Mensen van Rouwmaat en Edwin Grothe bij het opgeknapte kanon. Foto: Ferry Broshuis
Mensen van Rouwmaat en Edwin Grothe bij het opgeknapte kanon. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Kanon waakt weer over veste

GROENLO - Afgelopen zaterdag in alle vroegte hebben medewerkers van de Rouwmaat Groep het beroemde Grolse kanon weer teruggeplaatst op het Noorderbastion (Mussenbergbolwerk). Daar waakt het kanon al een lange reeks van jaren over de stad Grol. Maar op geregelde tijden moet het kanon worden opgeknapt, moet met lijnzaadolie het houtwerk worden bewerkt en gerevitaliseerd en dergelijke, en daar hebben de afgelopen maanden de leden van de stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen bij Oldenhuis met enthousiasme, met deskundigheid en met nimmer aflatende ijver aan gewerkt.

Door Ferry Broshuis

En zaterdag was het dan de dag waarop het kanon teruggeplaatst kon worden. Dat was in vroeger tijden natuurlijk niet zo gemakkelijk, om het 2.450 kilogram wegende kanon op het Noorderbastion te plaatsen. Maar nu met de huidige technieken en met het vakmanschap van de mensen van Rouwmaat was het eigenlijk een klus van geringe omvang. Wel met precisie overigens want het kanon moet precies over een stevige 'naald' worden geschoven waardoor het 'zo vaste als Grol staat'. Dat is gelukt.

Onderhoud
Edwin Grothe van de Stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen kon zaterdag nog vertellen dat regelmatig onderhoud van het kanon absoluut nodig is. Elf jaar geleden is er nog een nieuwe affuit op geplaatst. Net voor het vakantieseizoen begint staat het kanon dus weer op de wal; mensen die Groenlo bezoeken willen toch ook altijd het fameuze kanon zien en dat kan nu dus en zelfs in uitstekende staat.


lees verder op pagina 3

Het kanon op weg naar zijn vaste standplaats. Foto: Ferry Broshuis