Foto: Martijn Koolmees Fotografie
Foto: Martijn Koolmees Fotografie Foto: Martijn Kolmees Fotografie

PigPop niet groter, wel grootser

Veelzijdig festival trekt vele honderden bezoekers van alle leeftijden

Door Henri Walterbos

VOOR-BELTRUM - PigPop editie 2016 was wederom PigPop in de allerbeste traditie. Gemoedelijk, gezellig, lachen, genieten, kortom: groot feest. Jong en oud vermaakte zich 'donders' op het terrein van 'Halfwegdome,' met activiteiten voor de jongste garde tot en met de inmiddels razend populaire PigsBingo voor de senioren zaterdagmiddag. Vaders en moeders staan bij elkaar. Kinderen rennen massaal over het terrein heen, of zitten bij vader op de schouder. "We hebben ontzettend mazzel met het weer gehad. Tegen de 500 mensen zijn er 's middags geweest, 's avonds ruim 800," kijkt nieuwe voorzitter Jochem Beunk terug.

Naoberhulp
Ieder jaar weer indrukwekkend hoe de organisatie erin lijkt te slagen nog beter voor de dag te komen dan het jaar ervoor, zonder grote wijzigingen overigens. Niet groter, wel grootser. Nog meer de puntjes op de i, nog meer aandacht voor details. Ze maken het verschil. Aan creativiteit ontbreekt het al evenmin, en hulp van de buren uit Lichtenvoorde in de beste naoberhulptraditie. Op het terrein onder meer de barbershop en de ranjasaloon van het Over de Top-festival in Lichtenvoorde. "Als je elkaar kunt helpen is dat mooi natuurlijk. Zij lenen ieder jaar onze mobiele kassa, wij zaken van hen," lacht Jochem.

Partypig
Alles in een straal om 15 kilometer van Voor-Beltrum heen ziet weken van te voren al dat er iets bijzonders staat te gebeuren in het Voor-Beltrumse. Het roze varkenshoofd dook als lachende 'partypig' overal al op een vriendelijke manier in krijt op. Op het wegdek, trottoirs, parkeerplaatsen, tot bij pinautomaten toe, met als gevolg veel fietsverkeer uit alle richtingen, met dezelfde missie: PigPop. Ondanks de bewuste kleinschaligheid is PigPop volgens bezoekers groots en moet het niet groter groeien. De denktank staat nog lang niet droog. Ideeën te over, tijdens de evaluatie. "Wat je erin stopt, krijg je terug." Iedere aanpassing die men doet blijkt steeds weer een goeie zet te zijn. Zo ook 'Concordia meets PigPop', voor de tweede keer de overgang van het middag- naar het avondprogramma op zaterdag. "De tent zat helemaal vol. Prachtig."

'Wat je erin stopt, krijg je terug'

Tijdens het vogelschieten voor de jeugd zaterdag was het Jasper Hoitink die zich mocht laten kronen tot schutterskoning. "De prins kump dit joar oet de Dorpsstroat, en de koning ok al. Wat wo'j nog meer," laat oud-voorzitter PigPop, en oud-voorzitter wagenbouwgroep Dorpsstraat, Sander Esselink zich lachend ontvallen.

Vrijdagavond
Voor het eerst werd de vrijdagavond aan het programma vastgeknoopt met het volleybaltoernooi, met ruim 20 teams en een sponsoravond in een vol café. Een geslaagde zet. "Onze sponsoren hebben het als een leuke avond ervaren. We hebben zelf een presentatie gegeven en Luuk Domhof van cateringbedrijf De Timp uit Zieuwent mocht een bedrijfspresentatie verzorgen. Dat was zeer interessant over onder meer duurzaam ondernemen." Na afloop van zowel het sportieve gedeelte als de netwerkavond voor sponsoren ging het gezamenlijk verder in de tent, waar de Beltrumse formatie Aftershock zichzelf in de nieuwe samenstelling presenteerde. En haar nieuwe naam: de Beltrumse band gaat voortaan door het leven als Operators rockcoverband. Nieuwe naam, maar ook een nieuw gezicht: ls nieuw bandlid werd zanger/gitarist Cris Puper gepresenteerd, een oude bekende van de resterende bandleden.


www.pigpop.nl