Achteraan Matthijs Rook en Job van 't Hooft. Vooraan Jelle Hegeman en Raymond te Brake. Foto: Bram Beckmans
Achteraan Matthijs Rook en Job van 't Hooft. Vooraan Jelle Hegeman en Raymond te Brake. Foto: Bram Beckmans Foto: Bram Beckmans

Ronde Tafel op de Zwarte Cross voor educatie India

WINTERSWIJK/GROENLO – De leden van de Ronde Tafel van Winterswijk-Groenlo zijn tijdens de twintigste editie van de Zwarte Cross, eind juli in Lichtenvoorde, van de partij. Met hun als fort gedecoreerde wagen in de zwaargewichtklasse gaan ze de strijd aan op De Schans, voor een goed doel. De opbrengst van hun sponsoractie voor deze wagen wordt in zijn geheel beschikbaar gesteld aan het Freedom Through Education project, dat voor nieuwe scholen en beter onderwijs in India gaat zorgen.

Door Bram Beckmans

De Ronde Tafel 42, dat leden uit Winterswijk en Groenlo kent, wordt door lid Jelle Hegeman als volgt omschreven: "Wij zijn een serviceclub waarbij wij onze onderlinge vriendschap bevorderen en van elkaar leren. Per jaar hebben kiezen wij twee projecten uit waarbij wij ons voor goede doelen inzetten." Landelijk zijn er bijna tweehonderd tafels, met bij elkaar 3000 leden. Deze zetten zich allen in voor een aantal lokale doelen maar vallen ook terug op landelijk geselecteerde doelen, waarbij Freedom Through Education er een van is. Raymond te Brake reed zelf al eens mee op de Zwarte Cross en beschikt dus over de kennis van het wagenbouwen: "Het rijden op de Cross is een unieke ervaring, voor onze club is het leuk om samen bezig te zijn met de wagen en tegelijkertijd een gunst te bewijzen voor een goed doel. Binnen onze tafel hebben we de taken voor dit project verdeeld, een aantal van ons hebben bij wijze van spreken nog nooit een boormachine vastgehouden of hebben niks met het bouwen, zij richten zich dan op bijvoorbeeld de sponsoring. Zo draagt iedereen van de tafel een steentje bij."
De met hout betimmerde wagen zit nog in de bouwfase, maar dat gaat volgens schema. Er is gekozen om als fort de crossbaan op te gaan, een bewuste keuze volgens Te Brake: "Als leden van de Ronde Tafel wilden wij toch onze identiteit naar voren laten komen, vandaar het fort, waar wij verkleed als ridders van de tafel plaats zullen nemen."

Educatie broodnodig
Het goede doel van dit project, Freedom Through Education, realiseert scholen in India om kansarme kinderen onderwijs te bieden. Hoewel dit een van de landelijke projecten is van de Ronde Tafel, worden de projecten altijd nog democratisch gekozen. Jurgen Rutgers, lid van de tafel van Winterswijk-Groenlo is afgelopen januari in India geweest met leden van andere tafels. Daar bezochten ze de tafelafdeling van India en namen ze een kijkje bij een school die nog geen invloed gehad heeft van het Freedom Through Education project. Rutgers kreeg daar een realistisch beeld van het huidige onderwijs in India: "Waar we ons hier druk maken om digiborden en tablets, zijn de kinderen daar blij met een schriftje, een potlood en een rugtas met een stripheld van de vorige eeuw. De klassen zijn eenvoudig ingericht en vallen op door meubilair dat al decennia niet meer in onze eigen scholen te vinden is." Door dat de Indiase overheid zich niet met het realiseren van nieuwe en betere scholen bemoeit zijn de kansen voor de kinderen beperkt. "Voor deze kinderen is de school een enige plek waar ze even niet hoeven mee te werken met hun ouders, om te zorgen voor een beetje eten in de avond. Waar ze kind mogen zijn en met hun vriendjes mogen spelen. Waar ze iets van een droom mogen hebben over hun toekomst, hoe beperkt deze misschien ook is," vertelt Rutgers in zijn reisverslag.

Sponsoring
De leden van de Ronde Tafel Winterswijk doen op alle dagen mee aan de cross. "Wij willen dat al het sponsorgeld dat binnenkomt 1 op 1 naar het goede doel gaat. De entree van de cross, de materialen voor de wagen en de drank bekostigen we allemaal zelf," vertelt Hegeman.
Vanuit de tafel van Winterswijk-Groenlo staat er al een school in India, die circa tien jaar geleden geplaatst werd en daar stimulerend is voor de regio. Om nog een school vanuit de Achterhoek te kunnen plaatsen zijn sponsoren nodig. Op de landelijke evenementendagen met alle tafels van Nederland wordt er een lotenactie gehouden. Verder zijn er verschillende sponsormogelijkheden, die variëren van logoplaatsing, kledingsponsoring tot zelfs een inclusief pakket waarbij de sponsor mee mag rijden tijdens de cross. Informatie over sponsoring is te vinden op de facebookpagina.


www.facebook.com/rt42NL