De vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen. Foto: Kyra Broshuis
De vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Samenwerking moet kwetsbare ouderen beschermen

WINTERSWIJK - Gemeenten, zorginstellingen en Menzis hebben maandag een convenant ondertekend waarin zij afspreken meer en intensiever te gaan samenwerken in de ouderenzorg. Crisissituaties moeten voorkomen worden en er moet een vangnet komen voor kwetsbare ouderen.

Door Kyra Broshuis

Dat de vergrijzing gaande is, is een gegeven. Met de bezuinigingen in de zorg komt met de name de zorg voor ouderen onder druk te staan. De betrokkenen partijen zijn bij De Woord in Corle bijeen om de ondertekening van het convenant mee te maken. Dat is echter pas het begin. Er is nog veel werk aan de winkel, zo blijkt tijdens de verschillende toespraken. 'Warme overdracht' en 'systematische nazorg' zijn hierbij de sleutelwoorden. Wanneer een oudere wordt ontslagen uit het ziekenhuis moet de zorg perfect geregeld zijn. Dat betekent dat huisartsen en zorginstellingen samen met het sociale netwerk van de ouderen de juiste zorg organiseren.
De partners in de regio Oost-Achterhoek willen met hun samenwerking het welbevinden, de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen verbeteren. Het uitgangspunt is, dat een netwerk van zorgverleners rondom de huisartsenpraktijk de zorg voor de (kwetsbare) oudere begeleidt en het sociale netwerk van de oudere versterkt. Eerst wordt in de wijk gekeken wat de zorgvraag van ouderen is. Ouderen met een complexe zorgbehoefte krijgen intensieve begeleiding thuis. Kwetsbare ouderen worden uitgenodigd voor een jaarlijkse controle.
Christine Sloetjes van zorgverzekeraar Menzis is blij de nieuwe afspraken. "Ik ben zelf ook een burger in de Achterhoek én een babyboomer. Mijn kinderen wonen ver weg, hoe gaat het straks met de mantelzorg? Dit alles vraagt om een gezamenlijke oplossing", zo zegt ze. "Dit convenant stelt me, als burger in de Achterhoek, gerust. Dat is ook precies wat we willen bereiken voor de ouderen in ons gebied. Intensieve samenwerking is daarvoor onontbeerlijk."
De kosten voor de zorg worden steeds hoger. De verwachting is dat de zorgkosten (inclusief wijkverpleging) in de Achterhoek zullen stijgen van 500 miljoen in 2015 naar 790 miljoen in 2023. De demografische statistieken laten zien dat het aantal 65-plussers in de Achterhoek 17% hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Dit percentage zal tot 2023 toenemen tot 33%. Indrukwekkende aantallen, zo vindt ook Sloetjes. "Dit vraagt om nieuwe oplossingen. Niet alleen op het gebied van zorg, maar bijvoorbeeld rondom problemen als eenzaamheid. We zijn ook bezig met de kosten en bestuderen op dit moment alternatieve bekostigingsmodellen. We hebben te maken met verschillende wetten dus het is een zeer complex vraagstuk."
Bij kwetsbare ouderen gaat het vooral om ouderen met fysieke, emotionele of sociale problemen, die gevolgen hebben voor hun kwaliteit van leven of zelfredzaamheid. Bij hen wordt gekeken wat zij nodig hebben en wie dit kan oppakken. Zo nodig krijgen ze een regievoerder voor hun zorg en ondersteuning. De betrokken zorgverleners hebben vaste overlegmomenten en bespreken ook samen de situatie van de oudere. De zorg is dus vraaggericht en samenhangend: de oudere staat centraal en alle betrokkenen bij de zorg werken nauw samen.
Om de samenwerking te optimaliseren komt er een speciale website met documenten en informatie en worden er per gemeente bijeenkomsten georganiseerd op thema. "We gaan onderzoeken hoe we het beste met de gegevensuitwisseling voor cure en care om kunnen gaan", legt Sloetjes uit.
De partners zijn de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, zorgverzekeraar Menzis, huisartsenorganisatie HZOA, Marga Klompé, Careaz, Livio, Sensire, Buurtzorg, Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Zorgbelang Gelderland/Utrecht, het netwerk Dementie Oost Achterhoek, VIT-hulp bij mantelzorg, de regionale Afdeling Alzheimer Nederland, en GGNet regio Achterhoek. Na de zomer gaan de partijen verder praten.