Marveld, één van de grootste betalers van toeristenbelasting. Foto: Theo Huijskes
Marveld, één van de grootste betalers van toeristenbelasting. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Onbegrip over verhoging toeristenbelasting

Met de toeristische sector heeft geen vooroverleg plaatsgevonden

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het in het verlengde van de door het college van B&W gepresenteerde Kadernota 2016-2019 gedane voorstel om de toeristenbelasting met maar liefst 25% te verhogen, heeft bij de politiek en in het bijzonder bij de toeristische oftewel recreatieve sector in de gemeente Oost Gelre tot veel onbegrip en met name de nodige weerstand geleid.

De raadsvergadering, waarin een en ander opnieuw aan de orde komt, moet weliswaar nog plaatsvinden, maar het was de VVD-fractie bij monde van Karel Bonsen, die reeds tijdens de raadscommissievergadering verbaasd reageerde over de forse verhoging van 25%.

Wethouder: 'Sinds 2011 geen verhoging'

"Wat is de onderbouwing om plotseling van € 1,00 naar € 1,25 te gaan, hetgeen een meeropbrengst van € 114.500,00 tot gevolg heeft? Heeft hierover al overleg plaatsgevonden met onder andere de directie van Marveld Recreatie en de Feestfabriek, zijnde de grootste partijen in deze. Wij zijn bijna halverwege juni en ik weet dat de afspraak is gemaakt, dat een dergelijk overleg vóór 1 mei moet plaatsvinden. Wat is de reden dat dit nog niet gebeurd is?"
Wethouder financiën Marieke Frank stelde dat er sinds 2011 geen verhoging meer is doorgevoerd. "Wij investeren veel in de recreatieve sector en dan is het ook dezelfde sector, die daar iets voor terug moet doen. Dat er nog niet gesproken is met de betreffende sector, heeft te maken met het feit dat wij op dit moment alleen nog maar bezig zijn met het aangeven van de financiële kaders voor het totaalbeleid in de komende jaren."

Compleet overvallen
Desgevraagd deelt directeur Edwin Bomers van Marveld Recreatie mee compleet overvallen te zijn door deze voornemens. "Er is ons op geen enkele manier iets meegedeeld in die richting, laat staan dat er sprake is geweest van een overleg. Bovendien is hier sprake van een totaal tegenstrijdig en daardoor onnavolgbaar beleid. Enerzijds wil de gemeente er alles aan doen om het toerisme in deze gemeente op de kaart te zetten en anderzijds boort men met dit soort voorstellen al die goede voornemens de grond in. De gemeente mag dan wel zeggen dat men zoveel geld in het toerisme heeft gestoken, maar is dat niet het bedrijfsleven in plaats van de overheid die dat doet. Ik meen te weten dat onlangs wethouder René Hoijtink nog heeft aangegeven dat alleen het bedrijfsleven al meer dan 9 miljoen euro in toerisme en recreatie heeft geïnvesteerd. Dat de toeristenbelasting, evenals bijvoorbeeld de OZB, van tijd tot tijd niet aan een verhoging ontkomt, is heel duidelijk. Maar op deze wijze wordt ook de gemaakte afspraak over het doorvoeren van slechts trendmatige verhogingen niet nagekomen. Daarenboven zijn de voorbereidingen voor het vakantieseizoen 2017 al in volle gang en liggen als gevolg daarvan de prijslijsten reeds bij de drukker."

Ook Ronnie Degen, directeur van de Feestfabriek als organisator van de Zwarte Cross, is verbaasd en beaamt eveneens dat er nog geen enkel contact is geweest. "Op deze manier gaat de gemeente wel heel stiekem te werk. Zonder enige vorm van overleg een verhoging van 25% voorstellen, is toch geen kattenpis? Worden er in de andere gemeenten in den lande juist maatregelen genomen om de bezoekers te enthousiasmeren om festivals te bezoeken, in Oost Gelre is men op deze manier bezig om de bezoekers zoveel mogelijk te weren. Dit omdat dergelijke maatregelen tot gevolg hebben dat de toegangsprijzen drastisch verhoogd moeten worden. Helemaal de tegenovergestelde weg, zeker omdat men hier met trotse gevoelens rondloopt dat het toerisme en de recreatie zo in de lift zitten."