Frank Diekman (links) met de vrijwilligers André te Brake (midden) en Bennie Jannink (rechts). Foto: Theo Huijskes
Frank Diekman (links) met de vrijwilligers André te Brake (midden) en Bennie Jannink (rechts). Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Gelderse Maakdag 2016 in Groenlo

GROENLO - Vrijdag 3 en zaterdag 4 juni a.s. zijn dit jaar aangemerkt als de zogenoemde Maakdagen met het thema 'Gemaakt in Nederland'. In het kader hiervan vindt er op zaterdag 4 juni van 's morgens 10.00 uur tot 's middags 16.00 uur bij Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo een door houtbewerker Frank Diekman te verzorgen ambachtelijke presentatie plaats. Diekman, die van en met hout puur natuurlijke producten vervaardigt, heeft negen jaar geleden van zijn hobby zijn beroep gemaakt en dat met veel succes.

Door Theo Huijskes

Gelderland is de maakprovincie van Nederland. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk dat tijdens de Maakdagen 2016 alle aandacht is gericht op de Gelderse ambachten en industrie. Als gevolg daarvan openen eind deze week Gelderse bedrijven hun deuren om belangstellenden de gelegenheid te bieden om een kijkje achter de schermen te komen nemen. In samenhang daarmee worden er tevens tentoonstellingen, lezingen, routes, demonstraties en workshops georganiseerd. Dit alles met maar één doel en dat is de presentatie van het verhaal over de maakindustrie van vroeger en nu.
Wim de Ridder, coördinator van de 35-koppige vrijwilligersgroep van Stoomhoutzagerij Nahuis, is blij en trots dat 'Gemaakt in Gelderland' zaterdag de zagerij in Groenlo aandoet. Ook de aanwezige vrijwilligers, te weten Bennie Jannink (9 jaar vrijwilliger) en André te Brake (3 jaar vrijwilliger) zijn van de partij om een handje te helpen wanneer Frank Diekman zijn eerste attributen en met name enkele vervaardigde producten komt brengen voor zaterdag.
Diekman vertelt dat hij de open dag wil aangrijpen om belangstellenden onder andere te laten zien hoe hij op een traditionele, handmatige manier een gebint, in dit geval bestemd voor een overkapping, maakt. Verder zullen zaterdag ook stammen in zijn algemeenheid worden bewerkt. Een speciale activiteit behelst tevens het schillen van ronde stammen. Deze activiteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van originele trekmessen, kan dan ook door aanwezigen worden uitgevoerd. Diekman vermeldt daarbij met nadruk dat dit ook mag gebeuren door belangstellende kinderen. Al met al wil deze vakman op houtgebied laten zien dat er altijd één prioriteit mee gepaard gaat en dat is dat de natuurlijke vorm van het te verwerken hout zoveel mogelijk gehandhaafd blijft.
Diekman: "Ik werk in principe alleen met eikenbomen. Niet elke boom is geschikt, er wordt dan ook streng geselecteerd op de vorm van de stam, de splitsing en de takken. Het vervaardigen van een puur natuurlijk product vraagt om een traditionele manier van bewerken. Voor mij is het mooie dat je de vorm van de boom in het merendeel van mijn objecten nog helemaal herkent. En daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om een tafel, een brug of zelfs een schuur."