R.K. Begraafplaats Groenlo zoekt vrijwilligers. Foto: Theo Huijskes
R.K. Begraafplaats Groenlo zoekt vrijwilligers. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Begraafplaats op zoek naar vrijwilligers

Zowel voor onderhoud als bestuur zijn kandidaten nodig

Door Theo Huijskes

GROENLO - De Stichting R.K. Begraafplaats Groenlo heeft dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Belangstellenden, die bereid zijn om hun kennis, vaardigheden en ideeën ten goede te laten komen van het inmiddels 110 jaar oude park met circa 1.500 graven aan de Lichtenvoordseweg. Bestuur en beheerder komen graag in contact met bereidwillige burgers, die helemaal in zijn om in een gemoedelijke sfeer een steentje bij te dragen aan de instandhouding en verdere uitbreiding van de begraafplaats.

"Willen wij de huidige kwaliteit en uitstraling van de begraafplaats kunnen blijven continueren en mogelijk nog verder uitbreiden, dan hebben wij nieuwe vrijwilligers nodigt," zegt Joost Vos, voorzitter van de Stichting R.K. Begraafplaats Groenlo. Ook beheerder Dinand Froeling is die mening toegedaan. "Door ouderdom en ziekte is het aantal vrijwilligers minder geworden. Willen wij alle onderhoudswerkzaamheden goed doen, dan dien ik structureel 7 tot 8 vrijwilligers tot mijn beschikking te hebben. Belangstellende Grollenaren moeten daarbij niet denken dat het werk alleen bestaat uit schoffelen en harken. Het werk is heel afwisselend, waarbij eenieder zijn ei kwijt kan." Froeling, die sedert juni 2008 de job van beheerder fulltime uitvoert, wil daarom belangstellende vrijwilligers ook graag betrekken in nieuwe projecten. "Ondanks dat wij erg tevreden zijn over de huidige onderhoudstoestand van de begraafplaats, willen wij meer. Stilstand betekent immers achteruitgang. Zo hebben wij inmiddels al enkele jaren zaken op een verlanglijstje staan, waarvan de uitvoering op zich laat wachten, omdat eenvoudigweg de benodigde mankracht daarvoor ontbreekt."

Groene vingers
Froeling maakt er geen geheim van dat belangstellenden met zogenoemde groene vingers zijn voorkeur hebben. "Wij spreken hier niet van een kerkhof, maar van een begraafplaats en dat in de laatste jaren in combinatie met een park. Bezoekers moeten zich hier op hun gemak, helemaal thuis voelen. En dat bereik je op de eerste plaats met veel aangelegd en goed onderhouden groen. Het park moet een sterk uitnodigend karakter hebben en bovenal rust uitstralen." Froeling wijst daarbij op de nieuwe laag asfalt, die onlangs op alle paden is aangebracht. "Ook dat hoort erbij, zoals ook het onderhoudswerk aan de gebouwen. Denk daarbij aan timmer- en schilderwerk, reparaties aan daken en dergelijke."
Joost Vos heeft er alle vertrouwen in dat belangstellenden zich gaan aandienen. "Aan alles en iedereen merken wij dat deze begraafplaats erg in trek is. Dit laatste heeft ons ook aangespoord om enkele jaren geleden een ontmoetingsplek centraal op het park te realiseren. Een plek waar bezoekers elkaar treffen, ook al is het alleen om even een praatje te maken of om zaken met elkaar te delen. Daarenboven kan deze gelegenheid ook gewoon benut worden voor rust- oftewel stilteplek. Dit naargelang de behoefte van de bezoeker."

Vacante bestuursfuncties
Ziet Froeling graag nieuwe vrijwilligers tegemoet voor het onderhoud, voorzitter Vos wil graag in gesprek komen met belangstellenden voor een tweetal bestuursfuncties. "Vacant komen de functies van secretaris en algemeen bestuurslid en daarvoor zoeken wij dus kandidaten. Als stichtingsbestuur hebben wij een kadernota in concept gereed. De belangrijkste missie in die nota is het bieden van een waardige laatste rustplaats aan overledenen, in een omgeving die door nabestaanden en andere bezoekers als waardig wordt ervaren om te gedenken. Deze missie past bij de statutaire doelstellingen van de stichting, alsmede bij de waarden waar de stichting voor wil staan. Eén van de belangrijkste peilers is daarbij het als begraafplaats ruimte bieden om te begraven en ruimte te creëren voor asbestemmingen, zoals een urnentuin, een columbarium en een strooiveld. Daarenboven moet deze begraafplaats een sfeervolle en rustgevende omgeving bieden met een kwalitatief goede uitstraling en met respect voor de historie. Een waardevolle plek om te gedenken, waarbij doorlopend wordt gewerkt aan een samenhangende inrichting met een parkachtige aanleg met oog voor flora en fauna. En om dat alles te kunnen bewerkstelligen, hebben wij vrijwilligers nodig."
Zie ook de advertentie elders in deze krant.