlo helpen verschillende enthousiaste vrijwilligers mee. Andere helpende handen zijn altijd welkom. Voor het in de toekomst geplande Repair Café zijn mensen met verstand van techniek nodig.


www.stadskamer.com