Een deel van de expositie van Anneke Reinderink. Foto: Theo Huijskes
Een deel van de expositie van Anneke Reinderink. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Stadsboerderij Grolle in teken van kunst

Anneke Reinderink exposeert met schilderijen in olieverf

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het zijn geen hoogtijdagen, geen hoogtijweken, maar beter gezegd hoogtijmaanden voor de Stadsboerderij Grolle. Zeker nu de vakantieperiode steeds dichterbij komt en omliggende campings, en daarbij met name vakantiepark Marveld Recreatie drukbezet raakt, doet het team van de Groenlose museumboerderij in de Notenboomstraat er alles aan om met tal van wisselende en tegelijkertijd gevarieerde exposities als een waar uithangbord te fungeren voor het plaatselijke en gemeentelijke toerisme.

De expositie die nu op de rol staat, is van schilderes Anneke Reinderink uit Goor. De meeste schilderijen zijn in olieverf gemaakt, maar er hangen ook enkele aquarellen. De expositie loopt tot en met de eerste week van augustus.Anneke Reinderink (67) is blij en trots dat ze in Groenlo mag exposeren. "Velen zullen het niet weten, maar ik heb gedurende een zestal jaren in Groenlo gewoond en dat was van 1972 tot 1978. Aan die periode bewaar ik mooie herinneringen met als hoogtepunt de viering van Groenlo 700 jaar stad in 1977." Hoe is het schilderen eigenlijk begonnen? Als kind zijnde, was ik al helemaal in de ban van tekenen en schilderen. Op latere leeftijd ben ik schildercursussen gaan volgen en vervolgens kwam van het een het ander. Begonnen met aquarellen en overstappende naar olieverf schilderen. Een grote hobby van mij, die ik wel zie als een typische winteractiviteit. In de zomer geniet ik het meest van de buitenlucht en met name van de mooie natuur in deze regio."

Groenlose Cultuurdag
Aan de expositie in de Groenlose Stadsboerderij is duidelijk te zien dat de voorkeur uitgaat naar het werken met olieverf. Naast dat zij reeds in meerdere plaatsen een expositie heeft gehouden, is Reinderink ook al in de prijzen gevallen. Zoals vorig jaar, toen zij een vijfde prijs behaalde bij een schilderwedstrijd in Delden met als thema 'De Noordmolen komt uit de verf'. Hieraan namen maar liefst veertig kunstenaars deel. Deze wedstrijd verplichtte deelnemers om op linnen te schilderen met olieverf. Het schilderij van Anneke Reinderink, dat een hoge waardering kreeg, is nu ook te zien in Stadsboerderij Grolle.
Zaterdag 18 juni staat de derde Groenlose Cultuurdag op het programma. Op die dag is Anneke Reinderink zelf aanwezig in de Stadsboerderij om te schilderen. "Wat ik dan ga schilderen? Ik weet het nog niet. Mijn voorkeur gaat uit naar herkenbare onderwerpen, zoals stillevens, figuratief. Daarvoor haal ik mijn inspiratie uit tijdschriften, foto's of heel gewoon uit het dagelijkse leven. Ook maak ik zelf foto's van situaties, voorwerpen die mij aanspreken. Ik heb veel verschillende onderwerpen geschilderd, maar nog nooit koeien. Daarin ligt voor mij nog een uitdaging. Wie weet, misschien zaterdag wel."


stadsboerderijgrolle.nl