Trainers uit het gehele land bijeen voor het Voetbalcoach Symposium. Foto: Theo Huijskes
Trainers uit het gehele land bijeen voor het Voetbalcoach Symposium. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Voetbalcoach Symposium groot succes

Professionele uitbreiding van internationaal jeugdtoernooi met presentaties en demonstraties

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het eerste Internationaal Marveld Voetbalcoach Symposium is een groot succes geworden. Afgelopen vrijdag waren circa 50 trainers uit het gehele land bijeen voor een geslaagde bijeenkomst als voorloper oftewel opwarmer van het driedaagse jeugdvoetbaltoernooi, dat in het afgelopen weekend de 27e editie beleefde op het sportpark Den Elshof in Groenlo, de thuishaven van de sportvereniging Grol.

In de helemaal ingerichte en aangeklede sporthal werd het symposium geopend door Marco Frank, voorzitter van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi. Frank kondigde daarbij een programma aan met daarin enkele presentaties, alsmede demonstratietrainingen buiten op het hoofdveld. Medewerking aan de totale organisatie en het in goede banen leiden van het dagprogramma werd tevens verleend door Jeroen Burghout en Bjorn Koldeweij, respectievelijk hoofdtrainer en assistent-trainer van Grol.

Demonstraties
De demonstratietrainingen, waarvoor de aan het toernooi deelnemende jeugdspelers in actie kwamen, werden tijdens het ochtendgedeelte verzorgd door Neil Ryan, coach (Youth Develeopment Phase) van Manchester United, en Eric Weghorst, keeperstrainer van FC Twente. Besteedde de Engelse trainer/coach daarbij uitgebreid aandacht aan aanvalsvormen en positiespelen, Weghorst deed dat met betrekking tot het verwerken van de dieptebal door de keeper in samenwerking met de verdedigers.

'Iedereen is vernieuwend bij Feyenoord'

Tijdens het middaggedeelte was het de beurt aan Gareth Henderby, technical director van Right tot Dream Ghana, en Art Langeler, hoofd jeugdopleiding van PSV. De Ghanese oefenmeester had als hoofdmotto gekozen voor het verwerken van een vijftal een-tegen-een-technieken in een wedstrijdsituatie; Langeler ging in zijn praktische sessie in op de trainingsmethodieken van PSV in de leeftijdsklasse 13 tot 16 jaar. Alle demonstraties werden door de op de tribune zittende trainers gadegeslagen, waarbij tevens de nodige aantekeningen werden gemaakt.

Feyenoord Academy
Het was Raymond van Meenen, manager Feyenoord Academy, die een boeiende presentatie gaf over het onderwerp 'Total Academy - nu en de toekomst'. Centraal in de presentatie stonden onder andere de aspecten Missie en visie, Scouting en Topsportklimaat.
"Bij Feyenoord hebben wij een weg ingeslagen, waarbij iedereen vernieuwend bezig is en waarbij met gebruikmaking van een nieuw ontwikkelde visie het accent niet alleen op de toekomst ligt, maar met name op de talentvolle jeugdspelers van dit moment. Daarbij moet de identiteit van Feyenoord te herkennen zijn aan onze speelwijze en ons gedrag. Verder is ons streven erop gericht om de beste jeugdopleiding van Nederland te hebben," aldus de voormalig scheidsrechter betaald voetbal Raymond van Meenen.

Video Purple
Na een lunch gebruikt te hebben op Marveld Recreatie was het de beurt aan Kevin Vermeulen van RSC Anderlecht. De trainer/coach van de Belgische topclub verzorgde met veel passie aan de hand van een Video Purple-talent programma een interessante presentatie over de opleiding op voetbaltechnisch gebied van spelers onder de 15 jaar.

Certificaten
De leerzame trainingsdag werd afgesloten met een gezellig samenzijn met daarbij de uitreiking van de certificaten aan de deelnemende coaches/trainers. Volgens Marco Frank was het een bijzonder succesvolle dag, die zeker voor herhaling vatbaar is. "Of een en ander direct volgend jaar een vervolg krijgt, kan ik niet zeggen. Maar uit de reacties van de trainers is af te leiden dat er zeker behoefte is aan dit soort bijeenkomsten."