Eric Schuurmans, Lucy Stöteler, Marita Klein Gebbink en Ronnie Papen. Foto: Henri Walterbos
Eric Schuurmans, Lucy Stöteler, Marita Klein Gebbink en Ronnie Papen. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Boek 'De erven van Eefsele' verschijnt in najaar

GROENLO/EEFSELE - Het was Willie Lansink van de 'Oudheidkundige Vereniging Groenlo' die eind 2012 het bestuur van de Kermisvereniging Eefsele aanbood een boek te schrijven, 'De Erven van Eefsele' genaamd, met daarin een opsomming van alle boerderijen in het voormalige buurtschap van Groenlo. Geen vreemd voorstel, gezien Lansinks roots in Eefsele. Het lag in de bedoeling het boek te presenteren ten tijde van het 85-jarig bestaan in 2014. Om het boek voor het grootste deel te kunnen bekostigen werd een aanvraag ingediend bij het Rabo Coöperatiefonds. Het leverde een nominatie op, en uiteindelijk een bedrag van 3500 euro. De presentatie van het project maakte indruk. "Twee boertjes op een fiets die zogenaamd ergens bij een Eefseler boerderij aan de praat kwamen en zich op een gegeven moment afvroegen wie er toch op die ene boerderij zou wonen. Dat zou je eigenlijk vast moeten leggen in een boek. Dat was de strekking van het verhaal en de boodschap was meteen duidelijk," weet Ronnie Papen nog. Ronnie is naast 'voorzitter van Eefsele' een van de redactieleden die het boek afmaken waar Willie Lansink aan begonnen was. Door onvoorziene omstandigheden moest hij de klus teruggeven aan het bestuur. "Natuurlijk wilden we het boek graag afmaken, en we hadden al een toezegging van 3500 euro uit het Coöperatiefonds. Als we het boek niet zouden maken, krijg je het geld ook niet. Willie had al de nodige documentatie verzameld en gaf aan dat er nog een verhaallijn bedacht diende te worden," gaat Ronnie verder. "We hebben het toen maar in de jaarvergadering bij de leden neergelegd." Marita Klein Gebbink bood aan er mee aan de slag te gaan. Ze schrok echter toen ze dozen met documentatie zag en het werk dat er dus nog verzet diende te worden: "Ik ben er mee aan de slag gegaan, maar ik heb er op een gegeven moment mensen bij gevraagd. Er was geen beginnen aan." Ze werd bijgestaan door Ronnie Papen, Lucy Stöteler en Eric Schuurmans. "Ik ben tijdens de kermis gevraagd. Dan heb je er een paar op en dat weet je het wel," lacht Eric. "Het is een overzichtelijk project met een begin en eind.."

Kadastrale kaart 1925
In oktober dient het boek het levenslicht te zien. "Dat halen we makkelijk. We zijn al een heel eind, weten precies wat we willen," gaat Lucy Stöteler verder. Het viel niet mee om van elke boerderij informatie te achterhalen. "Van de ene boerderij kun je wel terug tot 1600 en een A4 vullen, van de ander nog geen regel. En hoe ver ga je terug in de tijd?" Vragen die opkwamen bij het clubje. Ze kwamen eruit. "We hebben de kadastrale kaart van 1925 erbij gehaald als uitgangspunt. Toen telde Eefsele zo'n vijftig boerderijen. Daarna kwamen er nog ruim dertig bij, net als ruim dertig huizen die in de wijken Banninghof, Hartreize, de Kunne en op de Papendijk in Groenlo staan, voormalig grondgebied van Eefsele, waarvan de bewoners lid zijn van de Eefselse Kermisvereniging. Precies weet je niet hoe je ermee aan moet. We wilden van iedere boerderij ongeveer evenveel tekst. Je houdt altijd een grijs gebied. Het is 'vijftig tinten grijs', maar dan op zijn Eefsels," roept Eric. "We hebben alle boerderijen bezocht voor informatie. Vaak belden mensen later nog terug dat ze nog weer informatie gevonden hadden. Dan word je zelf ook weer enthousiast voor het project," aldus Lucy. Ze hebben gezamenlijk zichtbaar plezier in hun klus die zijn afronding nadert. Zeker nu de contouren van het boek zichtbaar worden. "We hebben goede gesprekken gevoerd met Weevers die het boek gaat drukken. Het wordt een prachtig boek, een mooi vervolg op het boek 'Eefsele door de tijd' dat Harry Blanken in 1994 al eens schreef," vertelt Ronnie. "De werktitel van het boek is dan ook 'Erven van Eefsele door de tijd,' als aanvulling op het andere boek," verklaart Marita de titel.
In welke oplage het boek verschijnt is nog niet geheel duidelijk. "Mogelijk dat de Oudheidkundige Vereniging van Groenlo het boek ook nog afneemt voor al haar leden. Dat scheelt nogal. We zullen zien," sluit Ronnie af. "Het is het ideale Sinterklaasgeschenk," knipoogt Eric. "Vooral veel fraaie foto's, en leuke verhalen. Een mooi Eefsels document."