Het nieuwe biotel. Foto: Kyra Broshuis
Het nieuwe biotel. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Ekoboerderij Arink volop in
ontwikkeling

Biotel nadert voltooiing en wekelijks worden basisscholieren rondgeleid

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE - Ekoboeren John en Lianne Arink zijn druk met het leggen van de laatste hand aan hun biotel. Daarnaast komen er wekelijks kinderen van basisschool De Hoeksteen uit Groenlo en van sbo-school NieuwHessen uit Aalten naar de boerderij aan de Gasteveldsdijk in Lievelde. Zij leren alles over de herkomst van voedsel.

"Kinderen zijn vaak verbaasd als ze hier leren waar de groente op hun bord nou precies vandaan komt," zo vertelt John Arink. "Ze hebben hier allemaal hun eigen groentetuintje en krijgen wekelijks les van Liane en mij. Dat zijn hele uiteenlopende lessen, zo hebben we vorige week nog een imker op bezoek gehad die vertelde over het belang van bijen voor de groei van gewassen." Voor Arink is het belangrijk dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt. "Zelfs kinderen uit deze regio weten soms niet dat boter wordt gemaakt van melk. Daarom hebben we laatst zelf ook boter gekarnd hier op het bedrijf. Tijdens de laatste les gaan we aardappels rooien. Als ik de kinderen vertel dat ze 1 aardappel in de grond kunnen stoppen en dat daar dan wel 15 aardappelen uit voortkomen, willen ze dat vaak niet geloven."
Ekoboerderij Arink is aangesloten bij de landelijke stichting die dit zogeheten boerderijschoolproject heeft opgestart. Het is al voor het zevende jaar dat Arink hieraan meedoet. "Ja hoor, volgend jaar weer!".

1050 strobalen voor biotel
Elders op het terrein wordt er hard gewerkt aan het biotel. Dit hotel gaat deze zomer open en telt 5 dubbele kamers, allemaal voorzien van eigen douche en toilet. Het zijn comfortabele kamers van goede kwaliteit zonder overbodige luxe maar met uitstekende bedden. Het biotel, in de vorm van een hooiberg, is opgebouwd uit stro, hout en leem.

'Meegaan in ritme dieren en natuur'

"We hebben 1050 roggestrobalen gebruikt, allemaal van eigen land. Zo'n muur van stro isoleert twee keer zo goed als een normale spouwmuur," zegt Arink. Het hotel wordt verwarmd door de restwarmte van twee nieuwe vries- en koelcellen die op het bedrijf zijn geplaatst. Het dak is geïsoleerd met materiaal dat gemaakt is van oude kleding. Het hotel ziet er prachtig uit met natuurlijke kleuren en alles uitgevoerd met ecologische materialen.

Biologisch eten
Het nieuwe gebouw is niet alleen uitsluitend voor hotelgasten, zo vertelt Arink. Ook mensen die willen komen ontbijten, lunchen of dineren zijn van harte welkom. "We hebben een hele goede kok aangetrokken in de persoon van Irma Vreeman. Zij kookt heerlijke gerechten, uiteraard uitsluitend biologisch en waar mogelijk met producten van ons eigen bedrijf. Er is ook gelegenheid om een biertje of een wijntje te komen drinken, ook weer enkel biologisch. Er staan vleesgerechten op de kaart, van onze eigen koeien en varkens, maar ook vegetarische en veganistische gerechten. Het biotel maakt het concept van onze ekoboerderij compleet. Gasten kunnen de biologische boerderij beleven en meegaan in het ritme van de dieren en de natuur."

Boer in hart en nieren
En Arink denkt verder. "We gaan, naast het biologisch vee houden, ook een uitgebreide groentetak opzetten. Die producten zijn straks uiteraard ook in onze winkel te koop. Naast de winkel en het biotel zijn en blijven we natuurlijk biologische boeren in hart en nieren."
Om een goed beeld te krijgen van het biotel kunt u kijken op www.biotelachterhoek.nl. Meer informatie over de ekoboerderij staat op www.ekoboerderijarink.nl. U vindt ekoboerderij Arink aan de Gasteveldsdijk 6 in Lievelde.