Foto: PR
Foto: PR Foto: PR

Vestingdag Cultureel: 'Kunstig Groenlo'

GROENLO - Zaterdag 18 juni wordt in Groenlo de derde Vestingdag Cultureel gehouden. Ditmaal is het thema Kunstig Groenlo. Nagenoeg alle toeristische bezienswaardigheden die Groenlo herbergt doen deze dag mee. De dag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De Stadsboerderij is open van 11.00 uur tot 17.00 uur.

De volgende bezienswaardigheden doen mee: Stoomhoutzagerij, Stadsmuseum, Stadsboerderij Grolle, Vestingstad Express, Atelier Neuray, toren beklimmen Calixtusbasiliek, multimediaspektakel de Slag om Grolle, Galerie Wij, Huijs Basten Asbeck en Galerie Arte. Ook de VVV en het Grolsch Brouwhuys de Lange Gang zijn open.
Het thema van deze derde Vestingdag Cultureel is Kunstig Groenlo en bij alle toeristische bezienswaardigheden zijn extra activiteiten te zien die daarmee samenhangen. Waaronder werk van amateurkunstschilders. Op de flyer die bij alle deelnemers ligt is de kunstroute in Groenlo aangegeven. De galeries die meedoen - Wij, Arte, Netty Neuray en Huijs Basten Asbeck - hebben allemaal geselecteerde exposities in huis. Ook hier zijn amateurkunstschilders aanwezig. Ook in de Stadsboerderij Grolle is, op de bovenverdieping, een kunstexpositie te zien van Anneke Reinderink, zij zal die dag ook zelf schilderen (zie het artikel elders op deze pagina).
In het Stadsmuseum kunnen kinderen een speurtocht doen. Men kan op de foto in 17e eeuwse kleding en er wordt een demonstratie musketkogel gieten gegeven. Voor wie het 17e eeuwse stratenpatroon van Groenlo eens van boven wil zien, is het mogelijk de toren te beklimmen van de Calixtusbasiliek. Voor de kinderen is er in de Kerkhofsteeg een grote glijbaan opgesteld.
De overige Vestingdagen Cultureel zijn, 3 september (Straatvermaeck) en 22 oktober 2016 (Tachtigjarige Oorlog).
Voor deze Vestingdagen Cultureel is een speciale Vestingdag passe-partout in het leven geroepen. Voor 5 euro kunnen volwassen zich een hele dag vermaken in Groenlo (voor kinderen is het 2,50 euro). Op de passe-partout staan dukaten waarmee de bezienswaardigheden bezocht kunnen worden. Deze zijn ook nog geldig op de laatste twee Vestingdagen Cultureel. Ook staan er diverse kortingsbonnen op. De passe-partout is te koop bij de VVV, de receptie op Marveld Recreatie en alle entree vragende bezienswaardigheden. Maar niet bij de galerieën en ateliers. De Vestingstad Express verzorgt het vervoer tussen de bezienswaardigheden.