Er is sprake van achterstallig onderhoud aan de wegen in het buitengebied. Foto: Theo Huijskes
Er is sprake van achterstallig onderhoud aan de wegen in het buitengebied. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Onderhoud van wegen leidt tot discussie in de raad

OOST GELRE - De raadscommissie in de gemeente Oost Gelre heeft zich in haar vergadering van de afgelopen week nog niet expliciet uitgesproken over de aanpak van het achterstallig onderhoud van de wegen en dit met name buiten de bebouwde kom. Daar waar de ene partij een verhoging wil van het door het college voorgestelde budget, geeft de andere partij de voorkeur aan een integrale aanpak, waarbij wat betreft het beschikbaar stellen van extra budgetten ook andere zaken worden meegenomen, zoals aangelegenheden op het gebied van sport, cultuur en recreatie.

Door Theo Huijskes

Het huidige gemeentelijke beleidsplan Wegen is in 2008 door de gemeenteraad vastgesteld. In verband met forse bezuinigingen zijn de in dat plan opgenomen budgetten in de afgelopen acht jaar behoorlijk verlaagd. Zo is het onderhoudsbudget van € 900.000 naar € 600.000 gegaan, hetgeen een verlaging inhoudt van 1/3 deel. Daarnaast is het investeringsniveau van de wegen buiten de bebouwde kom, waarmee voorheen jaarlijks een bedrag van € 800.000 gepaard ging, de laatste jaren teruggebracht naar € 240.000 per jaar. Om naar mogelijkheden te zoeken om het achterstallig onderhoud een halt te kunnen toeroepen, heeft het college van B&W een rapport met de titel ''Kijk op de wegen 2017-2027' laten opstellen. Echter, het daarbij door de rapporteurs uitgebrachte advies om eenmalig 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen om het wegennet wat onderhoud betreft weer op peil te krijgen, vindt het college te ver gaan. Collegebreed werd vervolgens besloten om de gemeenteraad voor te stellen om een verhoging van € 620.000 door te voeren. Een bedrag dat moet worden aangewend om de achteruitgang van de kwaliteit van de wegen, dit vooral in het buitengebied, tegen te gaan en daarenboven kwaliteitsvernietiging bij asfaltwegen te voorkomen. Genoemd budget is door het college afgestemd met de Kadernota 2017 gemeente Oost Gelre en het Gemeentelijk Rioleringsfonds 2017-2021.
De CDA-fractie liet bij monde van Yvonne Winkel weten dat men de hoogste prioriteit geeft aan de veiligheid en dat daarna pas het benodigde geld aan de orde komt. "De bezuinigingen op dit terrein hebben de wegen geen goed gedaan. Het gevolg hiervan is dat de veiligheid van de weggebruikers in gevaar komt," aldus Winkel, die voorstelde om de burgers mee te laten denken en praten, de mogelijkheden te bezien om de wegen in het buitengebied te verbreden en in te zetten op maatwerk. "Niet vergeten moet worden dat een goed verzorgd wegennet het visitekaartje is van de gemeente."
Ton Huinink van de fractie D66 kende geen enkele twijfel. "Het achterstallig onderhoud moet zo snel mogelijk worden weggewerkt. Wij zijn daarom voor het inzetten van de geadviseerde 1,2 miljoen euro, zodat het goede niveau van de wegen in 2008 weer gerealiseerd wordt." Ook PvdA'er Peter Baks vroeg zich af of het inzetten van de helft van het budget voor een goede, afdoende oplossing zorgt. "Daarnaast ziet onze fractie, zeker financieel gezien, meer heil in een integrale aanpak, waarbij ook andere zaken waarop volop bezuinigd is, worden meegenomen."
VVD-fractievoorzitter Bart Porskamp wilde namens zijn fractie nog geen uitspraak doen. "Het uitgebrachte rapport is helder en duidelijk. Maar wij willen het in een veel breder verband bekijken. De gemeentebegroting 2017 staat al onder grote druk. Er zijn nog veel onduidelijkheden en dientengevolge vraagtekens. Er dienen prioriteiten te worden gesteld. Wanneer deze, inclusief de financiële consequenties bekend zijn, kan er pas duidelijkheid worden gegeven over het hiervoor beschikbaar te stellen budget."