Bloemen voor de uitvoerende projectgroep na het binnenhalen van Special Olympics 2018. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok
Bloemen voor de uitvoerende projectgroep na het binnenhalen van Special Olympics 2018. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok

De Achterhoek gastheer Special Olympics 2018

Marveld Recreatie in Groenlo wordt over twee jaar Olympisch dorp

Door John van der Kamp

DOETINCHEM - Special Olympics Nederland heeft afgelopen vrijdag kenbaar gemaakt dat de Achterhoek de organisator van de Special Olympics Nationale Spelen in 2018 is geworden. De Achterhoek en Den Haag waren in de race om het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland te organiseren. De race tussen beide kandidaten kende een 'close finish'. Mede door het bidbook en na het bezoek aan de Achterhoek kreeg Doetinchem meer vertrouwen van de bidcommissie. Het bestuur van Special Olympics Nederland nam het advies resoluut over en kende de organisatie in 2018 aan de Achterhoek toe.

"Het Achterhoekse bid kreeg net geen tien van de bidcommissie, maar we zijn enorm trots", laat René van Gils, directeur van het Graafschap College en voorzitter van de regionale organisatie afgelopen vrijdagavond weten tijdens City Beach in Doetinchem. Ook Ruud Verbunt kijkt vol vertrouwen uit naar het neerzetten van het grootste landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. "Het bidbook en bezoek geven daar ook alle reden toe, we hebben het volste vertrouwen in dat de Achterhoek 'n prachtige Special Olympics Nationale Spelen in 2018 zal gaan neerzetten", meende Verbunt, voorzitter van het bestuur. Het bidbook is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de acht Achterhoekse gemeenten, de Provincie Gelderland, MEE Oost, het Graafschap College, de Gelderse Sport Federatie en een aantal toonaangevende Achterhoekse ondernemers. De uitvoerende projectgroep staat onder leiding van Corine Berkel van Mood Concepts, die ook het bid samenstelde.

Dinsdagavond 24 mei bracht de bidcommissie advies uit aan het bestuur van Special Olympics Nederland. Dit advies werd dus door het bestuur overgenomen. Op dit moment overheerst de trots bij de initiatiefnemers van de Achterhoekse bid. "De steun die wij hebben ervaren vanuit de hele Achterhoek in combinatie met de ijzersterke projectgroep heeft het mogelijk gemaakt dat wij het vertrouwen hebben kunnen winnen van de bidcommissie. Het geeft aan dat sport voor mensen met een beperking een belangrijk thema is en breed wordt gedragen binnen onze gemeenschap. Nu wij de organisatie van de Special Olympics Nationale Spelen 2018 mogen verzorgen, zullen wij alles in het werk stellen om het vertrouwen optimaal waar te maken", aldus René van Gils, voorzitter van de Stuurgroep Bidkandidaat Special Olympics Achterhoek 2018. Burgemeester Annette Bronsvoort glunderde: "Als Oost Gelre zijn we erg blij dat wij een mooie locatie hebben waar we het Olympisch dorp kan worden gevestigd (Marveld Recreatie in Groenlo, red.), dat exclusief ter beschikking wordt gesteld en dat is werkelijk uniek. Daarmee hebben we ons als Achterhoek kunnen onderscheiden, met alle voorzieningen op één plaats."

Ook dit jaar zijn de spelen in Gelderland

MEE Oost, één van de belangrijkste initiatiefnemers prijst zich ook zeer gelukkig. "Wat een topprestatie. Voor MEE Oost heeft de kandidatuur tot en met heden al louter winst opgeleverd. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving, waarin ook kwetsbare burgers een volwaardige positie verdienen. Wij zullen er alles aan doen om een evenement van allure neer te zetten in de Achterhoek", stelt Esther Kopmels, bestuurder van MEE Oost.
Jan Markink, gedeputeerde sport provincie Gelderland: "Ik had er niet op durven rekenen en ben ontzettend trots. We hebben voor de tweede keer de Special Olympics binnengehaald in Gelderland." De eerste editie van de Special Olympics Nederland vond in 2012 plaats in Den Bosch. Heerenveen volgde in 2014 om het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking te organiseren. Op 1 juli van dit jaar starten de spelen in Nijmegen. In het weekeinde van 2 en 3 juli gaan 2400 sporters op verschillende locaties in de regio Nijmegen sporten. Daarna zal de fakkel worden overdragen aan de Achterhoek waar de spelen in 2018 worden gehouden.