Foto: PR
Foto: PR Foto: PR

CDA-fracties naar Brussel

In Brussel moet je zijn!

Donderdag 26 mei hebben fractie en leden van CDA Oost Gelre en CDA Aalten/Dinxperlo een bezoek gebracht aan het Europees parlement in Brussel. Om 06.00 uur toog de dubbeldekker met ruim 60 CDA'ers naar Brussel. Een bijzonder interessante en inspirerende dag met volop kansen voor de Achterhoek!

Misverstanden
Over het algemeen leeft het beeld dat Europa heel veel geld kost en teveel ambtenaren heeft. Maar al snel werd duidelijk dat dit beeld niet klopt. De Europese unie bestaat uit 28 landen, heeft in totaal 500 miljoen inwoners en werkt met een begroting van € 141 miljard. Bij alle Europese instellingen (Parlement, Commissie, Raad) werken in totaal 55.000 ambtenaren. Ter vergelijking; in Nederland wonen 17 miljoen mensen, de Nederlandse overheid werkt met een begroting van € 262 miljard en heeft 1 miljoen ambtenaren. Naar verhouding werkt de Europese unie dus met een hele kleine begroting (slechts 54% van die van Nederland) en met een erg klein ambtenarenkorps (slechts 5,5% t.o.v. Nederland). Bovenal levert Europa heel veel op, namelijk: economische groei, voedsel, veiligheid en vrede. En met name die laatste is zo waardevol dat die nauwelijks in geld uit te drukken is.

Annie
De CDA-delegatie werd in het Europees parlement rondgeleid door CDA Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Annie heeft naast milieubeheer, volksgezondheid & voedselveiligheid, landbouw en visserij en plattelandsontwikkeling ook de relatie met Rusland onder haar hoede. Dankzij haar konden we een kijkje nemen achter de schermen en kwamen we op plekken die normaal gesproken voor bezoekers niet toegankelijk zijn. We hebben met haar in een van de vergaderzalen uitgebreid gediscussieerd over diverse Europese zaken, maar ook over de nijpende situatie van christenen in het Midden-Oosten. Annie was heel duidelijk over het Nederlandse landbouwbeleid: de huidige Nederlandse regering van VVD en PvdA verkwanselt haar eigen agrarische sector door Europees gezien op het vlak van natuur en milieu verreweg het braafste jongetje van de klas te willen zijn. Nederland gaat hierin veel verder dan Europees gezien strikt noodzakelijk is. Andere Europese landen verklaren Nederland op dit vlak voor 'hartstikke gek!' Ook nog eens omdat Nederland niet of nauwelijks gebruikt maakt van de zogenaamde 'Junckergelden', waarmee veel geld uit Europa te halen is. Andere landen maken hier volop gebruik van en kapen het geld voor de neus van Nederland weg!

Natuur en milieu zijn erg belangrijk en staan bij het CDA hoog in het vaandel. Maar als de huidige boer geen geld kan verdienen, wordt er niet geïnvesteerd in natuur en milieu. Als de boer failliet gaat, verdwijnt er in de hele economische keten ook nog eens heel veel werkgelegenheid. En dat kunnen we als krimpregio al helemaal niet gebruiken! Het CDA heeft in Brussel een groot en goed netwerk waar ook wij als lokale CDA-afdeling gebruik van kunnen maken. Afgesproken is dat wij de lijntjes met Europa en Annie zeer kort houden om zo maximaal voor de Achterhoek te kunnen profiteren. Want ook voor geld voor de Achterhoek geldt: In Brussel moet je zijn!


Fractie CDA Oost Gelre:
Theo Donderwinkel 0544-376566
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Toon Hulshof 06-50227949
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Yvonne Winkel 0544-353282