De statige Villa Adriana in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
De statige Villa Adriana in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Initiatiefnemer wil 28 zorgappartementen in Villa Adriana

College van burgemeester en wethouders Oost Gelre blijft bij eerdere afwijzing

Door Theo Huijskes

GROENLO - Daar waar het gemeentebestuur van Oost Gelre, bij monde van verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem, blijft vasthouden aan het in juli vorig jaar genomen besluit om geen medewerking te verlenen, zegt initiatiefnemer en tevens oud-Grollenaar Thomas Weyn Banningh daar geen boodschap aan te hebben. De afwijzende opstelling van de gemeente betreft het verzoek voor de vestiging van een particulier zorgcomplex in Villa Adriana aan de Eibergseweg in Groenlo.

Advertentie verraste ook college

Een onlangs in deze krant geplaatste advertentie met de tekst 'Zorgeloos wonen in Villa Adriana', waarbij belangstellenden voor informatie of inschrijving werden uitgenodigd, zorgde voor de nodige verbazing, in dit geval onduidelijkheid bij vooral de burgers uit Groenlo. Niet alleen de bewuste advertentie, ook de gelanceerde website www.villa-adriana.nl wekte namelijk de indruk dat de voorgenomen realisatie van 28 luxe zorgappartementen, te weten 16 in de bestaande bouw en 12 in de nieuwbouw van het voormalige kantoor van JPR Advocaten, alsnog doorgang zou vinden.

Met name de advertentie heeft schijnbaar ook het college van B&W verrast, getuige de mededeling van wethouder Vincent van Uem (dit naar aanleiding van een vraag van deze krant) dat B&W de gemeenteraad vervolgens een memo heeft gestuurd met daarin de mededeling dat het college bij haar eerder ingenomen standpunt blijft.

Minimale behoefte
"Dat standpunt hebben wij zelfs nog meer kracht kunnen bijzetten. Dit omdat wij inmiddels ook beschikken over de laatste resultaten van de onderzoeken naar de eventueel bestaande plaatselijke, regionale en landelijke behoefte aan een dergelijke voorziening. Die behoefte is zeer minimaal," zegt Van Uem. "Bovendien hebben wij niet alleen in Groenlo, maar in geheel Oost Gelre te maken met matige tot geen belangstelling voor de reeds aanwezige voorzieningen op dat terrein. Kijk in Groenlo alleen nog maar naar de daardoor geheel of gedeeltelijk mislukte plannen op de hoek Lichtenvoordseweg-Lievelderstraat, alsmede aan de Houtwal en daarnaast tevens rekening houdende met de bij de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé reeds aanwezige mogelijkheden." Aangevuld door wethouder René Hoijtink met de opmerking dat ook de belangstelling voor de particuliere Residence Het Groene Bosch aan de Lichtenvoordseweg zeer minimaal is.

Weyn Banning ziet zichzelf als beschermheer

Niet passend
Daarnaast zijn Van Uem en Hoijtink van mening dat de ontvouwde plannen niet passen in het Programma Stad Groenlo in het algemeen en de opgestelde grachtenvisie in het bijzonder. "Niet dat dit de hoofdreden is voor de afwijzing, maar wij hebben wel bepaald dat de buitenkanten van de grachten groen moeten blijven. Wij hechten er veel waarde aan dat hier alleen een parkachtige ontwikkeling met een doorlopend, openbaar toegankelijk wandelpad langs de gracht gewenst is," aldus Van Uem en Hoijtink.
Naast de reacties van beide wethouders is het bovendien alom bekend dat het huidige gemeentebestuur van Oost Gelre een verdere duurzame verstedelijking van Groenlo voorstaat. Daarbij wordt rekening gehouden met het gegeven dat de reeds bestaande bebouwing een gemeentelijk monument is, waarbij de kern van eventuele uitbreidingsplannen moet bestaan uit een historiserende nieuwbouw in een 'koetshuisstijl'.

De initiatiefnemer
Vanuit Wetering, gelegen in de kop van Overijssel, zegt de 25 jaar geleden uit Groenlo vertrokken Thomas Weyn Banningh de opstelling van het college niet te begrijpen.
"Eind 2011, begin 2012 heb ik mijn plannen gepresenteerd aan het college. Men was toen razend enthousiast. Daarbij kwam nog eens dat de daarbij door het gemeentebestuur gestelde wensen c.q. eisen voor mij geen enkel probleem vormden. Denk daarbij onder andere aan de gewenste aan- en inpassing met betrekking tot zaken als het stedelijke karakter van Groenlo en het te voltooien rondje stadsgracht. Daarmee, alsmede met de historie van Groenlo rekening houdende, heb ik mijn ideeën aan het tekenpapier toevertrouwd, waarna vervolgens architect Herman van der Heijden voor de finishing touch heeft gezorgd. Vervolgens is de Stichting Adriana in het leven geroepen, gericht op het initiëren van een particuliere woonzorgorganisatie met een eigen visie op ouderenzorg. Wij gaan binnenkort een informatiebijeenkomst en/of inloopmiddag organiseren. Dit omdat wij er helemaal van overtuigd zijn dat er voor onze plannen en met name de daadwerkelijke invulling daarvan veel belangstelling is. Het gemeentebestuur moet weten dat wij een totaal ander concept voorstaan dan bijvoorbeeld Het Groene Bosch aan de Lichtenvoordseweg. Het is daar immers een sombere, dooie bedoening. De gemeente houdt zich niet aan de gemaakte afspraken. Het lijkt erop dat men helemaal van kleur is veranderd. Hier is geen sprake meer van fair play. En daarvan wordt de burger in Groenlo en in geheel Oost Gelre de dupe. Maar let wel, wij gaan gewoon op de ingeslagen weg door en zullen de haalbaarheid van onze plannen gaan aantonen. Mensen worden steeds ouder en willen niet weggestopt worden in kleine kamertjes. Ons concept voorziet in een aangename oude dag," aldus Thomas Weyn Banningh, die zichzelf ziet als initiatiefnemer/projectleider en als bestuurder/beschermheer van de hiervoor genoemde stichting.